PodSvojoStreho.net Nepremičnine Finančna plat Višina kreditne anuitete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,

najlepša hvala za odgovore. Seveda spremljam najine finance, sem zelo/včasih še preveč preračunljiv. V zadnjem letu sva  privarčevala cca 12.000 €.

Koliko kredita pa imate ostali:
koliko ste vzeli koliko let
kakšen je mesečni obrok
koliko imate neto prihodkov v gospodinjsvtu
To si zdaj tako zapisal kot da si iz satisticnega urada in delas anketo gospodinjstev  Big Grin

Karkoli ze, ne pozabita na vajino zavarovanje, ce/ko bosta vzela kredit, zivljenje je krhko.

Da potesim tvoj firbec - 140 krede, obrok 720, mesecni dohodki 5k. Skupna visina investicije - ALL INCLUSIVE s parcelo in vsem - 280.000€.
3300eur
Vzela sva kredo za fasado in okolico 42keur, 7 let, fiks 566eur na mesec, se štiri leta pufa.

3300eur
Vzela sva kredo za fasado in okolico 42keur, 7 let, fiks 566eur na mesec, se štiri leta pufa. 9let prej živela pri njenih ta starih, oba sva se vozila s kripami in varčevala in varčevala. Jaz sem se od njih odselil s težkim srcem, tam je zdej prazna bajta, pa njeni starši so carji od carjev.
@Matej_35
saj sem rekla, jaz si ne bi upala... treba je tudi vedeti, da ko otroci bodo, ne bo nobenega zanimalo ali ima kredo ali ne, vsi stroški so vezano na plačo kot da je popolnoma neobremenjena.

@pentax
seveda si ga narobe razlagaš. Kot si ga ti razlaga je, da podpišeš določeno vsoto za določen čas z določenimi obrestmi in potem je to zacementirano v kamen. Vprašaj se, a je to važno, če kredit deloma ali v celoti poplačaš prej.

@Matej_35
saj sem rekla, jaz si ne bi upala... treba je tudi vedeti, da ko otroci bodo, ne bo nobenega zanimalo ali ima kredo ali ne, vsi stroški so vezano na plačo kot da je popolnoma neobremenjena.

@pentax
seveda si ga narobe razlagaš. Kot si ga ti razlaga je, da podpišeš določeno vsoto za določen čas z določenimi obrestmi in potem je to zacementirano v kamen. Vprašaj se, a je to važno, če kredit deloma ali v celoti poplačaš prej.
Ne poznam veliko takih, ki imajo anuiteto kakšnih 800e in da bi to kaj prej odplačali od načrtovanega. Se pravi je razlika, če predhodno poplačaš kredit? Če že nekaj napišete, vsaj napišite tko da vsak razbere in ne rabi med vrsticami brati. Nisem nikoli jemal dolgoročnih kreditov in ne poznam razlik, zato vprašanje prej.
(12.2.2020 ob 12:22)pomagač Napisal:
3300eur
Vzela sva kredo za fasado in okolico 42keur, 7 let, fiks 566eur na mesec, se štiri leta pufa. 9let prej živela pri njenih ta starih, oba sva se vozila s kripami in varčevala in varčevala. Jaz sem se od njih odselil s težkim srcem, tam je zdej prazna bajta, pa njeni starši so carji od carjev.

Mnogo nas nima takšne sreče!
(15.2.2020 ob 15:01)pentax Napisal: Ne poznam veliko takih, ki imajo anuiteto kakšnih 800e in da bi to kaj prej odplačali od načrtovanega. Se pravi je razlika, če predhodno poplačaš kredit? Če že nekaj napišete, vsaj napišite tko da vsak razbere in ne rabi med vrsticami brati. Nisem nikoli jemal dolgoročnih kreditov in ne poznam razlik, zato vprašanje prej.

Seveda je razlika. Plastično... Imaš krede na 10 let. Vzameš 100k€, obresti bo 20k€. Če najprej plačuješ obresti in hočeš po enem letu poplačati kredo, si se vedno dolžan 100k€. Če sproti plačuješ glavnico pa "samo" 95k€. Cifre so izmišljene, gre za princip.. 

Delno ali v celoti poplacujes kredit lahko na dva načina:
1) dejansko uspeš prisparati vsak mesec ali leto nekaj in poplacujes glavnico
2) vzel premali kredit in se bolj splača vzeti novega celega ter prvega poplačati kot pa da bi se enega zraven prvega...
Predčasno odplačevanje kredita se ZELO izplača... Vse spodaj napisano je preverjeno za variabilno obrestno mero, v mojem primeru EURIBOR 6M. 

VSE SEVEDA PREVERITE ŠE PRI SVOJI BANKI

Primer z namišljenimi ciframi za lažje računanje:

Imaš 100.000€ kredita... 1000€ mesečni obrok. Na začetku recimo, da je od teh 1000€: 500€ glavnice, 500€ obresti.

Plačaš prvi obrok npr. 1.2.... stanje na 1.2.: 99.500€ glavnice.

Ampak če ti gre skozi... in recimo, da imaš še 1000€, ki jih ne potrebuješ nujno in to 10.2. nakažeš kot predčasno delno poplačilo kredita. 

Stanje glavnice na 10.2.: 98.500€.

To je ključna poanta: vse kar nakažeš nad višino obroka, se ti direktno odbija od glavnice!

In še boljše: pri fizičnih osebah za predčasno odplačilo NI stroškov. 

To glede stroškov predčasnega odplačila banke sicer malo zakrijejo in zapakirajo na tak način, da se sliši kot da stroški SO. 

V enem primeru stroški res so ampak samo, če želiš predčasni preračun anuitete. To pomeni, ker sedaj dolguješ samo še 98.500€, bi dejansko lahko takoj začel plačevati nižji obrok... ampak to ti itak ni v interesu. Pa še to: banka na 6 mesecev itak sama preračuna novo anuiteto glede na dejansko stanje glavnice (in euribora).

