PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Navadni kotel na drva ali uplinjevalni?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tudi sam razmišljam o zamenjavi navadnega za uplinjevalni kotel. Sicer z obstoječim ni nič narobe, centrometal star 9 let, vendar me mika zaradi manjše porabe in manj pepela.
Imam tudi 1000 l zalogovnik in seltron regulacijo. Zalogovnik bi lahko bil tudi večji ampak takole imamo.

Kaj mislite, je menjava smotrna ali niti ne?

Aja se to...koliko bi bila cca poraba manjša ce bi sel v ta poseg? Ce zdaj skurim cca 15 metrov, na koliko lahko upam z uplinjevalnim kotom?
Če boš menjal kotel, bo treba dodati še en zalogovnik ter vso novo ropotijo okrog kotla. Pepela bo približno enako, mogoče nekaj manj, kar ga bo novi kotel spihal skozi dimnik. Hudega profita po mojem ne bo. Kaj ko bi pogledal, kje izgubljaš energijo in tam nekaj prištedil.
Če je navadni kotel dober pločevinasti (ne kakšen litoželezni, Viadrus in podobno) bo razlika pri menjavi z uplinjevalnim razočarajoče majhna.
Daleč največ pri porabi drvi in komoditeti prinese dovolj velik zalogovnik, ustrezna vremenska avtomatika in jasno pravilno delujoče varovanje povratka.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(5.12.2025 ob 11:33)kadotr Napisal: Če boš menjal kotel, bo treba dodati še en zalogovnik ter vso novo ropotijo okrog kotla. Pepela bo približno enako, mogoče nekaj manj, kar  ga bo novi kotel spihal skozi dimnik. Hudega profita po mojem ne  bo. Kaj ko bi pogledal, kje izgubljaš energijo in tam nekaj prištedil.

Kje izgubljam energijo? Kaj konkretno mislis s tem?
Sej načeloma sem s pečjo zadovoljen, sem s turbolatorji kar lepo zavrl dimne pline, edino sam izkoristek je baje že uplinjevalno večji pa imam pomisleke ce bi kako rabljeno vzel ...

(5.12.2025 ob 11:43)sassapo Napisal: Če je navadni kotel dober pločevinasti (ne kakšen litoželezni, Viadrus in podobno) bo razlika pri menjavi z uplinjevalnim razočarajoče majhna.
Daleč največ pri porabi drvi in komoditeti prinese dovolj velik zalogovnik, ustrezna vremenska avtomatika in jasno pravilno delujoče varovanje povratka.

Kotel je cm 30 kw, načeloma ok zadeva, z izjemo ozkih-msjhnih vrat za nalaganje...
Bo verjetno res bolje dodat se kak zalogovnik.
Kaj mislis z pravilnim delovanjem povratka? Sedaj imam naslikano na 63 stopinj, baje je tako najbolj optimalno in kotlu "prijazno"
Tudi jaz še vedno imam stari LTŽ kotel Viadrus in to moči kar 40kW. Zraven je zalogovnik 2000l in vremenska regulacija. Poraba na zimo je 2 klaftri - oz 8m3. Do sedaj na pači edini strošek elektrika za dvig povratka. Dimnik ima samo črni prah - ni katranastih saj. Peč se hitro ogreje na delovno temp. To traja nekje 15-20 minut. Pepel čistim iz peči na 1m3 porabljenih drv in takrat tudi ščetkam kanale. Pepela je manj kot 2 hobuka od Jupola. Kurim vse vrste lesa, še najmanj pa Fejst-bukovih. Če naložim polno peč bukovine, mi pogreje celoten zalogovnik iz 40°C na preko 80°C. To zadostuje v normalni osončeni zimi 1.5 do 2 dneva. Takrat sonce segreje vodo tudi do 60°C. Če ni sonca pa je potrebno kuriti na 1 do 1.5 dneva. Tudi sam razmišljam o modernem kotlu, a ne vem, če bo enaka računica. Porabo bom mogoče malo zmanjšal, a to ne bo odtehtalo investicije in vzdrževanja. Drva večinoma kupim in nekaj sam pripravim - stroški cca 400-500€ na leto.
Viadrus ima res katastrofalno slab izkoristek. Kotel je bil kmalu po 2. vojni konstruiran za kurjenje koksa in je do konca proizvodnje ostal skoraj enak. Kaj veliko več kot 50% ne dobiš iz njega. Menjava v tem primeru, bo pa res naredila razliko.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
@robertinho123 ,

Tudi sam imam, sicer s peletnim gorilnikom, CM kotel, ki je 30KW, ko mu odmontiram peletni gorilnik in kurim na drva. Skoraj gotovo je kotel identičnem tvojemu, le da deluje ob podpori 2000l zalogovnika.

Četudi bi ga uporabljal samo na drva, peleti več ne bi bili v načrtu, ga ne bi šel menjati za piroliznega, tudi na tvojem mestu ne.

Splača se ga zakuriti z vrha nekako takole:
https://youtu.be/2FRbksowBIQ

S tem da malo paziš, ko nalagaš, da na način, da čim manj dol pada žerjavica, da ne prižge spodnjih slojev. Jaz tudi nalagam 33cm drva prečno, pa še potisnem ob desno steno, da če pada s strani, je to samo z ene. Ob desno zato, ker je na levi tista blokada lopute in se je je treba izogibati med nalaganjem.

Donaložim pa tako, da postrgam žerjavico ob sprednjo steno in na čisto rešetko naložim drva v obliki pravokotnega trikotnika, da se samo rob (eno poleno) dotika žerjavice. Nekako takole:
[Slika: jpwApf1l.jpeg]

Kot si že omenil, si se trudil s turbolatorji, ki jih imam tudi jaz tudi ob kurjenju z drvmi notri. Nima pa ta peč izstopne dimniške lopute, kjer bi lahko dodatno nekoliko znižal temperaturo dimnih plinov, ima pa na izhodni cevi za to predvideno luknjo, kamor sem jaz loputo vgradil. Pa tudi naprej že v dimniški cevi bi bilo izvedljivo, se pač previdno inox prevrta. Nekaj takega:
[Slika: 2gE22pRl.jpeg]

POZOR! NE SME zapirati cele površine cevi, da ne blokira dimnika, MONOKSID!

Takoj za to loputo imam merilnik temperature dimnih plinov in jih potem s to loputo držim med 250 do 280°C.

Ko do vrha naložim in zakurim, gori kakih 5 do 6h, ko na prikazani način donaložim, gori še cca 3h.
1 2
Iskanje po temi