![]() |
|
Dokumentacija za spremembo ostrešja - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Tema: Dokumentacija za spremembo ostrešja (/showthread.php?tid=49077) Strani:
1
2
|
Dokumentacija za spremembo ostrešja - Figo - 15.1.2013 Zanima me, kako poteka pridobivanje papirjev za spremembo ostrešja. Razmišljam v dve smeri: -obstoječo dvokapnico bi le zamenjal z novo in ob tem dodal frčado skozi celoten del ter manjšo še na drugi strani. -Kolenčni zid imam že sedaj 1,2m. Dvignil bi obe strani (eno veliko, drugo manj) in naredil enokapnico (meni osebno je to ful boljše, prostorno, lepše). Zanima me, kako je s papirji. Vem, da sta obe gradnji možni. Je pridobitev papirjev pri teh dveh variantah enaka? Komplicirana? Cenovno? Hvala za prve informacije Re: Dokumentacija za spremembo ostrešja - vuego - 15.1.2013 Obe varianti sta cenovno enaki. Komplicirano ni, cenovno red velikosti 2jurja. Re: Dokumentacija za spremembo ostrešja - izotop - 15.1.2013 za obe varianti je potrebno preveriti, ali je na lokaciji možen takšen poseg oz oblika strešine, kot si si jo zamislil. za obe varnianti je potrebno tudi sprememba gr. dovljenja, kot ti je bilo že povedano. Re: Dokumentacija za spremembo ostrešja - Figo - 15.1.2013 Kot sem že rekel: -dovoljeno je oboje. Skrbijo me predvsem komplikacije pri izdaji dovoljenja. Torej je povšalno to približno 2k eur? grobi približek? Ima kdo kašne predloge kaj bi bilo boljše? tudi glede končne cene naložbe Re: Dokumentacija za spremembo ostrešja - KeCko - 15.1.2013 Papirovje je cenovno isto. Če ni višinskih omejitev (oz če so in se jih boš držal) potem komplikacij ne bo. Lahko, da ti bodo naračunali nekaj dodatnega komunalnega prispevka zaradi povečanja uporabnih površin ampak to bo pri celotni investiciji bolj simbolično. Kar se izvedbe tiče pa je vse odvisno od tvojih osebnih preferenc. Če gre samo za dodatne prostore je mansarda lahko zabavna, če pa gre za celotno stanovanje potem pa bolje enokapnica in povsod normalna višina stropov. Re: Dokumentacija za spremembo ostrešja - izotop - 15.1.2013 uf, slabo sledim danes, hehe. me je pa kecko spomnil, da je pri manj zahtevnih objektih (hiše) nekaj nedorečenosti, saj načeloma naj bi šlo za spremembo gd le med izvedbo objekta in pred izdajo up. dovoljenja, ki pa kot vemo, pri hišah bolj v megli. tako da, zdej v kakšni fazi je objekt ne vem, bi se pa zato dobro pozanimat, ali vodit ali kot spremembo ali kot kompletno novo gd. s tem si probaj čimbolj na jasno pridet pred začetkom izvedbe dokumentacije, da bo potem manj zapletov. ti pa težko svetujemo konretno, ker treba (po mojem) preverit kompletno dokumentacijo, obstoječi objekt, preverit jasno tudi obstoječe prostorske akte vveliko je sprememb opn-jev po občinah) itd. mi smo imeli recimo primer, kjer je šlo za spremembo gd, kjer se je spremenila namembnost objekta (iz nestanovanjske v turistično), pa deloma tudi zunanji gabariti ipd, objekt pa res ni bil dokončan (po domače: zgrajeno je bilo do prve plošče in to nad starim objektom, da je bilo še bolj "zanimivo"). no, zraven je potem prišel še pzi, pid, doz ipd solata, vendar hvala bogu tega pri enodružinski stan. hiši ni (no, pzi načeloma pride zraven).. glede cen ne bom, cene za izdelavo proj. dokumentacije precej varira, glede kompletnega stroška gradb. del ipd pa najboljše, da ti kdo zverziran vrže na papir eno in drugo varianto. (najbolj bo odvisno najbrž od rušitev ali sprememb ostrešja ipd). Re: Dokumentacija za spremembo ostrešja - SREČA - 16.1.2013 Mislim, da gre v tem primeru za rekonstrukcijo objekta (če se objekt ne bo povečal za več kot 10%). Torej navadno gradbeno dovoljenje, s tem, da bi bila dokumentacija malo enostavnejša: ker se ne posega izven tlorisnih gabaritov objekta, ni potreben geodetski načrt. Ravno tako ni potreben elaborat o toplotni zaščiti stavb, ker se verjetno površina objekta ne bo povečala za več kot 25%. Tudi soglasja za priključevanje na komunalno infrastrukturo niso potrebna. Re: Dokumentacija za spremembo ostrešja - KeCko - 16.1.2013 Povsem pravilno, za to pa takšna (nižja) cena. Samo v vednost pa, kljub temu, da ni potreben elaborat gradbene fizike za področje učinkovite rabe energije v stavbah, je vseeno pri načrtovanju in izvedbi potrebno upoštevati tehnično smernico in poskrbeti za primerno toplotno zaščito. Torej toplotna prehodnost zidu mora biti manj kot 0,28W/m2K in strehe 0,20W/m2K. Re: Dokumentacija za spremembo ostrešja - Leonard - 17.1.2013 Figo Napisal:Zanima me, kako poteka pridobivanje papirjev za spremembo ostrešja. Gre morda za vrstno hišo, gradnjo va varovalnih pasovih infrastrukture ali gradnjo v bližini parcelne meje,..., ali imate pri podstrešju popolnoma proste roke ker ste v prostostoječi hiši na veliki parceli? Re: Dokumentacija za spremembo ostrešja - Figo - 22.1.2013 Glede možnosti spremembe strehe sem se že pozanimal in glede mojih zahtev ni omejitve-streha je lahko taka kot je sedaj (dvokapnica) s frčado ali nova, enokapnica. Enokapnica me privlači mnogo bolje kot klasika-pod njo je podstrešno stanovanje neprimerno boljše, večje,....! Vendar sem sedaj nekako bil v pogovorih z večimi, ki se s tam ukvarjajo in bi me to prišlo mnogo dražje ( to s sabo potegne zidavo, fasado, okna,....notranjost, napeljava), zato se mogoče bolj nagibam k temu, da naredim na eni strani cez celo stran frčano in na drugi strani polovico. Mogoče kakšna replika na moje razmišljanje?
