PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lesjaki
Za tvojo situacijo hiška ne sme biti grajena v časih sfrj (3 konkretna nadstropja brez izolacije in milijon toplotnih mostov), kar pomeni konkretno izolacija in stavbno pohištvo.

ulrich_
Citat:Če maš gozd, pa imaš zastonj crossfit, fitnes, hujšanje. Telo postane zdravo in močnejše, tudi um se zbistri. Za kakšen dan se zbere družina ali prijatli in postane opravilo skoraj užitek ob dobri družbi.
Cool story, bro.
Žal brez vsake osnove.

Kajti če bi se v gozdu um res zbistril, potem bi ti že zdavnaj nehal pisati take bedarije :mrgreen: .
Moja hiška je YTONG 40cm termoblok, 30cm stiropor pod nogami ter 32cm ursa nad glavo. Okna AJM 8000 exclusiv 3 slojna... Balkonov ni, samo terasa pred hišo. Drugače nič posebnega. Pa nimam rad, da kdo reče da se lažem. Če imate željo v miru prilepim tu gor zadnjih 12 ali pa 24 elektro računov. Pa še telefonsko žene vam dam, da preverite stopinje v hiši Smile

Je pa jasno, da vsak zagovarja svoje. Če Vam paše drva žagati pa na uro gledati kdaj morate gor naložiti pa pepel ven čohat pa razmišljati o stvareh kot je ogljikov monoksid super...

Namen je bil, kako predstaviti vsak svoj način da bi se kolega ki gradi lažje odločil.

Pa če ne verjamete o porabi pridite v Radlje, pa če ne verjamete da ni kurilnice... Vam pokažem moj magični gumbek na steni v dnevni sobi Smile
Moje izkušnje s TČ po 4 zimah. Imam Panasonic Aquarea 9kW - 3faze (inverter).
Hiša vseljena 2013, ogrevam 180 kvadratov s talnim gretjem, montažna hiša z zidano bivalno kletjo.
Investicija leta 2013 - 7000 eur s 300 l bojlerjem za sanitarno vodo.
Dodatnih stroškov - 0 . 4leta dela kot urca, letos je bilo treba 1. dofilat sistem z vodo.
Dodatnega dela - 0, če ne šteješ klikanja termostata 2x na leto.

Računi za elektriko:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1x/DG/2L6uPaxm/elektrikaunichr("46")png[/img]

Zaključek: premetavati drva se ne izplača.
Vader: se strinjam, iz lastnih in izkusenj znancev s temi TC. Ce prav vidim, vecinoma tukaj nas ima takoimenovane 'klima' TC in iz napisanega se nedvomno vidi, da zadeve delujejo.
S tem ne mislim, da drva ne (dalec od tega), vsak se naj odloci za tisto kar mu najbolj pase.
Sem pa vesel, ko uporabniki iz lastnih izkusenj na glavo postavijo fopanja dolocenih uporabnikov (ne dela, sranje etc.), kateri najprej ne poznajo teh zadev in nato se crnijo vsepovprek, kar disi na te naprave. No, leta tecejo, izkusnje se nabirajo...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Ej Poldee, imaš še kako prav. Leta tečejo in izkušnje se nabirajo.

Kar se tiče drv, dokler imaš svojo gmajno pa dovolj fizične moči = OK (gmajna je, moči ni, najeti delavci me ne obirajo, a so vseeno dragi). Potem se stvari spremenijo... moji dve klima tč sta zakon (za malo denarja kar nekaj muzike). Če jih ne bi nabavljal v čudnih okoliščinah, bi bila pri hiši tč (ni rečeno, da ne bo, če bo dovolj kanilo). A to je zgolj trenutno stanje - cene energentov lahko močno premešajo karte.
Drzi. In iz tega naslova toliko raje kupim cenejso (klima) TC. Seveda veliko raje investiram 5, 6 namesto 12, 13 jurjev. Kdo pa ne, razlika je konkretna, tako v investiciji kot v navlaki, ki jo moras imeti doma. S tem predvsem mislim na zalogovnik, ki je v mojem primeru nepotreben, seveda za kurjenje z drvmi bi pa napisal zakon, da ga mora vsakdo met. Ne rabim razlagat zakaj.

Razlika v sezonski porabi med 'klima' in 'raketa' TC mi osebno glede na investicijo ni omembe vredna - mam dost frendov k mi povejo kok jim top zadeve skurjo kWh/leto in zaenkrat se mi samo smeji.

Ce pa slucajno pijavke podrazajo strom na neko nesprejemljivo cifro in TC postane nerentabilna za uporabo, mam se vedno 7, 8 jurjev v zepu (napram investiciji v 'tahudo' TC). S katerimi magari naredim dimnik in kupim neko pecko, verjamem, da srot ravno ne bi dobil za ta dnar - bi mi ze vi svetoval, da bi blo tako. V najslabsem primeru investiram v plinsko pec (zem. plin je itak na objektu - tast se greje z njim).

