PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Dokumentacija za spremembo ostrešja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Figo Napisal:Nikoli si ne bi predstavljal, da bi bila enokapnica z vsemi posegi cenejša kot dvokapnica.

-pri enokapnici je treba praktični zidati cca.1,5m še zidu (mogoče malo manj), nato vsa notranja del na njem in zunaj.
-pri dvokapnici vzeme frčada tesarju+pomočniku en dan. Ostalo delo gre itaq s streho.

Ker se za enokapnico nisem nikoli zanimal-meni je še vedno bistveno boljša varianta-tudi nobenega ne poznam, ki bi se za njo še odločil. Verjetno je to ravno zaradi istega mišljenja, kot ga imam jaz in tudi večjega kompliciranja.

Bi mi lahko kdo povedal, kako se lotiš enokapnice? Sedaj imam kolenčni zid visok cca.1,2m, hiša je priblizno 10X7. Bistven mi je postopek.

Hvala za pomoč

količinski pribitek zidarije s fasado vred je načeloma ceneje kot pribitek tesarije s kritino in kleparijo vred. se razumemo? Komplikacij je v resnici pri 1-kapnici manj.
Zadeve se lotiš s projektom- načrtovanje in delo v lastni režiji, če nisi obrtnik (ali poznavalec stroke), ali ni kdo od najbližnjih obrtnik, ki ti bo delal - je zgrešeno.
Ne vem s čim sem vam dal občutek, da se bom projekta lotil sam in s kakšnim znancem-če pa osnovne stvari sprašujem tukaj.
Rad bi najprej le pri sebi razčistil, kakšne so prednosti in slabosti obeh variant. Šele, ko bom imel pri meni vse razčiščeno, se bom odpravil k projektantu, da se pogovoriva o podrobnostih in tako naprej.

Še vedno skoraj ne morem verjeti, da bi lahko enokapnica z vso zidarijo, izolacijo in nato streho prišla praktično cenovno isto ali celo manj kot dvokapnica.
Še vedno pa ne vem, kako točno poteka sama izvedba enokapnice. Od postavitve zida naprej.
-Kakšna je konstrikcija
-kakšna je izolacija in kje vse
-katero kritino izbrati
-kakšna je življenjska doba

Hvala za vse informacije!
konstrukcija od zidu naprej je v osnovi enaka dvokapnici.
odlocis se, ali bos imel AB plosco ali gips strop.
samo ostresje in izolacija je zelo primerljiva.

Kritina odvisna od naklona - beri sosednje teme, ki so trenutno aktualne.
Od izbire kritine je odvisna tudi zivlj. doba. Pri nizkih naklonih ima nekako najdaljso zivlj, dobo spec. plocevina (prefalz, rheinzink itd...)
ponavadi napraviš pod enokapnico kar ab ravno ploščo, nad njo pa imaš zelo nizko šara kamro...
preko ab plošče daš mnogo tpl izolacije- oz.enostavno kolikor češ (priporoča se vsaj 30cm mineralne volne), špirovce in deske nad njimi vidiš gole. za PVC kritine se ne odločiti zaradi trajnosti, najbolj ekonomična je jeklena trapezna pločevina a la Trimo, ki je razmeroma kakovostna... zgibana pločevina a la prefalz, rheinzinc,.. je draga ko žafran. priporočam sistemske tovarniške rešitve, če ti streha pomeni le funkcijo zaščitnika. imej čimmanj prebojev skozi kritino.
OBVEZNO NAPUŠČ če boš hišo ometaval ali obijal z lesom.
Strešna okna so draga, vendar solidna rešitev za kakšne sredinske prostore v nadstropju...
Najboljše bi bilo ab ploščo vendar ker bodo dela na obstoječem objektu dvomim, da je statika predvidena še za takšno maso. Sicer pa bo to pregledal statik v okviru priprave pgd-ja. Ko se boš odločal za projektanta insistiraj pri tem. Ostalo pa so ti že vse povedali. Minimalno višino bosta določila skupaj s projektantom, glede na velikost in namembnost prostorov. Dvomim, da je objekt tako velik, da bi kakšni notranji prostori bili brez svetlobe. Če pa bi se to po kakšnem naključju že zgodilo potem to raje reševati s svetlobniki kot strešnimi okni. Najbolje pa brez. Ostalo pa tako kot so ti rekli, poglej še ostale teme ki se gibljejo okoli kritin za nizke naklone in na kaj je treba paziti pri njih. V kolikor ne bo ab plošča, bo ostrešje izvedeno povsem klasično z legami in špirovci. V glavnem ne boš odkrival tople vode in rešitve za takšne kakovostno izvedene strehe so dognane tako da brez skrbi.
Meni še vedno ne potegne, o kakšni ceni lahko razmišljam. Glede na to, da je potrebno hišo, ki meri 10X7 zid dvigniti tudi za 2m eno stran, izolirati in nato se streho se vedno dvomim, da bi to naredil za ceno dvokapnice.
Sosedu sta delala streho dva tesarja s sp-jem in frčado čez celotno stran. Vse komplet material (les, stresnik golob, delo) je prisel cez pod 10k eur. Dvomim, da bi za ta denar naredil enokapnico.

