Predčasno odplačevanje kredita se ZELO izplača... Vse spodaj napisano je preverjeno za variabilno obrestno mero, v mojem primeru EURIBOR 6M.
VSE SEVEDA PREVERITE ŠE PRI SVOJI BANKI
Primer z namišljenimi ciframi za lažje računanje:
Imaš 100.000€ kredita... 1000€ mesečni obrok. Na začetku recimo, da je od teh 1000€: 500€ glavnice, 500€ obresti.
Plačaš prvi obrok npr. 1.2.... stanje na 1.2.: 99.500€ glavnice.
Ampak če ti gre skozi... in recimo, da imaš še 1000€, ki jih ne potrebuješ nujno in to 10.2. nakažeš kot predčasno delno poplačilo kredita.
Stanje glavnice na 10.2.: 98.500€.
To je ključna poanta: vse kar nakažeš nad višino obroka, se ti direktno odbija od glavnice!
In še boljše: pri fizičnih osebah za predčasno odplačilo NI stroškov.
To glede stroškov predčasnega odplačila banke sicer malo zakrijejo in zapakirajo na tak način, da se sliši kot da stroški SO.
V enem primeru stroški res so ampak samo, če želiš predčasni preračun anuitete. To pomeni, ker sedaj dolguješ samo še 98.500€, bi dejansko lahko takoj začel plačevati nižji obrok... ampak to ti itak ni v interesu. Pa še to: banka na 6 mesecev itak sama preračuna novo anuiteto glede na dejansko stanje glavnice (in euribora).
Konkretno pri meni: vzel sem kredit za stanovanje, ki je bil malo višji, kot sem se dobro počutil. Mesečni obrok cca. 700€... ampak ker je šlo skozi, sem skoraj vsak mesec v mobilni banki kliknil "Predčasno delno poplačilo" in nakazal 100€ tukaj, 200€ tam... kakor je pač šlo...
In v parih letih se je tega nabralo za res konkretno cifro.
Moj predlog: ne čakat, da se nabere neka arbitrarno visoka cifra (npr. 10.000€), ker to se nikoli ne nabere toliko... odprite banko, nakažite 50€. Stane nič, filing pa je RES dober