SUPER STE MOJSTROVALCI! Hvala za vse ideje, res! Evo, kar lahko dodatno pojasnim:
ta ECK napeljava je stara 20 let in je delala super s staro pečjo, nobenih problemov. Tor4ej vezava ne more bit problllem. Tut črpalka baje nikakor ne more bit probem. Baje so problerm stari radiatorski termostatski ventili.
Ker ste tolk fajn, bom popisala celo zgodbo menjave, če koga zanima prebrat in ob tem razvije-te kako novo teorijo;
Začelo se je s počeno ekspanzijsko posodo na stari peči, crknjenim sobnim termostatom zadnja leta, ogromno porabo in nizko temperaturo v stanovanju, max 19-20C, zamortizirana peč pač. Je serviser svetoval novo, kondenzacijsko, pa še prišparala bom, ker zdaj gre velik "v luft".
OK, bomo menjali peč. Pride njihov frend izvajalec, sicer pooblaščen za Vaillant, vse OK, rukne v 1 dnevu gor novo peč in gre. Jaz še težim, kaj pa menjava vode, ventilov, so stari, zaprašeni... Ne, ni treba, peč je itak pod stropom (3:30cm, 100 let stara bajta LJ center), ni šans, da je zrak kje v sistemu.
Prvi zaplet: novi termostat ne dela. Porabim 1 tedn, da jih prepričam, da si ne izmišljujem, ker kao "povsod deluje, samo pri vas ne", kupim 2 old-school lesena termometra, da jim dokažem temp. v dnevni < 19C :evil: . Pridejo, zamenjajo, se opravičijo, samo pri meni je tako, vzamejo prvi servisni (garancijski kuponček) in celi srečni odidejo (oba skupi, izvajalec in serviser, ki je novo peč priklopil - dream team :lol: ).
Aja, vmes pride še dimnjačar

in opravi meritve, čestita na izboru peči in pokasira.
No, po 1 mesecu peč več ne dvigne temp. na 20C. Status sistema kaže pritisk znotraj nivoja min-max, moč pa le 1/10 lestvice. Na termostatu ne dosežem 20C, karkoli nastavim, tut, če hočem 25C, peč dela non-stop z 1/10 moči

hock: Kličem swerviserja in povem, da se mi toleranca zoprno niža in hočem delujoče ogrevanje. Pride "ta mladi" serviser, očisti nek ventil na povratnih ceveh, izvleče nekaj rjastih delcev in cel srečen odide, ker je "vse zrihtano". Ponoči se peč samodejno ustavi, mene zjutraj skor kap rukne. Kličem spet servis, pride "glavni serviser". Sej so super prijazni vsi, pa to, sam jaz bi rada mela za 3 jurje mir in toplo, ne pa randije z njimi vsak tedn :twisted:
No, "ta glavni" 1 uro spremlja dogajanje, je cel skuliran in normalen, pove, da se je peč ustavila, ker se je avtomatično odzračila, ker jaz imam zdaj pametno peč, woo-hoo! Odzračila? A ni tko, da je moja peč pod stropom in tako v mojem sistemu nikol ne more bit zraka? Ne, ne, zrak je v vsakem novem sistemu, treba je plezat na lojtro in spremljat ekran s prikazom pritiska in moči. Yeah, right. Kolk spremljat? A vsake 5 minut? Ker ustavila se je 5 ur po odhodu "ta mladega" serviserja, ki je očistil un filter in razlagal, da je zdaj vse OK.... Ne, to je res nekolikanj nenavadno, ampak drugače je tko, vsak sistem se 1. sezono samodejno odzračuje, vsaj 5-6x, še se bo ustavljala, če je ne bom pridno spremljala... :roll:
Ja, jaz imam 2 cevni sistem, ker je itak slabše kot 1 cevni. :roll: Ja, ta radiator v spalnici je verjetno zadnji v zanki. Ja, temperatura povratne vode je vedno cca 20C nižja, kot izhodne. !?WTF? Kam gre 20C??? To je normalno, guspa
No, tu smo zdaj. Šef izvajalca (ki je v bistvu one-man-band) pride tekom tedna "pogledat", ampak "zdej to ne bo enostavno, je treba cel sistem spraznit (ma ne ga srat! :evil: ), to ni kar tako, veste, bo treba ventile zamenjat...
Upam vsaj, da bo to-to. Za posladek naj povem še, da smo ob vgradnji (1995) modro naročili, do so vse cevi vzidane, da ja ne bi kazile naših prelestnih soban... Seveda zdaj grejem oblake na nebu, saj so v zidu bakrene cevi (aja, mimogrede vse enakega fi cca 1,2 cm), seveda popolnoma neizolirane. No, ker se je investicija očitno zapletla in bo terjala dodatna sredstva razmišljam, da bi svojega izvajalca prosila za oceno stroškov napeljave novega sistema cevi; tiste v zidu bi pustili, zunaj pa bi napeljali nove, če je treba torej enocevni sistem, ki je kao boljši. Kako se vam zdi ta ideja, predvsem pa - kakšen strošek ocenjujete, da bi to pomenilo? Imam torej kopalnico, kuhinjo, 3 sobe in predsobo, v tem zaporedju. Radiatorjev 1 + 1+ (2+1+2)+1, skupaj 8.
HVALA velika, vnaprej! LPM