PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če daš 200l in kasneje ugotoviš, da je tople vode premalo, bo menjava precej dražja, kot pa če že v štartu daš 300l. Vsaj jaz bi tako! :wink:
Temp. v bojlerju lahko tudi znižaš, če se ti slučajno :!: zgodi, da je bojler prevelik!

P.S. Sicer ne vem, kakšna je razlika v ceni med obema, vendar neka "blazna cifra" že ne more bit!
a pa se sploh da. da izbereš poleg 300l zalogovnik? mislim, da kar imaš v ponudbi imaš. Gre pa itak za integrirane zadeve...
Zadeva je čisto preprosta. Večji zalogovnik (bojler) manjša temp. sanitarne vode, boljši izkoristek in obratno. Vse ostalo je stvar nastavitev. Nenazadnje je nekoč 80 l bojler zadovoljeval vse potrebe povprečne družine.
Bolj pomembno je razmerje volumen - ogrevalna površina toplotnega izmenjevalca.
xavi, zdej je drugače, nekateri se čutijo bolj umazane in se tuširajo po 20 in več minut ...ker je očitno tudi pri mnogih pravilna vzgoja takšna, da otroka ne učiš svojih pravilnih racionalnih navad ampak mu dovoliš, da sam pametno odloča. Meni je fotr nekoč reku: "dokler jst plačujem račune in polnim hladilnik, do takrat ti bom govoril kaj in kako se dela v našem domu"...ravno veliko se ni motil...mnogi z današnjim razmišljanjem bi pa verjetno že pisali prijavo na socialno :mrgreen:.
@pentax podpis pod ta tvoj post Wink
v zadnjih treh sezonah sem testiral tri različne naprave na moji hiši (Mitsubishi, Panasonic in Toshiba). Najbolje se je obnesla Toshiba Estia 8 kW HP. Nima konkurence v delovanju in porabi, je pa pomanjkljivost v nadzoru na daljavo. Razlika je ogromna v glasnosti, porabi, prilagajanju moči, taktiranju, defrostih....... Preprosto skorajda neprimerljivo.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
V naslednji sezoni pa poizkusimo še Althermo 3
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
telmos Napisal:v zadnjih treh sezonah sem testiral tri različne naprave na moji hiši (Mitsubishi, Panasonic in Toshiba). Najbolje se je obnesla Toshiba Estia 8 kW HP. Nima konkurence v delovanju in porabi, je pa pomanjkljivost v nadzoru na daljavo. Razlika je ogromna v glasnosti, porabi, prilagajanju moči, taktiranju, defrostih....... Preprosto skorajda neprimerljivo.
Sosed si je montiral zadnji model 11kw. Dejansko, ne slišiš niti kompresorja. Moja recimo takoj začne piskat.
Me pa moti dejansko displej na notranji enoti. Nič ni podatkov; tem. vtoka, iztoka, bojlerja, da ne omenjam recimo COP in podobne zadeve, ki jih recimo ponuja Altherma R32, ali pa ne znama priti do njih.
Če si z samim delovanjem in s porabo kište zadovoljen, je vse ostalo nepomembno.
Točno tako. Tudi ekrana ne rabiš če dela tako kot je treba Smile

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ljudje so različni! Eni celo brez Web povezave ne morejo živet, drugim je vseeno za vse.

Zato trg ponuja toliko različnih naprav :mrgreen:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
xavi Napisal:Zadeva je čisto preprosta. Večji zalogovnik (bojler) manjša temp. sanitarne vode, boljši izkoristek in obratno.
Je pa tu še druga plat medalje: večji zalogovnik, večja površina zunanjega ovoja, večje toplotne izgube. Pa tudi več prostora vzame. So pa vse te razlike dokaj majhne, tako v eno kot v drugo smer.

Imamo pa sicer tudi pri nas že drugo leto Toshibo, sicer nimam s čim primerjati tako da ne morem rečti ali dela dobro ali ne, ampak dela pa. Smile Nastavitev krivulje ogrevanja preko servisnih menijev je res malo nerodna, ampak to sem počel vsega skupaj trikrat in sedaj je urejeno, sicer pa ne čutim neke potrebe, da bi redno brkljal po napravi.
Citat:Je pa tu še druga plat medalje: večji zalogovnik, večja površina zunanjega ovoja, večje toplotne izgube. Pa tudi več prostora vzame. So pa vse te razlike dokaj majhne, tako v eno kot v drugo smer.
Izgube so odvisne od razlike temperature in od površine prestopa toplote. Če povečaš površino in znižaš temperatura so lahko izgube absolutno enake.
Obstaja pa še druga zakonitost. Voda v bojleju zaseda volumen, kateri se spreminja s tretjo potenco. Bojler pa obdaja plašč, katerega površina se spreminja z drugo potenco. Torej imajo bojlerji z večjim volumnom relativno manj izgub. Tako je treba iskati kompromis med čim večjim boljlerjem na eni strani in prostorom in ceno na drugi strani.
Ok, ampak pod določeno temperaturo voda ne more iti, ker potem to ni več topla voda. Če je pri tej temperaturi tople vode v hranilniku dovolj, potem hranilnika nima več smisla povečevati.
1 ... 19 20 21 22 23 Pojdi na stran 
Iskanje po temi