Sem pa že sedaj razčistil, da betonske strehe ne bom dajal že zaradi same hiše-je stara 25let in ne vem, kako je vse skupaj narejeno.
KeCko Napisal:Najboljše bi bilo ab ploščo vendar ker bodo dela na obstoječem objektu dvomim, da je statika predvidena še za takšno maso. Sicer pa bo to pregledal statik v okviru priprave pgd-ja. Ko se boš odločal za projektanta insistiraj pri tem. Ostalo pa so ti že vse povedali. Minimalno višino bosta določila skupaj s projektantom, glede na velikost in namembnost prostorov. Dvomim, da je objekt tako velik, da bi kakšni notranji prostori bili brez svetlobe. Če pa bi se to po kakšnem naključju že zgodilo potem to raje reševati s svetlobniki kot strešnimi okni. Najbolje pa brez. Ostalo pa tako kot so ti rekli, poglej še ostale teme ki se gibljejo okoli kritin za nizke naklone in na kaj je treba paziti pri njih. V kolikor ne bo ab plošča, bo ostrešje izvedeno povsem klasično z legami in špirovci. V glavnem ne boš odkrival tople vode in rešitve za takšne kakovostno izvedene strehe so dognane tako da brez skrbi.

vsi dimnikarji ne nosijo več s seboj 8m lestevSmile ... pazi kje imaš dimnik, če ga boš sploh imel.
Figo Napisal:Meni še vedno ne potegne, o kakšni ceni lahko razmišljam. Glede na to, da je potrebno hišo, ki meri 10X7 zid dvigniti tudi za 2m eno stran, izolirati in nato se streho se vedno dvomim, da bi to naredil za ceno dvokapnice.
Sosedu sta delala streho dva tesarja s sp-jem in frčado čez celotno stran. Vse komplet material (les, stresnik golob, delo) je prisel cez pod 10k eur. Dvomim, da bi za ta denar naredil enokapnico.

Sem pa že sedaj razčistil, da betonske strehe ne bom dajal že zaradi same hiše-je stara 25let in ne vem, kako je vse skupaj narejeno.

...Dvomi naprej o strošku. Na forumu se ne boš prepričal o tem, ker je treba vedeti o tvoji hiši na tvoji konkretni lokaciji in v kakšni poslovni situaciji bodo tvoji bodoči izvajalci. lej, važni so tudi razni pogledi iz hiše, oblika terena, "trenutek" ko se lotiš projekta in izvedbe...

...če ne veš kako je kaj pri tvoji hiši narejeno, potem je to izvedeti bolj pomembno kot pa vrtanje za nekimi načeli, ki ti lahko v tistem "trenutku" padejo v vodo. Izbrskaj vse načrte in dokumente ki so vezani na gradnjo in uporabo tvoje hiše (izvirne načrte, izvajalce ki so jo delali, stare fotografije med gradnjo, pričevanja staršev (če je dedno...)... S temi podatki boš zelo pomagal projektantu.
Bolj imam probleme pri drugih stvareh Smile

Ampak vseeno hvala za opozorilo
1 2
Iskanje po temi