Re: Dokumentacija za spremembo ostrešja - KeCko - 22.1.2013 Tudi za frčado je treba zidanje pa okna pa fasada, aha pa še žlote pa zaključnih elementov več, pa več lesa pa več dela pa več komplikacij ipd. V ceni po moje večjih razlik ne bo, osebno bi ti svetoval enokapnico, še posebej če boš pod streho imel celotno stanovanje in ne samo spalnih prostorov in seveda če ti sam izgled dvokapne mansarde ne pomeni veliko. Re: Dokumentacija za spremembo ostrešja - gt001 - 22.1.2013 Figo Napisal:Enokapnica me privlači mnogo bolje kot klasika-pod njo je podstrešno stanovanje neprimerno boljše, večje,....! Vendar sem sedaj nekako bil v pogovorih z večimi, ki se s tam ukvarjajo in bi me to prišlo mnogo dražje ( to s sabo potegne zidavo, fasado, okna,....notranjost, napeljava), zato se mogoče bolj nagibam k temu, da naredim na eni strani cez celo stran frčano in na drugi strani polovico. Sem bil sam pred enako dilemo. Klasicna steha z frcadami je konkretno zakomplicirana zadeva - za ureditev tako znotraj, kot zunaj. Bi svetoval enokapnico - ker da notranjim prostorom povsem drugo vrednost (ceprav je klasicna mansarda z frcadami estetsko nekaterim bolj "romanticna"). Edina pomanljivost enokapnice (z nizkim) naklonom je manjsa izbira (s tem drazja) ustrezne kritine in vecji poudarek na kvalitetno izvedbo le-te - da ni kasnejsih glavobolov. Re: Dokumentacija za spremembo ostrešja - Leonard - 22.1.2013 enokapnica je načeloma cenej kot dvokapnica z veliko frčado. Tudi udobje in sama trajnost gradbenih aplikacij je pri 1-kap višja. Položna kritina- npr.trimo TPo je zelo poceni in dobro za izvesti. seveda pa obstajajo bistveno trajnejše in tudi dražje različice. Re: Dokumentacija za spremembo ostrešja - Figo - 23.1.2013 Nikoli si ne bi predstavljal, da bi bila enokapnica z vsemi posegi cenejša kot dvokapnica. -pri enokapnici je treba praktični zidati cca.1,5m še zidu (mogoče malo manj), nato vsa notranja del na njem in zunaj. -pri dvokapnici vzeme frčada tesarju+pomočniku en dan. Ostalo delo gre itaq s streho. Ker se za enokapnico nisem nikoli zanimal-meni je še vedno bistveno boljša varianta-tudi nobenega ne poznam, ki bi se za njo še odločil. Verjetno je to ravno zaradi istega mišljenja, kot ga imam jaz in tudi večjega kompliciranja. Bi mi lahko kdo povedal, kako se lotiš enokapnice? Sedaj imam kolenčni zid visok cca.1,2m, hiša je priblizno 10X7. Bistven mi je postopek. Hvala za pomoč Re: Dokumentacija za spremembo ostrešja - gt001 - 23.1.2013 postopek je cisto enostaven: S projektantom se odlocis, kaksen naklon bos imel. Projektant ti doloci visino nizjega in visino visjega zidu. Precni steni zidas stopnicasto, vse skupaj povezes z podaljsanimi VV in zalijes z vencem in/ali z mansardno AB plosco. Zakaj omenjam projektanta? Ker itak rabis PGD za ta poseg, na roke si pa doma poracunas s kotnimi funkcijami itd. Ce predpostavimo npr. 7° enokapnico, potem nizji zid pozidas (z vencem!) na visino ca. 2,4m, visjega pa (pri sirini hise 7m) na 3,3m. (doloceno na pamet - odstopanja +-5cm) |