Konkretno pri meni: vzel sem kredit za stanovanje, ki je bil malo višji, kot sem se dobro počutil. Mesečni obrok cca. 700€... ampak ker je šlo skozi, sem skoraj vsak mesec v mobilni banki kliknil "Predčasno delno poplačilo" in nakazal 100€ tukaj, 200€ tam... kakor je pač šlo... 

In v parih letih se je tega nabralo za res konkretno cifro. 

Moj predlog: ne čakat, da se nabere neka arbitrarno visoka cifra (npr. 10.000€), ker to se nikoli ne nabere toliko... odprite banko, nakažite 50€. Stane nič, filing pa je RES dober Smile
Se strinjam s predhodnikom...konec koncev če gledamo kaj je najboljša oblika varčevanja pa da te še država ne udari po kakšnih trasnferjih je "preplačevanje" kredita...še posebej v 1/2 dobe kredita ko se večji del anuitete odplačuje obresti (tisti ki imate kredite si poglejte svoj amortizacijski načrt), kot je pisal predhodnik si pa z nakazili znižujete glavnico in s tem logično obresti. Stroškov delnih ali pa celotnega poplačil/a kreditov po zakonu za fizične osebe NI. (izjema so krediti mislim da pred letom 2010, in pazite...stroške izključno celotnega predčasnega poplačila kredita imate tisti ki se vzeli kredit s fiksno oziroma kombinirano obrestno mero tudi po tem letu).

Drugače pa glede višine anuitete in dohodkov....v realnosti se vidi marsikaj in ni nekega pravila koliko je najbolj primerno razmerje...logično, več ti ostane od plače, manj je kredita ipd. bolje je, ampak vedno ne gre. So pa že zakonsko predpisane omejitve pod katere banke ne smejo iti, ampak....vseeno je to lahko ogromno, vsak si mora izračunati pri sebi.  Nekateri gledajo tako da bolje da plačujejo 600 eur kredita pa je čez 25 let stanovanje njihovo, kot pa 550 najemnine (govorim za kreditno sposobne), nekateri so "glasni" da nikoli nebi nič kupili s kreditom, da je treba prihranit...živijo pa v mansardi hiše staršev, si še kakšne prostore delijo, stroške prav tako ipd., kar ni nič narobe ampak marsikdo nima te možnosti. Vsekakor je pa kredit tveganje ampak brez tveganja lahko da nikoli nimaš nič, in življenje zna marsikaj prinesti kar se dogaja dnevno, pa od izgub službe, ločitev, celo smrt...ampak tudi v teh primerih gre banka prvotno naproti npr. s polletnim moratorijem na plačilo kredita, kjer si npr. lahko nekdo poišče službo, če ne drugega pa konec koncev celo proda nepremičnino, sem že videl primer ko so svojo nepremičnino oddali v najem in šli v nekajkrat manjšo živet ipd.
Hja seveda nekaj prišparaš ampak potem zagoniš ves denar za predhodno odplačevanje kredita... od lajfa pa nimaš nič drugo kot puf in hiša. In potem začneš živet ko si 55 let star
zakaj ves denar... toliko in toliko ga mora na TRR ostati, toliko in toliko planiraš dopust, kar ostane pa ne veš kam z njim... dokler so obresti na banki nižje od obresti krede - zakaj ne bi poplačal? če znaš obrniti, da so obresti višje od obresti krede pa te nič na načelni ravni ne mori, da imaš streho nad glavo v pufu, potem pa pač ne poplačaš, ampak tja daš.
Imamo precej razlicne nacine razmisljanja. V kolikor se primerjam z avtorjem teme, imam 2x dohodka in razmisljam o 2x manjsi mesecni anuiteti, pa se se vedno ne pocutim lagodno.
Plus tega, da nimam nobenega lizinga, nobenega kredita oziroma kakrsnegakoli fiksnega (poloznica) izdatka, ki bi bil na mesecni ravni vecji od 100€.

Precej prijateljev in znancev trenutno jemlje kredite pri Delavski Hranilnici. Osebno se nisem bil na nobenem izracunu, tako da nimam izkusenj. Ali je tudi v praksi Delavska Hranilnica trenutno dobra izbira?
Sam razmišljam drugače. Fiksna obrestna mera, dokler so takšne (cca. 2,8% se da dogovoriti) in kredit na čimdaljši rok odplačevanja, da je mesečni obrok čim nižji in si tako bolj fleksibilen v primeru kakšne neprilike.
Pa še na dolgi rok bo inflacije sigurno več kot 3%. Zato je vprašanje, če se splača prej poplačati kredit, če se pogovarjamo o takšnih pogojih kot so zdaj, pa čeprav si to zmožen narediti.
Če ti denar ostaja in delaš manj kot so obresti za kredo, potem se splača. Če obračaš denar, da so obresti večje, potem se ne splača.

To strogo matematično. Potem je seveda še povsem subjektiven miren spanec, ko je streha nad glavo pod hipoteko oziroma ni več...
Eno vprašanje imam.Banke ti odobrijo kredit v višini 80% vrednosti nepremičnine. Predvidevam da je to mišljena vrednost nepremicnine ki jo kupujes. Ali se da kje dobiti 80% vrednosti od nepremičnin ki bi jih zastavil, hipoteka?

Eno vprašanje imam.Banke ti odobrijo kredit v višini 80% vrednosti nepremičnine. Predvidevam da je to mišljena vrednost nepremicnine ki jo kupujes. Ali se da kje dobiti 80% vrednosti od nepremičnin ki bi jih zastavil, hipoteka?

1 2
Iskanje po temi