Pred nekaj dnevi nam je mizar zmontiral teraso (18m2) iz sibirskega macesena (BC, rebrast, 400x14, debeline 24mm, podkonstrukcija 3cm sibirski macesen).
Da se macesen trska sem pričakoval (to vsi poudarijo, da je slabost v primerjavi z dražjimi tropskimi lesovi), vendar kar je razvidno iz spodnjih slik ni trskanje, ampak bi jaz rekel, da lomljenje lesa. Moja vprašanja:
1) Ali je to pričakovano/normalno za teraso iz sibirskega macesna, ali je to napaka v lesu oz. montaži?
2) Ali bi z AB kvaliteto in gladkim lesom bilo kaj bolje?
Glede na bc kvaliteto lesa je to normalno... sam za teraso odsvetujem les slabši od AB kvaliete... v AB kvaliteti terasnic kot si jih pripel ni zraven...
Enostavno je pri BC kvaliteti dopustno:
-tudi do 40% sredic (pokanje lesa zvijanje lesa)
- daljše površinske razpoke do 25 cm,
-smolni kanali do 40 mm... ne rabijo bit suhi,
-izpadle grče,
-točkovne grče do 25mm premera (ponavadi tudi izpadejo)
-vrasle grče do 60% širine deske (zvijanje lesa, drugačno sšprejemanje in oddajanje vlage in širina deske v tem območju, kot preostali del...)
-še par drugih stvari, ki pa se jih iz glave ne spomnim...
na gladkem lesu so mikro razpoke, ki se pojavijo v vsakem primeru (les je živ material), še bolj vidne...
lp
Colin
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
Prav, da si napisal še nekaj o "plastiki". Ljudje enostavno nočejo sprejeti lastnosti določenih materialov. Nobena stvar ni za vse...grč in trsk pa le ni.
Ko sem še delal napisne table iz vekaplana (forexa) se se temeljito seznanil z raztezanjem in krčenjem - montaža le z langloh luknjami. S plastičnimi vhodnimi vrati pa zadnja leta (kupil zaradi pranja z wapom, hrast ne bi zdržal - fini lesni prah iz delavnice).
Se strinjam s predhodniki. Pri BC kvaliteti je na žalost tako, da so takšne napake in razpoke v mejah dopustnega, saj gre za nižji kakovostni razred lesa. Za zunanjo teraso, kjer so obremenitve večje, je AB kvaliteta bistveno boljša izbira, saj je les bolj selekcioniran in stabilen na dolgi rok.