27.1.2020 ob 00:49
Pozdravljeni!
Zanimam se za menjavo ogrevalnega sistema.
Gre za hišo (pravzaprav dvojček):
- Nahaja se med Ljubljano in Grosupljem
- Velikost je 120m2 (60m2 pritličje, 60m2 1.nad., kleti ni)
- Stropi so v obeh etažah visoki 2.6m
- Dvoslojna PVC okna
- 7-8cm fasade
- Pod estrihom cca 8cm izolacije
- Strop proti podstrešju cca 15-20cm izolacije (steklena volna)
- Ogrevanje je na radiatorje (tako bi najverjetneje tudi ostalo, saj trenutno nimam namena menjati talnih oblog (parket))
- Za hišo je hrib, zato pozimi (predvsem dec. in jan.) skozi dan ni skoraj nič sonca.
- Podatki iz energetske izkaznice:
1. Povprečna letna temperatura Tpop(°C) 9,5
2. Kondicionirana prostornina stavbe Ve (m3) 413
3. Celotna zunanja površina stavbe A (m2) 282
4. Potrebna toplota za ogrevanje: Razred D 79kWh/m2a
5. Dovedena energija za delovanje stavbe: 137kWh/m2a
Trenutno je vgrajena plinska peč (UNP) z vgrajenim bojlerjem. Ker je že precej stara, veliko porabi in so draga tudi popravila, me zanima alternativa. Trenutno sem se oziral po visokotemperaturnih toplotnih črpalkah ali kotlih na pelete.
Toplotne črpalke sem deloma izločil, saj mislim da gleda na višino investicije ne bodo smotrne (lahko pa se motim, tako da lahko podate tudi predlog v tej smeri).
Kako močan kotel na pelete ali toplotno črpalko mislite, da bi potreboval (ogreval bi tudi sanitarno vodo, recimo za 4 osebe)? Kako velik bojler priporočate? Kaj pa zalogovnik vode – da/ne, pri TČ/peletih? Bi v primeru kotla na pelete priporočili tudi sanitarno toplotno črpalko?
Hvala vsem skupaj!
Zanimam se za menjavo ogrevalnega sistema.
Gre za hišo (pravzaprav dvojček):
- Nahaja se med Ljubljano in Grosupljem
- Velikost je 120m2 (60m2 pritličje, 60m2 1.nad., kleti ni)
- Stropi so v obeh etažah visoki 2.6m
- Dvoslojna PVC okna
- 7-8cm fasade
- Pod estrihom cca 8cm izolacije
- Strop proti podstrešju cca 15-20cm izolacije (steklena volna)
- Ogrevanje je na radiatorje (tako bi najverjetneje tudi ostalo, saj trenutno nimam namena menjati talnih oblog (parket))
- Za hišo je hrib, zato pozimi (predvsem dec. in jan.) skozi dan ni skoraj nič sonca.
- Podatki iz energetske izkaznice:
1. Povprečna letna temperatura Tpop(°C) 9,5
2. Kondicionirana prostornina stavbe Ve (m3) 413
3. Celotna zunanja površina stavbe A (m2) 282
4. Potrebna toplota za ogrevanje: Razred D 79kWh/m2a
5. Dovedena energija za delovanje stavbe: 137kWh/m2a
Trenutno je vgrajena plinska peč (UNP) z vgrajenim bojlerjem. Ker je že precej stara, veliko porabi in so draga tudi popravila, me zanima alternativa. Trenutno sem se oziral po visokotemperaturnih toplotnih črpalkah ali kotlih na pelete.
Toplotne črpalke sem deloma izločil, saj mislim da gleda na višino investicije ne bodo smotrne (lahko pa se motim, tako da lahko podate tudi predlog v tej smeri).
Kako močan kotel na pelete ali toplotno črpalko mislite, da bi potreboval (ogreval bi tudi sanitarno vodo, recimo za 4 osebe)? Kako velik bojler priporočate? Kaj pa zalogovnik vode – da/ne, pri TČ/peletih? Bi v primeru kotla na pelete priporočili tudi sanitarno toplotno črpalko?
Hvala vsem skupaj!