Moj esbe niha za cca 3C. Tik preden zacne dobivati topel povratek iz zalogovnika ga zmede se za dodatni 2C.
Je pa res, da je bila 60 patrona dejansko nekje pri okoli 55 (zanihala do 52). Zato sem jo malo odbrusil, da sedaj drzi okoli 59 (zaniha do 56)
franmaln Napisal:No kaj sem htel povedat o esbe ventilu.
Ko sem imel še montiranga sem zdraven namontiral še en kup termometrov da sem spremljal temperature.
Pozicija in sama natančnost termometrov ima tudi vpliv na odčitane vrednosti.
Obstaja tudi serija 500, ki ima termometre že vkomponirane. Predvidevam, da so locirani na najbolj primernih lokacijah.
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")esbeunichr("46")eu/lv/en/~/media/ESBE%20PIM_ESBE%20sync%20BR/Images/Products/Solid%20Fuel%20Products/png%20400x400%20px/Prod_VTC531_verA_issueA_lrunichr("46")ashx?mh=205&mw=200[/img]
Sem za hec dal eno tipalo od seltrona na povratek v peč takoj za esbe mešalom patrona je 60stopinj kar sem gledal kaže 56stopinj. Zdej nevem kolk ima to vpliva na kondezacijo ker v peči je še vedno 70+stopinj
Bo pa kar držalo za esbe vtc511 piše patrona 60 je 57-63stopinj če meni tipalo zunaj na kovini kaže 56 je to to. Zanima me je smiselno noter dat patrono 65 zarad kondenzacije ali je važna pač splošna temp v peči 70+.
@majstrzvasi
Če imaš takšno temperaturo ti dela dobro.
Jast imam motorni pogon z seltronom in sem testiral po domače tedenjsko zmanševal temperaturo in gledal v kolikšni meri je zasrana peč.
Sicer ni neke razlike do 47stC zato sem nastavil malo za ziher na 50stC.
Mislim da nimaš potrebe po patroni 65, ker si boš s tem samo poslabšal izkoristek dokler ne bo zalogovnik dosegel 65stC, razen če kuriš drva nad 20%vlage kar pa ni baš pametno. Ko sem kuril 1 leto sušena drva sem imel nastavljeno na 60stC pa je bla peč precej zasrana, zdaj ko uporabljam drva 2 leti suha(merjeno sicer z nekim kitajskim vlagometrom) povprečno 17% vlage je po kotlu bistveno manj oblog po turbolatorjih pa samo prah.
Napisal si splošna temp v peči 70+ predvidevam da misliš po domače vorlauf iz peči zgornji je pač ponavadi od 10-15 stC višji od spodnjega dela riklaufa odvisno od pretoka.
Osebno sem večkrat testiral v majhni brzini(650l/h) in večji (1000l/h) in so rezultati izplena boljši pri večjem pretoku.
Zdej ko zadeva en čas laufa in včasih poškilim na seltrona sem opazil da res povratek precej niha nekje od 50-57 stopinj.Uradnih 60 stopinj povratka moja peč še videla ni razen ko se zalogovnik dovolj segreje spodaj to je že bolj proti koncu kurjenja. Mogoče bi poizkusil s 65 patrono bi delovalo od 55-60povratek potem
Druga reč gledam temp povratka in temp vode v peči in če je povratek 50 je recimo v peči 70 ko se zalogovnik segreje in je povratek 60 je v peči 80stopinj tko da nekih izgub ne vidim peč uspe pogret tistih 15-20stopinj vodo tudi če toplejša priteče noter tko da očitno je izkoristek ok. Brzino pumpe povratka sem malo povečal ker na bolj počasi sem porajtal, da je bila razlika v zgoraj omenjenih temp tudi do 25stopinj.
Poraba naše bajte je približno 2metra lesa bolj švoh les smreka lipa malo buke na pol meseca to če je res mraz. Za letos računam, da bi prišli skoz s dobrih 15metrov drva.
Katrana naj bi se vec nabiralo pri nizjih temperaturah, seveda pa upam da seltron prikaze dejansko temperaturo vode.
