Moram se vam zahvaliti, da ste bili tako potrpežljivi z mano. Hvala za nasvete puma91, Energetik81 in mirator. Res ste mi pomagali, bi rekel takole - step by step, kako naj tole rešim. In mi je uspelo. Hvala za sheme in slike ter opise.
Najbolj mi pa je bil razumljiv opis Energetika81 in sicer: "Jasno 3 vodniki pomeni 3 žile in ne 3 kable..
Poleg tega ne dajaj kabla, ampak raje zazidaj cevi do stikal. S posameznimi vodniki v cevi je lažje delat kot s kablom.
Torej prekini obstoječ kabel med omarico in lučjo (če se le da, samo fazni vodnik!), tam naredi dozo. Od doze do vsakega stikala vzidaj cev.
Od doze do vsakega stikala potegni po ceveh 3 vodnike (npr. 2x rjav + 1x črn).
Oba rjava napelji tako, da gresta neprekinjeno od enega do drugega stikala (ne reži ju v dozi, gresta samo skozi).
Fazo iz omarice v dozi spoji na enega od črnih vodnikov, drugega črnega na fazo do luči.
Na stikalih črna vodnika spoji na spojko L, rjave pa na spojki 1 in 2. To je to. "
Takole bolj po "kmečko", kar je bilo meni najbolj razumljivo, mi je Energetik opisal kaj in kako naj naredim. In sem. In deluje

.
Hvala še enkrat , carji ste.
(25.10.2020 ob 18:49)moat Napisal: Moram se vam zahvaliti, da ste bili tako potrpežljivi z mano. Hvala za nasvete puma91, Energetik81 in mirator. Res ste mi pomagali, bi rekel takole - step by step, kako naj tole rešim. In mi je uspelo. Hvala za sheme in slike ter opise.
Najbolj mi pa je bil razumljiv opis Energetika81 in sicer: "Jasno 3 vodniki pomeni 3 žile in ne 3 kable..
Poleg tega ne dajaj kabla, ampak raje zazidaj cevi do stikal. S posameznimi vodniki v cevi je lažje delat kot s kablom.
Torej prekini obstoječ kabel med omarico in lučjo (če se le da, samo fazni vodnik!), tam naredi dozo. Od doze do vsakega stikala vzidaj cev.
Od doze do vsakega stikala potegni po ceveh 3 vodnike (npr. 2x rjav + 1x črn).
Oba rjava napelji tako, da gresta neprekinjeno od enega do drugega stikala (ne reži ju v dozi, gresta samo skozi).
Fazo iz omarice v dozi spoji na enega od črnih vodnikov, drugega črnega na fazo do luči.
Na stikalih črna vodnika spoji na spojko L, rjave pa na spojki 1 in 2. To je to. "
Takole bolj po "kmečko", kar je bilo meni najbolj razumljivo, mi je Energetik opisal kaj in kako naj naredim. In sem. In deluje
.
Hvala še enkrat , carji ste.
In zdaj bi lahko tudi sam komu vgradil menjalni stikali. Res je mala malic, ko pogruntaš kako to gre

.