PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Klima in vlažnost v prostoru

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hvala za odgovor.
Razvlažilnik je iz zraka v 12 urah potegnil cca 4 litre vode, vendar hkrati segrel prostor za kako stopinjo, ker med delovanjem piha iz njega vroč zrak.
RH je padel na 60%, hkrati je notranja T prostorov narasla na 27 stopinj (tudi zato, ker smo kuhali).
Vem, kondenzacija je pač exotermna reakcija, poleg tega razvlažilnik Trotec iz vtičnice (predvsem za delovanje kompresorja porablja) cca 480W.
Ima več nastavitev, ne vem pa kaj je v mojem primeru bolje, da dela ventilator na full ali da na manj?

Na Panasonic Aquarea TČ bi rad nastavil hlajenje z DV 21, vendar ne gre nastaviti hlajenja z višjim DV kot je 20.
Se morda to da pošvinglat s kakšnim korekcijskim parametrom?
Verjetno govoriš o talnem hlajenju? Če boš našel temo, kjer smo o tem na veliko pisali, imaš po mojem že vse odgovore.
Jaz sem tako hladil 7 let. 2-3 razvlažilniki + talno.

Ravlažilniki morajo laufati 24/7, da se vzdržuje ustrezno nizka vlažnost za talno hlajenje. Seveda grejejo - moč iz vtičnice + kondenzacijska toplota kondenzirane vode.

Za talno pa če bi dal na več kot 21°, sploh ne bo hlajenja. Jaz sem hladil s temp. hladilne vode tam okoli 16°C, da sem imel lahko v bajti 24°C. Površina tal je imela 19-20°.
Se pravi, da je edina pametna rešitev split klimatska naprava, ki pa je prepovedana.
Kaj pa če jo vseeno montiraš?

Energetics prosil bi te, če lahko navedeš/izračunaš kolikšna je kondenzacijska energija 1 litra vode? 
(0,69kWh? -se mi zdi veliko)
Saj ni kaj računat, 0,63kWh je za 1L. Nisem pa še prišel do podatka, kako je z vlago v materialih, stenah. Ali se tam teh istih 0,63kWh porabi za izhlapevanje iz zidov, ali pa je tam vezana drugače, že kot plin oz. para.

Evo, sem našel:_ https://en.wikipedia.org/wiki/Phase-chan..._materials

Očitno se dejansko porablja toplota, da vlaga izhlapi iz zidov in opreme. Torej ko razvlažilec deluje, se zidovi dejansko hladijo, zrak pa ogreva.
Tisto malo vode, ki pa je že v zraku, povroča samo ogrevanje zaradi latentne toplote.
Na Panasonic Aquarea TČ bi rad nastavil hlajenje z DV 21, vendar ne gre nastaviti hlajenja z višjim DV kot je 20.
Se morda to da pošvinglat s kakšnim korekcijskim parametrom?

Daš na 20 in setpoint na do +5. Vodo bo hladila sicer na 20, ampak jo bo dalj časa mesala, preden bo znova začela.
Hvala Energetics,
pa je vlaga v stenah vedno v tekoči obliki?

Hvala Jabk,
tudi sam sem opazil, da v primeru korekcije npr. +2 pri hlajenju OČ dela in dela veliko dalj časa brez vklopa kompresorja...

Tu je še nastavitev DT pri hlajenju.
Nastavljena je bila na 2  -kar pomeni, da OČ dela skoraj na polno.
DT sem spremenil na 3  -upočasnitev OČ z namenom višje povprečne T vode ogrevanja, vendar se bojim, da nisem zadel željenega cilja manjše verjetnosti kondenzacije.
TČ je za pasivno hlajenje enostavno premočna in po vklopu deluje npr: 18/20, nekaj kasneje 19/21, še kasneje 20/21, po izklopu kompresorja pa npr 22:22,...
Citat:pa je vlaga v stenah vedno v tekoči obliki?
Kakor razumem, je absorbirana v materialu, v tekoči obliki.
Torej v zraku imamo vlago v plinasti obliki, ko se dotakne zidov, kondenzira in se absorbira v material, ob tem se sprosti latentna toplota, zid se nekoliko ogreje.

Ko zalaufaš razvlažilc ali klimo, postane RH zraka nižja od RH zidu, voda izhlapeva iz zidov v zrak in ob tem porablja latentno toploto - točno ta toplota pa se potem spet sprosti v razvlažilcu.

Zato je toliko važno, da se razvlažuje stalno, saj traja ure in dneve, da voda izhlapi iz materialov. Če samo na hitro v 1h razvlažiš zrak v bajti in potem ugasneš, je stanje spet hitro enako.
1 2 3
Iskanje po temi