PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Najemniško stanovanje - kako je z rezervnimi ključi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
No, tle je pa že tako, kot pr kakšnih branjevkah al pa kofetarcah.
Pol se pravi, da najameš flat, pa si narediš dvojnike ključev, pa jih mal potalaš naokol...da bodo imeli kje spat še tvoji prijatli, pol, ko se odseliš. U, dobr razmišljanje.
Meni je čist jasn, da najemnika fentam/ma leti ven iz stanovanja, če brez mojega dovoljenja naredi duplikat ključa. Bemtiš, flat sem mu oddal in vse skupaj ima v najemu, ne pa da je kar njegovo in da lahko dela kar hoče. Ponareja klkujče naprimer, ja seveda.
Druga reč je pa če me vpraša - pol pa ni problema.
Pa kakšni zakoni, no. Če enemu oddam avto za kakšno leto, si tud lahko naredi duplikate ključev, a ne. Potem pa avto kar zgine s parkirišča. Al pa feršterkerija pa tv iz fleta, a ne. Po možnosti že naslednji dan, ko najemnik gre.
Pa ne mi zdaj o zamenjavi ključavnic, to tle nima veze. Gre za to, da je člov najel zadeve. In nima kaj sam praskat pa se odločat kaj bi to on dupliciral brez mojga dovoljenja.

Se pravi, če dam enemu ključ rožice za zalivat, si lahko tud naredi duplikat za moje stanovanje k mu je dolgčas. Pa zato, ker mu zakon tega ne prepoveduje.
Ja, sej. Zakon misli, da tud ne prepoveduje, da bi dojenčkom dajal nafto za pit, al pa da bi kerga k oddaja kaj v najem, za eno nogo obesl z dravskega mosta.
U saj res, prec dons si grem izdelat duplikat ključev od službe. Ker nikjer ne piše v zakonu, da ga ne smem. Pol pa: Halo Bing, kako kej brat. Še zmeri u arestu, o ti revež. Ej, imam nekaj robe viška. Cena? Ma čista malenkost.
Najprej hvala vsem za vaše mnenje. Meni se samo ne zdi smiselno, da bi pač nekdo glede teh stvari tako kompliciral. Ne vidim razloga, ker se mi zdi, da če imaš duplikat ključa, da je to nekaj normalnega. Problem je samo v tem, da če se moji lastnici stanovanja to ne zdi normalno, da bi ji jaz še vseeno rada črno na belem pokazala, da je to nekaj čisto običajnega. Škoda se mi zdi, da si v določenih stvareh čisto nemočen.

Sem pa prvič najemnica stanovanja in se mi zdijo določene stvari tako malenkostne. Ampak še vseeno se mi zdi, da če si fer, da lahko tudi z druge strani pričakuješ fer odnos ://
blokovc Napisal:Pol se pravi, da najameš flat, pa si narediš dvojnike ključev, pa jih mal potalaš naokol...da bodo imeli kje spat še tvoji prijatli, pol, ko se odseliš.
Meni je čist jasn, da najemnika fentam/ma leti ven iz stanovanja, če brez mojega dovoljenja naredi duplikat ključa. Bemtiš, flat sem mu oddal in vse skupaj ima v najemu, ne pa da je kar njegovo in da lahko dela kar hoče. Ponareja klkujče naprimer, ja seveda.
U saj res, prec dons si grem izdelat duplikat ključev od službe. Ker nikjer ne piše v zakonu, da ga ne smem.Ma čista malenkost.

Samo dejstvo, da si narediš duplikat ključa še ne pomeni, da ne more bit situacije, ko je nezakonito tak ključ uporabiti, to se tudi ne šteje za ponarejanje ključa. Če bi imel zle namene, pa je seveda situacija drugačna. Le zakaj se pa (navadno) izkaže z dokumentom, kdor pride izdelat duplikat ključa? S tem, ko je stanovanje oddano, najemodajalec prepusti stanovanje najemniku in mu bolj ali manj ostane gola lastninska pravica, kar je povezano zlasti z odločanjem o večjih vlaganjih ter plačevanjem javnih dajatev.

Npr. dokler imaš veljavno najemno pogodbo ali drug zakonit temelj, tudi ni zakonskih ovir za izdelavo duplikata ter njegovo uporabo. Ko se pogodba izteče, je pa seveda jasno, da bi bilo pošteno ključ vrniti. Ne glede na to, četudi se za duplikat ne ve, bi bila uporaba ključa ali stanovanja po tem nezakonita. Tako posebne ovire ni, da bi v najetem stanovanju krajši čas živel ali spal nekdo tretji, za katerega lastnik ne ve in tega najemniku ne more braniti. Ko se pogodba izteče, pa gre seveda za motenje posesti, za kar ima lastnik ali nov najemnik sodno varstvo.

Isto velja, v primeru kaznivega dejanja npr. kraje, če bi ključ bil izdelan s tem namenom in bi ga dal nekomu drugemu, ne bi bilo težav dokazati naklepa in s tem sostorilastva ali pomoči pri kaznivem dejanju ali kaj podobnega. Če pa bi ključ izviral npr iz situacije, ko je bil izgubljen ali odtujen z drugim kaznivim dejanjem in kasneje uporabljen za kaznivo dejanje, pa seveda bivši imetnik ne more bit kaznovan, ker ni bilo naklepa in volje za sodelovanje pri kaznivem dejanju.

Zato pa ponavadi menjamo ključavnice, ko se pogodba izteče. Kako pa bi bilo, brihtne buče, če bi bila vrata v nepremičnini moderna in samo z elektronsko ključavnico na kodo recimo? Ali na prstni odtis recimo? Najemnik bi si oboje lahko in smel nastavil po svojih potrebah ali bi mu tudi to onemogočali in bi šlo za "ponarejanje"?
Normalno in po zdravi pamaeti bi bilo, da lastnik in najemnik ob začetku najema naredita prevzem stanovanja, najemnik pride s svojo ključavnico, lastnik pa odnese svojo (drugače bo šla v nič). Ob koncu najema naredita prevzem v obratni smeri, menjata ključavnice v obratni smeri (drugače bo še najemnikova šla v nič). In seveda, če je najemnik v vmesnem času karkoli uničil, ukradel, spremenil na svojo roko, mora to povrniti v prvotno stanje, plačati odškodnino ali karkoli tretjega že pač, s čimer se bo strinjal lastnik. Vmes najemnik plačuje najemnino, drugače pa dela karkoli normalnega, lastnik pa nima kaj praskati tam zraven.

Je pa seveda pametno, da v dogovoru skupaj stanovanje čim boljše vzdržujeta, vsak v svojih elementih. Najemnik z rednim in pravilnim čiščenjem, prezračevanjem, ogrevanjem, ..., lastnik z menjavo dotrajanih oken, radiatorjev, ...

Aleš
1 2
Iskanje po temi