PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave pravilna izvedba prezračevanja kopalnice

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

v mansardni kopalnici cca 9m2 bi rad vgradil ventilator, saj ko se tuširamo štirje zapored, je polna sopare.

Ventilator 125mm z vgrajeno loputo (https://ventilation-system.com/product/125-s/) bi montiral na strop in nato cca 1m vertikalno čez hladno podstrešje speljal na streho. Razmišljam takole: ventilator z loputo, lovilec kondenza, cev cca 1m (to bi izoliral s parimi cm volne), redukcija 125>100mm, prezračevalni element (strešnik z vgrajeno vertikalno cevjo cca 100mm), in nato zunaj 90 stopinjska cev, s katero bi dosegel, da mi nebi dež padal direkt not v prezračevalni sistem. Zanima me predvsem, ali bo tisti plastični lovilec kondenza zadosti? bi moral narediti še kak odvod kondenza v neko posodo? Bo ena loputa dovolj? Izvedena je kar s plastično folijo, ki se zvije, ko piha. 

Ker imamo v hiši kamin, ne sme nastajati podtlak. Razmišljam, da bi v stropu dodal še en ventilator (cca 1.5m stran), ki bi pihal not v kopalnico. Oba ventilatorja bi se vklapljala naenkrat. Zajem zraka bi izvedel kar iz hladnega (oz. poleti vročega) podstrešja. Bi to bilo ok?

Hvala za mnenja in delitev izkušenj!
Okna v kopalnici ni?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
(23.11.2025 ob 10:21)firefly Napisal: Okna v kopalnici ni?

okno je, ampak ne morem računat, da se bo odpiralo/zapiralo tko kot treba.
Ta vertikalna cev bo izziv zaradi kondenza. Tudi če jo izoliraš, bo nastajal, je samo vprašanje koliko. Tako da ti svetujem, da izdelaš lovilec kondenza in spelješ v odtok.
Zaključek zračnika na strehi pa naredi dobro, nekaj v tem stilu:
https://external-content.duckduckgo.com/...3a5e6c8a7e
3 minute rabis zračit (odprt okno na polno) pa je...
Ti ventilatorčki kopalniški so bolj bogi...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Nič niso ubogi, samo pravega je treba kupit pa vgradit kot je treba.
Z lahkoto dobiš ventilator z deklariranim vlekom 80m3/h, glasnostjo pod 30db in funkcijo, da se avtomatično vklopi ob prižigu luči v kopalnici in dela še nek čas (npr. 5 - 30 min) po izklopu luči.
Jaz že prezračim, da pa ne teroriziram vseh ostalih oz. se vsake toliko ukvarjam s plesnijo, pa takale rešitev meni popolnoma ustreza.
Iskanje po temi