PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Waltis Viva gt 25

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Za Hanzi-ja, žal kotli po mojem mnenju niso narejeni za nakladanje. Pri meni je svetovano vedno novo kurjenje. Tudi, če nalagaš moraš upoštevati omejitve. Če je zalogovnik že na sredini na 70 stopinj ne smeš dolagati. Doložiš lahko samo 1/2 ali 1/3 itd. Potem je pa še velika verjetnost, da v velikem nakladalnem prostoru, če naložiš bolj tanka polena, da pride kotel v resonanco pri gorenju zaradi viška dimnih plinov.

Tega nekatere peči ne dovoljujejo in je pametno se pozanimati tudi o tem.

To je vse res windghager 
Na zalost zato ker je vecina peci za obicajne hise premocnih. 
Potem pa se pretiravamo z mocjo in izbiramo se mocnejse. Ce bi imel 10kw pec s 120l bunkerjem, 2m3 zalogovnik in porabo drv 20m3 letno bi komot lahko dolozis pec na polno v hudem mrazu..
Tusti ki zeli kuriti tudi v hudem.mrazu na dva dni,naj isce alternativo ogrevanju na drva.
Sonce naj sveti vsak dan!
Tehnologija zgorevanja lesa pri peletih in sekancih je zmozna širok pas reguliranja moči gorenja ob zanemarljivem nihanju izkoristka.

Uplinjak bo ob polnem zalogovniku, ob ogreti stavbi in ob še z drvmi prenalozenem nakladalnem prostoru, avtomatika sicer varno ustavila (v skrajni sili tudi s prisilnim hlajenjem kotla), vendarle tako početje močno slabša izkoristek in nenazadnje vpliva na zivljensko dobo kotla. Torej uplinjaku je potrebno zagotoviti stalno polno gorenje in dovoljšen odvod toplote in predvideti potrebno količino nalaganja.

Zato uplinjaka v praksi ni mozno kuriti 24/7 in ob vsaki prekinitvi bo  energija v na 70 stopinj segreti 600 kg-ski mrcini šla v nič, to pomeni, da ob 1500 l zalogovniku vsak dan izgubimo, takole čez palec, vsaj 20 % energije.

Tudi zaradi tega teziiti k čim večjemu zalogovniku in kurjenju na dva ali več dni. (Ob zdajšnjih dnevnih temperaturah +10, mi tu in tam znese kurjenje na tri dni)
Stis uplinjakov je v tem, da jih je vecina premočnih. 
Ko bos pozgal letno  vec m3 kot ima pec kw, pa je druga pesem. Je pa res, da to potem za seboj potegne nalaganje drv 2-3x dnevno, 
Ce bi v gozdu imel vec listavcev, bi se grel.na štedilnik. Iglavci pa štedilnik se ne marata ravno najbolje. 
Ce bi moral drva kupovati, bi kupoval bukov drobiz (celulozo) ali pa jih pripravil na kaj takega  https://youtu.be/mKbSHSW9eY0
Sonce naj sveti vsak dan!
Vsi kotli, tudi Windhager so preverjeno narejeni za dokladanje. A po pameti...
Kot lastnik WALTIS VIVA GT 35 lahko po dveh mesecih podam mnenje.

Peč sicer solidno izdelana vendar pa uporabnik nima možnosti nobenih regulacij (če se motim naj me kdo popravi).

Jaz imam po dveh mesecih še vedno probleme z bobnenjem v peči. Velikokrat se pojavi namreč resonanca in nimam pojma zakaj. Zakuril sem že na več načinov in vedno je bil isti rezultat. 

V kurilnici je okno odprto (40x90cm) in zato dvomim, da bi bil pretok zraka premajhen.

Kmalu dobim še regulator vleka, ki ga bom namestil čim bližje peči (upam, da bo pomagalo)

Dimnik je višine 9m in premera 160cm (OGM- šamotne cevi).

Peč je bila v originalu 25kW in so nato povečali na 35kW - žal ne vem ali je to res ali so me zgolj nategnili. Poskusil sem z raznimi izračuni ampak mi pamet žal ne dopušča priti do rezultata =)
Mislim, da za 25 kW kotel je tvoj dimnik na meji, to bi še moralo delat. fi 160 in 9 m višine je pa po mojem švoh za 35kW, to je 40% več moči in seveda 40% več pretoka plinov ki jih mora dimovodna cev požret. 

Za do 25 kW rabiš načeloma okrog 23 Pa vleka, kar bi tvoj še najbrž zmogel, za 35 po mojem več. Podatek o potrebnem vleku naj da proizvajalec. Potem določi vlek obstoječega dimnika, in če je prenizek, ti lahko omejijo vršno moč kotla. Resonančno gorenje je neprijetno in potencijalno škodljivo za kotel, in ima slab izkoristek.
Na specifikaciji piše potreben vlek dimnika 12Pa.

Montiral sem regulator vleka in glede na to, da ga odpre že takoj ko preidejo plini nad 120 stopinj predvidevam, da dimnik ni problem.

Tole bobnenje in resnonanca pa mi ne gre iz glave. 
Poskusil sem zakuriti na vse možne načine ampak se vedno pojavi, ko naložim polno peč.

Seveda pazim, da ne zaprem šobe spodaj. Ampak ne morem kontrolirat, če pade poleno kasneje gor na šobo.

Danes bom postavil rešetko na vrh šobe, da vidim kaj se bo zgodilo.

Sumim, da peč ne dobi dovolj zraka tja k šobi in zato pride do tega problema.

Plamen je sicer lepe modre barve in iz dimnika ni nobenega dima (razen prvih 5 minut).
Tisti ki imate to peč že nekaj let, kako ste zadovoljni? Ste že imeli kakšne servise, okvare? Hvala za odgovore
1 2 3
Iskanje po temi