PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Debelina izolacije pod talnim gretjem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prosim za vaše mnenje.
Imam stanovanjsko hišo delno podkleteno (pod ploščo smo položili 12 cm XPS - debelina plošče pa je 25 cm)
Nad betonsko ploščo pa se odločam narediti talno gretje z naslednjo sestavo (skupna višina bo 25 cm s ploščicami - lovim čiste mere)-

Hidroizolacija na betonsko ploščo smo že naredili - 0,5 do 1 cm na spojih
XPS 300 - 4 ali 5 cm (tudi garaža in tehnični prostor)
EPS 100 - 7 cm (zaradi inštalacij)
SISTEMSKE PLOŠČE - 5,2 cm
ESTRIH - 5,5 - 5,8 cm (uravnavanje)
PLOŠČICE Z LEPILOM - 1,5 cm
= Skupaj cca 24,7 cm do 25 cm

Pritličje nad betonsko ploščo debeline 20 cm
(20 cm tlakov skupna višina s ploščicami)

EPS SILENT T1000 - 3,2 cm (proti udarnemu zvoku)
EPS 100 - 5 cm (dodatno zaradi inštalacij)
SISTEMSKE PLOŠČE - 4,7 cm (eurotherm Stirotal Silent)
ESTRIH - 5 cm - do 5,5 cm (uravnavanje)
PLOŠČICE Z LEPILOM - 1,5 cm
Skupaj = 19,4 do 20 cm (višino 20 cm bomo uravnavali z estrihom)

Zadeva ni ravno poceni - ne vem pa ali je vse skupaj smiselno. Vse skupaj sem glede na razne debate , ki jih spremljam na forumih sestavil sam ! Zato me ne kregat Smile

Prosim za vaše mnenje / pripombe / predlogi (kje sem zgrešil oz. ali lahko tako naredim, kot sem si zamislil)
PS. v kletnih prostorih se bojim vode (položena je že hidroizolacija) kot jezus križa, čeprav je baje narejeno po PSu

Hvala vam za odgovore !
M.
Ne vidim razloga za toliko izolacije v kleti, če je že pod ploščo 12cm XPS. Pa tudi sistemskim ploščam se lahko zaradi cene izogneš. Daš npr. 10cm XPS v kleti, gor pa cevi talnega s tacker sistemom.

Tudi v štuki ne rabiš tvojih 12 cm izolacije, rabiš samo toliko višine, da se skrijejo vse inštalacije.
Sloj EPS za inštalacije je vedno prvi, ker se inštalacije polagajo na ploščo.
Če imajo že sistemske plošče vgrajeno akustično izolacijo (EPS-F, ne navaden EPS), potem ni potreben dodaten sloj.

Debeline tlakov so kar na bogato zastavljene, ampak najbrž jih zaradi stopnic in še česa ne morate znižati, tudi če ne potrebujete tako debelih. Je pa stiropor poceni, na povprečni enodružinski hiši stane vsak dodatni cm tlakov le okoli sto evrov.
Pozdravljeni.

Večkrat sem prebral vse teme in navodila, ampak vseh odgovorov še vedno nisem zasledil. Imam hišo s plavajočo ploščo, torej je od spodaj ustrezno hidro in toplotno izolirana.

V načrtih je 18cm tlakov v pritličju in 15cm tlakov v 1. nadstropju.

Sloji:
Pritličje: 8cm EPS 100 (+3.5cm sistemske plošče za talno, 5cm estrih, 1.5cm parket)
Nadstropje: 5cm EPS 100 (+3.5cm sistemske plošče za talno, 5cm estrih, 1.5cm parket)

Imam tri vprašanja. Ali zgoraj, kjer je 5cm stiroporja, polagam v plasteh 3+2, glede na to, da ima tudi sistemska plošča 1cm izolacije ali kar s 5cm EPS 100?

Se dodatna folija daje pod EPS ali na EPS (zasledil sem že oboje in ali je priporočjiva, nujna? Ali to, da je hiša s plavajočo ploščo, karkoli spremeni?)?

Se purpena le po robovih in že med polaganjem, ali naknadno, ko je vse že položeno in "drži skupaj? Od spodaj nič purpena, ne?

Hvala prijaznim nasvetom in pardon, če so katera vprašanja preveč amaterska  Angel
V plasteh polagaš zaradi lažjega prekrivanja inštalacij, Če je elektrika položena nad ploščo je najbolje 3+2, ker lepo prekriješ kanale in jih naknadno ni treba polniti z eps granulatom. Torej je vseeno 3+2 ali 5 pač odvisno od tega kako imaš inštalacije. Ne vem kje bi purpenal, sam nisem nikoli. Ne pozabi na robni trak. Tudi ne vidim potrebe po dodatni foliji pri betonski plošči in klasičnih estrihih. Če so kakšni samorazlivni estrihi bi potem dal folijo med izolacijo in sistemskimi ploščami.
Hvala za nasvete.

Glede prekrivanja razumem - sicer je v obeh kopalnicah nad ploščo speljan tudi odtok, tako da v okolici teh cevi 3+2cm sistem odpade, ostalo pa bom naredil kot si predlagal.

Purpen se je večkrat omenjal na spletu in tudi itinerarjih tukaj na forumu, mogoče le tam, kjer pride do kakšnih špranj med polaganjem ali pri komplikatorjih, med katere spadam tudi sam  Confused

Folijo sem potem najbrž zasledil le tam, kjer so cevi za talno polagali direktno na mrežo brez sistemskih plošč, ali pa pri samorazlivnem estrihu.

Kolikor sem videl, se robni trak da po končani izolaciji s stiroporjem (in pred sistemskimi ploščami), tole drži? Glede na višino od stiroporja (3.5cm plošča in 5cm estrih) je dovolj 10cm robni trak ali je boljše biti pazljiv in dati 15cm? Na nekaterih slikah ga glede komaj kak centimeter iz estriha, ponekod pa ga je precej več.
1 2 3 4
Iskanje po temi