(6.1.2018 ob 00:19)robertinho123 Napisal: Dimne lopute, kot rečeno, ni.
Pri meni gre za identično peč, Centrometal EKO-CK P, prav tako 30kW. Dimne loputa pri izhodu v dimnik res nima. Danes je bil dimnikar pri meni in je bil presenečen, da peč tega nima, je pa na izhodu za priklop dimniške cevi našel pripravljeno oz. narejeno luknjo za vgradnjo te famozne lopute. Primer:
https://www.ebay.de/itm/Drosselklappe-st...3109498740
TDP imam pri tej peči cca 280°C - 300°C ko je čista in s časom naraste na 320°C. Takrat peč očistim in se spet zniža na dobrih 280°C. Dimnik ima 12m višine od priklopa peči in premer 20cm. Premer je za 30kW moč prevelik, moral bi biti 18cm. Tako da vlek je že iz tega naslova prevelik, kar mi pravi tudi občutek in prikazuje TDP.
Posvetoval sem se z dimnikarjem in kak regulator vleka ne pride v poštev. Razbijanje za novo odprtino v šamotno tuljavo pravi da je norost, na čistilna vrata zavrača, direktno na nerjavečo cev ne gre ker je prekratka (koleno na koleno). Rešitve so tri, kot vidim tu na forumu:
a) Priprtje vratic za čiščenje dimnika
b) Vgradnja dimniške lopute
c) Dodatni svedri (turbolatorji) na obe polički trovlečnega kotla.
Katera rešitev oz kombinacija rešitev bi bila najboljša, da bi po možnosti znižal malo nad 200°C?
Hvala