PodSvojoStreho.net
ECK plin - nova peč + mrzli radiatorji - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: ECK plin - nova peč + mrzli radiatorji (/showthread.php?tid=60686)

ECK plin - nova peč + mrzli radiatorji - MIMI330 - 15.2.2015

Evo, zamenjala staro Vaillantovo na prisilni vlek, staro 20 let, s počeno ekspanzijsko posodo, z novo Vailantovo, kondenzacijsko. Juhuhu, bomo privarčevali 20% letno. No, zdaj če hočem doseč 20,5C moram imet temperaturo vode v peči vsaj 60C, kar pomeni, da imam navaden bojler, ker baje vse več kot 57C nima več kondenza. Za nameček je več radiatoorjev spodaj občutno hladnejših, tut povratna voda ima vsaj 10C razlike. Serviserjem ni nič jasno, izvajalca nič več ne briga. Jaz pa ob investiciji 3000E na slabšem kot prej. Ima kdo kak pameten nasvet? Confusedhock: Hvala vnaprej, Mimi

Re: ECK plin - nova peč + mrzli radiatorji - xavi - 15.2.2015

Pridi na 24 urno ogrevanje, obtočno črpalko daj na maksimum.
Načeloma je 60 C zelo visoka temp. Pri moji materi v neizoliranem stanovanju proti podstrešju kurimo max. na 50 C. Ponoči je peč ugasnjena.

Re: ECK plin - nova peč + mrzli radiatorji - MIMI330 - 16.2.2015

Nimam nobenih možnosti nastavitev obtočne črpalke, to je upam serviser nastavil. Ponoči imam na 18, podnevi na 20, skrbijo me mrzli radiatorji spodaj...

Re: ECK plin - nova peč + mrzli radiatorji - Brezdomec - 16.2.2015

Obtočna črpalka poganja vodo čez radiatorje. Če je prešibka, je pretok majhen, zato se voda ohladi, preden zapusti radiator. Ti pa imaš spodaj hladne radiatorje, kar se sklada s teorijo.

Če zapreš vse radiatorje, razen enega, bi tudi šibka črpalka morala pognati dovolj vode, da bi bil ta segret tudi spodaj. Poskusi.

Če se izkaže, da je črpalka prešibka, se jo mogoče da nastaviti na višjo moč/hitrost (na njej je stikalo za izbiro moči), sicer pa se zamenja z močnejšo.

Možno pa je tudi, da imate radiatorska zapirala (spodnji ventil na radiatorju) priprta, zato je pretok čez njih kljub dovolj močni črpalki premajhen.

Re: ECK plin - nova peč + mrzli radiatorji - MIMI330 - 22.2.2015

Evo, hvala za nasvet, končno probala, zaprča vse radiatorje razen tega v spalnici, ki je spodaj najbolj mrzel in tut po 1 uri ni blo nič drugače. Torej ni črpalka? Tut čudno bi blo, saj je ja nova peč...

Imam zgleda 2 veji, na eni so radiatorji spodaj hladnejši, na drugi je OK. Ta v spalnici je zgleda zadnji v zanki? Bil je normalen, zdaj pa je topla le zgornja tretjinaSad Povratna voda v peč nima enake temperature kot izhodna, razlika je na otip očitna na ceveh iz peči.

Poln kufer imam vsega, moj serviser nima pojma, drugi pa nočejo pridet, ker kao niso oni priključevali nove peči... :evil:

Še kaka ideja? Hvala, LPM

Re: ECK plin - nova peč + mrzli radiatorji - Homer - 22.2.2015

Hladni radiatorji spodaj so vedno znak premajhne cirkulacije.
Če vzrok ni črpalka, potem je kje priprt kak ventil, ali pa je kaka cev delno zamašena.

Vzrok je lahko tudi zračni mehur v sistemu .....

Kar mojstra nazaj poklicat.......

Re: ECK plin - nova peč + mrzli radiatorji - Brezdomec - 22.2.2015

Se strinjam.

Še vedno pa obstaja možnost, da je kriva "preveč pametna" črpalka, ki vzdržuje konstanten tlak. Ko so bili ostali radiatorji zaprti, je tudi črpalka zmanjšala pretok. Druga veja je mogoče narejena z debelejšimi cevmi/manj koleni in je kljub majhni tlačni razliki pretok zadovoljiv.

Ne spoznam se na plinske kotle. Mogoče je kak parameter nastavljen tako, da se kotel v kombinaciji s črpalko trudi vzdrževati temperaturno razliko med dvižnim in povratnim vodom. Omeni še te možnosti "serviserju".

