Objave: 696
Teme: 0
Ocena:
-37
Ko berem, zakaj nekaj ja in zakaj nekaj ne... pa ali se splača, kaj je ceneje... opažam, da so odgovori povsem brez empatije ali pa iz čista faušije. Ko se debatira o tem ali npr. geosonda pri sodobni novogradnji da ali ne ( ali najceneša TČ ali TČ EU porekla ali...) se za to odločitev postavlja povsem drugačna merila, kot pa za gradnjo same hiše in pa opreme v njej. Le zakaj graditi hišo po nič energiskih standardih ali zakaj vgrajevati okna po ral standardu ali... ko pa te hiša iz ilovice in slame enako (ali še bolje) varuje pred zunanjimi vplivi. Je pa občutno cenejša in samo bedak bo gradil dražjo. Ali zakaj dati v dnevno sedežno za 5 jurjev, ko pa se na tisto za 500€ lahko tudi usedeš... Le zakaj je tako tako težko razumeti, da nekateri dojemajo svet drugače kot ostal? Zakaj jih hočemo spraviti v naše okvire namesto, da bi jim pomagali izluščiti najboljše iz svojega dojemnaja? Torej- ne gre se za to ali se geosonda splača (čeprav sam menim, da je tudi pri sodobni nogradnji dobra izbira) ampak kako človeku s praktičnimi nasveti pomagati, da bo do željenega prišel brez skritih pasti in nepotrebnih stroškov. Kako je nekaj v naših očeh boljše ali kako se nekaj v naših očeh ne splača pa nekako ne povečuje dodane vrednosti debate na forumu.
PS ko se predlaga zemeljski kolektor namesto geosonde je potrebno navesti tudi kakšno pomankljivost- kjer je zemeljski kolektor bo vegetacija bolj pozna, kjer je zemeljski kolektor bodo kasneje otežena zamljska dela (izkopi, postavitev lop, bazenov...)... Če pa se najde kakšen primeren prostor- npr. daljša dovozna pot do hiše ali večji parkirni prostor ali .. je pa to lahko tudi boljša izbira od geosonde.
Objave: 287
Teme: 10
Ocena:
0
Jaz sem lani speljal podobno naložbo z zemeljskim kolektorjem.
Kolektor v samogradnji, 1x400m DN 32.
TČ Alpha Innotec VZSW 62K3M. Hišna alternativa Nibe S1255 PC .
Kolektor še v tej zimi ni bil pod 7 stopinj.
Hiša 160m2, skelet 20cm + 18cm kamena volna.
Cena TČ v tujini pol manjša kot pri nas. Cela investicija po prejeti subvenciji nižja od LG monoblocka..
Objave: 1198
Teme: 14
Ocena:
6
28.1.2024 ob 00:39
(*Zadnja sprememba objave: 28.1.2024 ob 00:53 uporabnik trance0.)
Mislim, da se na veliko nateguje s cenami toplotnih črpalk in ostalega, povezanega z gradbeništvom. Vsi prašički so se pač prisesali na vimena, od EU birokratov in lokalnih uradnikov, ki pripravljajo predpise za "zeleni" prehod in postavljajo pogoje za gradnjo, do gradbincev in raznih mojstrov.
Se mi pa zdi, da smo Slovenci med najbolj ubrisanimi, kar se tiče pretiravanja pri gradnji itd. V Skandinaviji še danes redko vgrajujejo več kot 20 cm kamene volne v lesene skeletne hiše, pa so tam temperature pod -25° vsako zimo in ne trajajo le nekaj ur na dan. Pri nas pa za pasivni standard na Obali iste zahteve kot za gradnjo na Kredarici. Butale.
Objave: 13279
Teme: 13
Ocena:
-503
No, tole pa nikakor ne more biti realna cifra? Celoletna poraba 1200kw/h !?
Meni je TČ Januarja porabila 525kw/h, TČ ima zelo dober izkoristek, izolacije na hiški velikosti 124m2 je 16cm.
Pa sem mislil, da imam nizko porabo ...
Geosonda se izplača vsakemu, ki jo hoče imeti.
Ne rabiš iskat opravičil, saj denar je tvoj.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 287
Teme: 10
Ocena:
0
Kot piše sassapo sta geosonda ali zemeljski kolektor investicija, ki nikoli nikoli ne bo obžalovana. Zgoraj sem opisal svoja primer pri novogradnji, sem pa eno tako zadevo že dal skozi. Leta 2007 semv svoji prvi hiši zagnal tč Vaillant Geotherm, on/off seveda, ki do danes dela brez ene okvare. Edini strošek je bil nek snezor temperature , ca 45€.