Tudi moja 60 patrona v esbeju je spuscala cca 57C. Tik preden se je povratek iz zalogovnika dvignil na temperaturo povratka je se dodatno padla za nekaj stopinj. Zato sem jo vzel ven in malo "pobrusil". Sedaj pa je precej blizu 60. (merjeno s kitajckom)
Smo imeli hude probleme s esbe potem ko sem zadevo odstranil sem videl da je pretok precej majhen uglavnem 2x se nam je sprožilo hlajenje peči nastali so določeni pogoji in pumpa ni več šibala vode naprej izgledalo je kot bi zrak prišel zraven in voda ni krožila v pumpi je samo klokotalo čudna reč. Zdej sem dal električen motor seltrona na povratek zadeva dela v nulo naštimaš si stopinje po želji pretok je boljši izkoristek je boljši zalogovnik se prej pogreje uglavnem špica zadeva. Če bi takrat vedel ko smo novo delali bi že takoj dal to reč gor in se nebi zajebavali s esbe ventili in patronam.
Tudi za v radijatorje smo ga dali na obstoječ mešalni ventil samo motor gor natakneš in senzor za temp prilepiš pod izolacijo vse zraven v paketu in dobesedno naštimaš kakšno temperaturo vode hočeš da gre v radjatorje do stopinje natančna zadeva res super. Nekaj košta ampak vredno vsakega centa.
Pri opciji zadnjega odstavka pa zadeva racionalno deluje samo pod pogojem, če imaš na vseh radiatorjih termostatske ventile, če ne je pa kar neki ..... :roll:
Kot je napisal mojsterzvasi da je pumpo malo povečal hitrost bi mu priporočal da jo nastavi na najvišjo možno hitrost. Pretok naj bo čim večji el. pogon ventila bo že opravil korekcijo če bo potrebno, ko pa je temperatura povratka višja od nastavljene pa itak odpre v polno. Temperaturna razlika naj nebi presegala 10stC, če ja je pretok premajhen.
Na mojem sistemu sem testiral pretok na letni bazi in je pri pretoku 750l/h napram 1550l/h izkoristek kotla 4% višji.
LP,Franc
In koliko imaš ti razliko v temperaturi?
Na prvi.prestavi črpalke imam okoli 15C, na drugi okoli 10.
Na tretji pa se nisem imel pogosto. Največkrat imam na drugi.
Colska povezava peč zalogovnik, kljub temu da ima peč 6/4 prikljucke, črpalka 25/60
Ko kotel doseže minimalno temperaturo povratnega voda in je mešalni odprt v polno niha temperatura ca.8stC+/-2. Zelo je odvisno od samega gorenja -intenzivnosti gorenja.
Me pa zanima kakšno imaš dolžino povezave med pečjo in zalogovnikom glede na to da si občutno zmanšal presek cevi.
Kako to misliš mešalni ventil odprt na polno pri doseženi minimalni temepraturi povratnega voda.
Mešalni ventil je odprt na polno šele ko je rucklauf iz zalogovnika toplejši od nastavitve temeprature povratnega voda.
povezava je dolga cca 4m(zalogovnik imam za hrbtom ko kurim peč)
Tako, ko je v zalogovniku =>kot 50stC(tako imam jast nastavljeno)mešalni dovaja v peč povratno vodo direktno iz dna zalogovnika, ki je že segreta na =>kot 50stC.
Pred tem ne moreš gledat razliko temperatur ker se spreminja pri korekcijah motornega pogona-ventila(regulacija dela korekcije vsake 15s) in teži k temu da v kotlu spodaj(tipalo v kotlu spodaj) temperatura ne pade pod željeno minimalno temperaturo.
Je pa zanimivo da pri temperaturi v zalogovniku 90-85-85-85 je temperaturna razlika samo še 5stC, čeprav imam samsona na 100stC.
Zanimivo da se temperaturna razlika zmanjša pri večji temperaturi, čeprav ostane pretok enak.
Imam zalogovnik 10m stran od kotla kar je kar 26m povezovalne cevi 3/4cole in mislim da je to velik problem hidravljičnem upora
Nima motornega varovanja povratka. imam termostatskega, ki niha za cca 2C, najbolj zaniha, ko se začne Temperatura dna zalogovnika približevati temperaturi povratka. takrat zaniha za nekaj minut še za nekaj stopinj navzdol.
Zdaj pa če niha za stopinjo, pa se to ne bi smelo bistveno več kot za stopinjo poznati tudi na izhodu.
prie temperaturi 100C so zagotov večje izgube kot pri 70. jaz sedaj ne filam več zalgovonika na polno, razen ko ga filam za dva dni. Sicer ga nafilam približno toliko, da zdrži do naslednjega popoldneva. Pa še tisto malo računam na sonce. Danes po enem mesecu je končno sonce kot se spodobi, in bo nekaj kw šlo v bojler, nekaj pa v zalogovnik ( še več bi jih šlo, če bi včeraj kako poleno manj naložil v peč. )
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.