Če pa boš "zadevo" reševala prek foruma, je dobro narediti nekaj slik kurilnice, črpalke, cevi... Bomo lažje ugibali.

Re: ECK plin - nova peč + mrzli radiatorji - ČopDesign - 23.2.2015

Sam mislim da, če sta dve veji da je druga zvezana napačno. Sam sem pri izdelavi stanovanja v 2 nadstropju gretje delal z kolegom ki ima potrebna orodja. Žal je hiša "starejša" (1995) in imam v vsako sobo svoj dovod naravnost iz 1 nadstropja tja pa iz kurilnice pride 1 sam vod. Ko sva priklapljala radiatorje sva hodila v spodnje nadstropje gledat katera cev je dovod in katera povratek. V večini sva zadela edino v spalnici ne. Tako da sva dovod pripeljala v radiator spodaj odvod pa zgoraj. Simptomi so bili enaki zgoraj topel radiator spodaj mrzel. Ni bilo važno koliko časa je delovala črpalka oz. koliko stopinj sem spustil iz peči. Ker enostavno voda ne more segreti radiatorja prehitro gre iz njega... Spodaj noter po robu gor in po zgornjem robu do izhoda. Po zamenjavi dovod/odvod pa je topel cel radiator takoj.

Re: ECK plin - nova peč + mrzli radiatorji - MIMI330 - 23.2.2015

SUPER STE MOJSTROVALCI! Hvala za vse ideje, res! Evo, kar lahko dodatno pojasnim:
ta ECK napeljava je stara 20 let in je delala super s staro pečjo, nobenih problemov. Tor4ej vezava ne more bit problllem. Tut črpalka baje nikakor ne more bit probem. Baje so problerm stari radiatorski termostatski ventili.

Ker ste tolk fajn, bom popisala celo zgodbo menjave, če koga zanima prebrat in ob tem razvije-te kako novo teorijo;

Začelo se je s počeno ekspanzijsko posodo na stari peči, crknjenim sobnim termostatom zadnja leta, ogromno porabo in nizko temperaturo v stanovanju, max 19-20C, zamortizirana peč pač. Je serviser svetoval novo, kondenzacijsko, pa še prišparala bom, ker zdaj gre velik "v luft".
OK, bomo menjali peč. Pride njihov frend izvajalec, sicer pooblaščen za Vaillant, vse OK, rukne v 1 dnevu gor novo peč in gre. Jaz še težim, kaj pa menjava vode, ventilov, so stari, zaprašeni... Ne, ni treba, peč je itak pod stropom (3:30cm, 100 let stara bajta LJ center), ni šans, da je zrak kje v sistemu.

Prvi zaplet: novi termostat ne dela. Porabim 1 tedn, da jih prepričam, da si ne izmišljujem, ker kao "povsod deluje, samo pri vas ne", kupim 2 old-school lesena termometra, da jim dokažem temp. v dnevni < 19C :evil: . Pridejo, zamenjajo, se opravičijo, samo pri meni je tako, vzamejo prvi servisni (garancijski kuponček) in celi srečni odidejo (oba skupi, izvajalec in serviser, ki je novo peč priklopil - dream team :lol: ).

Aja, vmes pride še dimnjačar Big Grin in opravi meritve, čestita na izboru peči in pokasira.

No, po 1 mesecu peč več ne dvigne temp. na 20C. Status sistema kaže pritisk znotraj nivoja min-max, moč pa le 1/10 lestvice. Na termostatu ne dosežem 20C, karkoli nastavim, tut, če hočem 25C, peč dela non-stop z 1/10 moči Confusedhock: Kličem swerviserja in povem, da se mi toleranca zoprno niža in hočem delujoče ogrevanje. Pride "ta mladi" serviser, očisti nek ventil na povratnih ceveh, izvleče nekaj rjastih delcev in cel srečen odide, ker je "vse zrihtano". Ponoči se peč samodejno ustavi, mene zjutraj skor kap rukne. Kličem spet servis, pride "glavni serviser". Sej so super prijazni vsi, pa to, sam jaz bi rada mela za 3 jurje mir in toplo, ne pa randije z njimi vsak tedn :twisted:

No, "ta glavni" 1 uro spremlja dogajanje, je cel skuliran in normalen, pove, da se je peč ustavila, ker se je avtomatično odzračila, ker jaz imam zdaj pametno peč, woo-hoo! Odzračila? A ni tko, da je moja peč pod stropom in tako v mojem sistemu nikol ne more bit zraka? Ne, ne, zrak je v vsakem novem sistemu, treba je plezat na lojtro in spremljat ekran s prikazom pritiska in moči. Yeah, right. Kolk spremljat? A vsake 5 minut? Ker ustavila se je 5 ur po odhodu "ta mladega" serviserja, ki je očistil un filter in razlagal, da je zdaj vse OK.... Ne, to je res nekolikanj nenavadno, ampak drugače je tko, vsak sistem se 1. sezono samodejno odzračuje, vsaj 5-6x, še se bo ustavljala, če je ne bom pridno spremljala... :roll:

Ja, jaz imam 2 cevni sistem, ker je itak slabše kot 1 cevni. :roll: Ja, ta radiator v spalnici je verjetno zadnji v zanki. Ja, temperatura povratne vode je vedno cca 20C nižja, kot izhodne. !?WTF? Kam gre 20C??? To je normalno, guspa Sad

No, tu smo zdaj. Šef izvajalca (ki je v bistvu one-man-band) pride tekom tedna "pogledat", ampak "zdej to ne bo enostavno, je treba cel sistem spraznit (ma ne ga srat! :evil: ), to ni kar tako, veste, bo treba ventile zamenjat...

Upam vsaj, da bo to-to. Za posladek naj povem še, da smo ob vgradnji (1995) modro naročili, do so vse cevi vzidane, da ja ne bi kazile naših prelestnih soban... Seveda zdaj grejem oblake na nebu, saj so v zidu bakrene cevi (aja, mimogrede vse enakega fi cca 1,2 cm), seveda popolnoma neizolirane. No, ker se je investicija očitno zapletla in bo terjala dodatna sredstva razmišljam, da bi svojega izvajalca prosila za oceno stroškov napeljave novega sistema cevi; tiste v zidu bi pustili, zunaj pa bi napeljali nove, če je treba torej enocevni sistem, ki je kao boljši. Kako se vam zdi ta ideja, predvsem pa - kakšen strošek ocenjujete, da bi to pomenilo? Imam torej kopalnico, kuhinjo, 3 sobe in predsobo, v tem zaporedju. Radiatorjev 1 + 1+ (2+1+2)+1, skupaj 8.

HVALA velika, vnaprej! LPM

Re: ECK plin - nova peč + mrzli radiatorji - paparac - 24.2.2015

Ce je dozdaj vse delalo bi moralo tudi ob zamenjavi peci.
zakaj bi zamenjala kompletno kurjavo ce to ni potrebno, imas prevec denarja.
kaj se tice enocevnega in dvocevnega sistema je po moji logiki bolji dvocevni sistem.
mojstre ki so ti menjali pec in ponovno zagnali sistem pa bi nekam nagnal, so verjetno nesposobni.

Re: ECK plin - nova peč + mrzli radiatorji - telmos - 24.2.2015

Iz zapisanega sledi, da imate enocevni sistem s krepko poddimenzijonirano cevjo in posledično probleme z novim kotlom, ki se na vaš sistem preprosto ne more prilagoditi, ker ga zadeva po domače povedano duši! Možna delna manj boleča rešitev ni v menjavi ventilov ampak razdelitvi vsaj na dve coni s čimer bi dvakrat povečala pretok in znižala DT. Je pa potrebno videti, če je izvedba možna.

Re: ECK plin - nova peč + mrzli radiatorji - sassapo - 24.2.2015

Dt 20°C nikakor ni normalen in tukaj se 100% strinjam s Telmosovovo diagnostiko in možnostjo rešitve

Re: ECK plin - nova peč + mrzli radiatorji - xavi - 25.2.2015

Tukaj imaš skice za dvocevni in enocevni sistem.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.erevija.com/clanek/1071/Vrste_cevnega_omre%C5%BEja">http://www.erevija.com/clanek/1071/Vrst ... re%C5%BEja</a><!-- m -->
Po opisu sodeč imaš enocevni sistem, kjer imaš na zanki radiatorje zaporedno priključene in jih je potrebno hidravlično uravnovesit, pogoj za to pa je dovolj veliki fi cevi. Enocevni sistemi so primerni za manjša stanovanja pri adaptacijah.
Z bakrom se da dvocevni nadometni sistem brez problema naredit. Potrebnih je nekaj prebojev, cevi pa se čez čas belo pobarvajo in se skoraj ne vidijo.
Glede na to, da imaš peč na najvišji točki, bi sistem odzračevanja dejansko moral samodejno delovat preko odzračevalnega lončka v peči.
Bi pa se zahvalil onemu za sodelovanje, ki te nagovarja z guspa.