PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Strošek ogrevanje stanovanja s klimami

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tudi ob razvlaževanju večino klim upošteva nastavljeno temperaturo.
Zakaj bi to napravi škodilo ne bi vedel? Jaz jo imam vsa leta na razvlaževanju, kot sem že omenil, sploh nihče ne opazi, da klima v hiši deluje.
Res pa imajo nekatere klime moteč program za razvlaževanje, z nenehnim spreminjanjem hitrosti ventilatorja.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Homer Napisal:Jaz imam poleti klimo nastavljeno na razvlaževanje.
To pomeni da za par stopinj zniža temperaturo, predvsem pa "iztoči" litre in litre vode.
Tako ne doživljam vedno šok ko pridem ali grem iz hiše.
Bivalno udobje pa je kljub višji temperaturi prijetno.
In ja, seveda delovanje 24/7

Tako si tudi sam predstavljam ugodno in zdravo delovanje klime - brez šokov, sploh pri nas predjamcih z nižjo toleranco.... :wink:
Jaz si sploh ne predstavljam, tako je pri nas v živo, pri dveh škatlah...že precej let, posebno, ker sem ubogal nasvet predhodnika in vgradil talne.

Mi pa niti znanci, kaj šele žlahta, ne verjamejo, da se tako poceni grejem in hladim. Če fizike ne razumeš, ne pomaga nič. Ob vsakem obisku: "ja, saj imate fino toplo, a priznaj, malo prej si zakuril v centralni", niti mrzel kotel ne prepriča. Ma, saj podobno je pri toplotnih črpalkah...
torej imaš 2x talno klimo? koliko kvadratov greješ? koliko cca. porabiš? Vidim, da si zadovoljen z izbiro..
Elektrika lanski avgust 56 €, januar letos 135 €, grejem cca 65 m2, zidovi 30 cm modularec + 6 cm stiropor, stropi betonski monta + 5 cm stiropora, skupna debelina 30 cm, cca 10 m2 vezanih oken. Topla voda z Gorenjevo stensko STČ. Dodatna poraba cca 4 m3 bukovih drv, za ogrevanje ostalih delov hiše v največjem mrazu. Ogrevano na 23 stopinj v dnevnem delu, v spalnici cca 16 - 17 stopinj. Kopalnica cca 6 m2 infra peč po potrebi, mesečna poraba vode 11 m3.

Zadovoljen? Da, a v zunanji klimi bi dal grelce dna. Mitsubishi in še kdo to ima, sam bom to poletje vgradil. Sicer v najhujšem minusu očistim led ročno. Obvezna izbira je talna klima, pa saj to je bilo že večkrat napisano od strokovnjakov.
V čem je razlika razvlaževanje in hlajenje.
Saj ko hladi isto odvzema vlago. Je poraba drugačna, vpih je drugačen, ....?
kadotr Napisal:Elektrika lanski avgust 56 €, januar letos 135 €, grejem cca 65 m2, zidovi 30 cm modularec + 6 cm stiropor, stropi betonski monta + 5 cm stiropora, skupna debelina 30 cm, cca 10 m2 vezanih oken. Topla voda z Gorenjevo stensko STČ. Dodatna poraba cca 4 m3 bukovih drv, za ogrevanje ostalih delov hiše v največjem mrazu. Ogrevano na 23 stopinj v dnevnem delu, v spalnici cca 16 - 17 stopinj. Kopalnica cca 6 m2 infra peč po potrebi, mesečna poraba vode 11 m3.

Zadovoljen? Da, a v zunanji klimi bi dal grelce dna. Mitsubishi in še kdo to ima, sam bom to poletje vgradil. Sicer v najhujšem minusu očistim led ročno. Obvezna izbira je talna klima, pa saj to je bilo že večkrat napisano od strokovnjakov.

hvala za info.. katera je glavna prednost grelca dna zunanje enote? Pač, da ne zmrzuje ali je še kaj drugega? Ker če je samo zmrzovanje, mislim da pri nas glede na klimo ni nujno potrebno..
scuba123 Napisal:V čem je razlika razvlaževanje in hlajenje.

mene tudi to zanima, ni mi točno jasno v čem je razlika..
Glede grelca zunaj kar verjemi. Klime z grelcem ogrevajo cca do -25, brez do -15°. Razlika med razvlaževanjem in hlajenjem je po mojih opazovanjih v tem, da pri hlajenju hladi do nastavljene temperature, pri razvlaževanju pa hladi le toliko, da kondenzira vlago in jo odvaja. Treba je pač zaupati proizvajalcu, brati navodila, predvsem pa zagotoviti dovolj denarja za nakup, sicer so vse debate le na ˝akademskem˝nivoju, brez potrebe.
optimalus Napisal:
scuba123 Napisal:V čem je razlika razvlaževanje in hlajenje.

mene tudi to zanima, ni mi točno jasno v čem je razlika..
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.aircon-servicing.com.sg/articles/what-is-the-dry-function-mode-in-aircon.html">http://www.aircon-servicing.com.sg/arti ... ircon.html</a><!-- m -->
Osebno z adnja leta tudi prakticiram razvlazevanje. Imam neko staro "kitajsko" mcquay klimo.
Dela z manj prepiha in dovolj uspešno. Temperaturo zniza samo za eno ali dve C ,vlago pa konkretno zniža. In da svicas je kriva vlaga in ne temperatura.
1 2 3
Iskanje po temi