Kompresor ima do danes ca 28.000 ur in 35.000 startov. Bo verjetno še kar nekaj let delal BP. Investicija odplačana že xy let nazaj.
Objave: 4
Teme: 2
Ocena:
0
Hvala vsem za odgovore.
Najprej dodatno pojasnilo. Zanimam se za zaprt sistem zemlja/voda, kot ga je opisal marsus.
Vrtina mi je zanimiva predvsem zaradi zanesljivosti (baba čula, baba rekla) + ni zunanje enote, ki bi pihala in brnela proti sosedu.
Bolj me muči to, da bi lahko teh 8-9 jurjev, ki jih bi moral dat za vrtanje v tla lahko prerazporedil kam drugam v gradnjo (nikoli ne veš, kje bo zmanjkalo tisto nekaj malega...).
Objave: 1514
Teme: 11
Ocena:
26
Zakaj ne horizontalni zemeljski kolektor?
Ne poznaš, nimaš pogojev ali nočeš?
Objave: 9
Teme: 2
Ocena:
1
4.2.2024 ob 11:45
(*Zadnja sprememba objave: 4.2.2024 ob 11:47 uporabnik ZekoO.)
Berem to temo pa tudi mene zanima isto kot avtorja teme.
V bistvu me zanima ali jaz kaj narobe računam ker meni nikakor ne pride da se izplača vrtati.
Izračunajmo:
125m^2 hiša je dobro izolirana in porabi nekje 23kwh/m^2(kar je med nizko energetsko in pasivno hišo)
Letno bomo porabili 2875kWh energije.
TČ zrak/voda ima COP 3,3. 2875/3,3 = 871kWh.
871*0,25€kWh = 217€
TČ zemlja/voda ima COP 4,4. 2875kWh/4,4=653kWh
653kWh*0,25€kWh=163€
Razlika tukaj je 54€. Sedaj pa koliko let bo potrebno živeti da se to izplača...
Kolikor sem jaz gledal se ne izplača ker je razlika med COP obeh sistemov premajhen.
Zgoraj se je nekdo pohvalil da letos kolektorja še ni imel pod 7 stopinjami. Če gremo gledat podatke o temperaturi bomo hitro našli veliko časa kjer bi TČ zrak/voda delala z zelo dobrim COP. Zunanja temperatura je pozimi velikokrat nad 7 C. Predvsem zadnje čase ko kaže da bomo bunde lahko zakurili na grmadi.
Moje mnenje je da se bolj splača ta denar porabiti za kvalitetno izolacijo. Jaz razmišljam o 20cm pa o grafitnem stiroporu. Nekaj sem razmišljal o horizontalnem kolektorju ker imam dovolj prostora ampak se nisem zanimal koliko bi to stalo.
Menim da je prihodnost ogrevanja z toplotno črpalko ta, da bo črpalka vklopila delovanje med 13-14 uro ko je časovni blok omrežnine cenejši, zunanja temperatura pa je praviloma najvišja. Med vikendi in prazniki bo potrebno hišo segreti na 23C -24C med delavniki pa bo delovanje krajše zaradi dražje omrežnine. Poleg tega bo potrebno odločevalcu kdaj in koliko bo ogrevalo pripeljat podatke ki jih objavlja ARSO da se po za ogrevanja odločil pravočasno in ne med hladnim valom. Odločevalec pa bo seveda računalnik ne človek.
Zaradi omenjenega načina prilagajanja bo morda zelo pomembna tudi akumulacija toplote ker pomeni da bo potrebno razmisliti ali se namesto klasične gradnje bolj splača graditi z opažnimi zidaki kot je isospan.
To je moje razmišljanje. Nimam nobenih izkušenj. Se še odločam kako bom gradil.
Objave: 13279
Teme: 13
Ocena:
-503
zordi... Takšna Alpha Innotech kot jo imaš, je v tujini celo dražja kot pri nas! Za pol cene???
Me res hudo zanima kje v tujini se dobi za 5 jurjev?
Zekoo... Če imaš prostor za zemeljski kolektor, ti toplo svetujem, da niti pomisliš ne več na zrak voda.
Dobra TČ zemlja voda bo imela pri tako dobro izolirani hiši, povprečen odvzem iz omrežja pod 500W.
Obratovalno bo tako ogrevanje najmanjši strošek od vseh stroškov pri hiši. Neslišno Delovanje in nobene škatle zunaj, pa imajo tudi svoj plus.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->