Be vem, sam tako gledam na te zadeve (iz videnega v treh sezonah uporabe). Smo pa seveda taki in drugacni, vsak zase najbolj ve.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Vader Napisal:...
Zaključek: premetavati drva se ne izplača.
Se čist strinjam, le tole poved (zaključek) bi zapisal v prvi osebi.

Jest pa ne gledam le kok se mi splača skozi €, ampak kaj si lahko privoščim, pa ne za €. Ampak kaj si zares lahko privoščim. In pol stoletja+ sem tlačil mater zemljo, pa da si končno lahko privošćim ogrevanje&kuho&peko na drva.
No tudi skozi € je O.K.:
Z nekaj manj od tvoje investicije in nekaj svojega dela (dimnik) sem rešil ogrevanje&priprava hrane: dva štedilnika, enojni indukcijski kuhalnik, dve mikrovalovke = ogrevanje, pripravo hrane, toplo sanitarno vodo.
To da EE porabimo v enem letu toliko, kot kje drugje ali pri vas v par mesecih ni pomembno; vsak ima svoj življenski stil. Pomembno mi je to, da če se zgodi izpad EE za dan, teden, mesec, da imam poskrbljeno za toploto&toplo vodo ter pripravo hrane v našem domu.
zdravo v prihodnjih dneh nameravam kupiti kamin na drva (do 800€) za sekundarno ogrevanje stanovanja. Trenutno gledam od Lokaterm-a in RIKA. Pozna še kdo kakšno firmo ki se ukvarja s tem? Ogrevalna moč in prostornina ogrevanja mi nekako ni pomembna.

Hvala
Sem samo na načetku prebral obe strani in sedaj na koncu malo.

Pa kaj za vraga vam ne gre v glavo, da bo peč 18kW moči malo mala. Halooo. Jaz imam peč 40kW in gori samo 3-4h in je v hudem mrazu ob zalogovniku dovolj za 24h ogrevanja. Zalogovnik 2000l ima shrenjene cca 120 kWh energije in to podeli s 24h. Dobi se ogrevanje v moči 5kW. Moja hiša imam edino podstrešje izolirano tako kot treba, stene hiše so 20cm bruna brez izolacije, klet v zemlji ni ogrevana, izven zemlje so betonski votlaki brez fasade.

Letno porabim za 2016/17, prvo zimo v hiši 8.5prm drv, mešanih slabše kvalitete. Prejšni 2 leti sem podabil cca 6-7prm in nisem živel v hiši. Če bi uporabil dobro bukovino, bi bilo dovolj 1.5 klaftre oz 6prm. Ker drva kupim, jih ne vozim od staršev 75km daleč v avtoprikolici, mi je še vedno poceni. Zadnje 3 leta sem za drva dal 600€ oz 200€ na leto. Investicija v LTŽ peč - rabljeno je stala 200€, zalogovnik bo itak še ostal za boljšo peč, ko bo ta počepnila ali si bom zaželel nekaj boljšega. Investicija v novo peč se ne bo nikoli povrnila, to že vem sedaj, je bila stara tako poceni in še zelo dobra je.

Jaz bi najraje imel peč moči 5-10kW. To pomeni, da popoldan zakurim, notri gori do 12h in drugi dan popoldan v toplo peč ponovno naložim drva in zakurim v hudem mrazu. Takih peči še ni, ker pod 15kW moči še nisem zasledil peči. Pri tako mali moči peči, potem ne rabiš velikega zalogovnika. Takrat takrat peč dolgo gori in je to zalogovnik. Zalogonvik je namenjem samo porabi viškov in ogrevanje hiški ob ugasnejni peči.

To so moje praktične izkušnje. Žal me noben s TČ ne prepriča na tisti ropot kompresorja in grde zunanje ento, ko enkrat pozimi zaradi zamrznitve odleti ventilator.

Kar se tiče nakupa drv, sem letos nabavil 12prm drv in jih 4 dneve po 1-2h po šihtu razžagal in zložil. Moralo bi biti za 2 sabi zimi ali eno zelo hudi kot lani in še ostane nekaj. Strošek je bil 400€. Malo sem se le ragibal in prešvica, ko sem drva še rihtal na soncu.
Mislim da vsak uplinjak, vsaj pri Kwb cf2 je tako, je tako da gori, pri polni nalagi do 8h ter potem lahko vzdrzuje ogenj do 10h, ker kotel modulira od 0 do 100% odvisno od napolnjenosti zalogovnikov, in potrebe po notranji T.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi