PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Led žarnice/trak - visoko temperaturno odporen

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La lažjo predstavo-tako zgleda končni izdelek. Znotraj njega je je kovinsko ohišje s pleski steklom/plastiko, znotraj tega je navadna žarnica - navadno žrelo in navadni kabel pride noter v to ohišje na žrel. Dejansko je noter cca 3cm 3žilnega kabla, preostanek je skozi luknjo skriti za lesom.

In kot sem navedel, je včeraj luč gorela cca 3h in je začelo malo smrdeti..glede na to da je bila prva uporaba je možno da se je tudi guma/silikon, ki tesni to ohišje žarnice malo "vsedla". Ampak na otip je bilo to pleksi steklo izredno vroče - s tem, da kabli ki so noter niso silikonsko zaščiteni - teh par cm bi tako težko potem priklopit v kolikor bi bila še silikonska zaščita (razen če je na sami žili boljša tista plastika). Za peč je pa rdeč slikonsko obdan kabel.

Ampak predvidevam, da vedo kar delajo? Smile

Priložene datoteke
.jpg   luč s.jpg (Velikost: 23,08 KB / Prenosi: 391)
Kot sem že zapisal, je karakteristika LED odvisna od temperature. Glede na:
chelichni Napisal:Pri meni funkcionira navaden trak iz kitajske, prvi keterega sem našel v garaži "na zalogi".. Tista varianta z daljincem, za spreminjanje barve... Položen cca 20cm od tal, v tistem ALU okvirčku, pa prozorna platika čez. Okvir je privijačen v les, prozorna plastika čez pa ima klik sistem...
torej ne bi smel biti problem.
Sedaj pa zadeva s kabli. Kabli s PVC izolacijo se lahko segrejejo maksimalno do 70°C, z XPE izolacijo pa do 90°C. Za višje temperature obstajajo temperaturno obstojne izolacije (lahko napišeš v googel - temperaturno obstojni kabli, pa boš dobil kar precej zadetkov)
Da boš pa vedel, kaj se dogaja s kabli pri povišanih temperaturah (pa ni važno ali gre za 1m ali 1 cm). Izolacija počasi izgublja svoje izolativno, plastično, elastične lastnosti. Najprej otrdi, potem pa se začne počasi krušiti in lahko pride do kratkega stika. Kratek stik običajno ni ne vem kakšen problem (če se jasno zgodi, ko nisi v savni), je pa stroškovno neugoden, saj moraš zamenjati celoten kabe.
Bolj je problem požarna varnost kot pa zamenjava celega (2m) dolgega kabla.
Tisti konec kabla res ni konec sveta...
Seveda.
Samo, koga pa to na forumu sploh zanima?
Pomemben je strošek investicije, potem pa se lahko vse seuje ali pa zgori. In še potem pa jok in stok, kako niso vedeli, da jih na to ni nihče opozoril, sedaj so pa vse izgubili itd. Na žalost je takšnih nesrečnih zgodb tudi v Sloveniji več, kot preveč.
Če bi bilo tako potem ne bi tukaj spraševal..savne nisem sam delal, sem jo kupil, je precej draga zadeva tako da se ni ravno gledalo na strošek investicije...vprašanje glede tega se mi je pojavilo ob samem priklopu oz. uporabi glede na videno.
Moj post se ni nanašal neposredno nate, ampak glede na različne teme, na splošno. Če si pa savno kupil, je verjetno že opremljena z vsemi potrebnimi inštalacijami in moraš pripeljati samo dovod. Očitno pa bi v savni rad naredil nekaj dodatno po svoje. Za to dodatno pa mislim da ni odveč, če si dobil opozorila, na kaj moraš paziti. En post prej sem ti tudi zapisal, kakšni kabli bi bili ustrezni.
1 2
Iskanje po temi