Objave: 227
Teme: 15
Ocena:
0
A imas še tako shemo za TT? Hvala!
Objave: 367
Teme: 90
Ocena:
0
Arbaiter, hvala za informacije. Bom res naredil, kot predlagaš. Kakšen pa naj bo nivo zaščite in max. napetost stalnega obratovanja? A tu velja "več je bolje"?
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Maksimalna napetost obratovanja? Pri meni jo že teden dni opazujem na displeju zraven tele moje gajbe (računalnika) in niha od 233V pa tja (tudi ) do 247V (v nočnem času, ko ni obremenitev)(in potem mi zaščita za konice 250V odpade oziroma jo ne upam dat. Oziroma dam tisto, ki sliši na ime AS - zavarovalnica. Koliko je pri tebi ne vem. Če se menimo o najvišji trajni dovoljeni delovni napetosti (Uc) katera je lahko trajno prisotna na sponkah odvodnika je ta enaka nazivni napetosti odvodnika. Če bo višja - pok. Zaščitni napetostni nivo (Up) pa je vrednost, ki opisuje delovanje odvodnika glede omejevanja napetosti na sponkah odvodnika. Gre za tipizirano vrednost, katera pa mora biti višja od najvišje izmerjene vrednosti na odvodniku.
Več je bolje? Nebi se ravno strinjal. Ker je smisel prenapetostnega odvodnika da "odreagira" v čim krajšem času ob čim nižji prekoračitvi napetosti od tiste delovne. Kar je včasih (ob nihanjih, kot sem jim priča pri sebi) nekako skregano.
Še nekaj o "stopnjah" zaščite:
1. stopnja (groba zaščita) - odvodniki tipa B
Zaščite, ki so običajno vgrajene v PMO ali PSMO (fasadne ali prostostoječe) merilne omarice distributerjev električne energije
Namen: zaščita električne instalacije pred atmosferskimi razelektritvami
- ob neposrednem udaru strele v strelovod objekta
- ob udaru strele v neposredni bližini ali pri oddaljenem udaru v napeljavo do objekta
- uporaba pri napajanju objekta iz:
- nadzemnih omrežij
- kombiniranih podzemnih in nadzemnih omrežij
- kratkih podzemnih omrežij (do 500 m), ostali del omrežja pa je nadzemen
- podzemnih omrežij, ki pa so na področju z nizko prevodnostjo zemlje
- v objektih z zunanjo zaščito pred strelo – strelovod
Opomba: Za porabnike v neposredni bližini visokonapetostnih zemeljskih povezavah ali trakcijskih naprav električnih tras bodo morda
potrebna višja od navedenih minimalnih nazivnih napetosti, potrebni pa bodo tudi dodatni ukrepi. V teh primerih si je potrebno
priskrbeti soglasje izvajalcev posameznih sistemov in naprav.
2. stopnja (srednja zaščita) - odvodniki tipa C
Zaščite, ki se vgrajujejo v hišne elektro razdelilnike.
Namen: zaščita električne instalacije in aparatov pred prenapetostjo, ki nastane zaradi atmosferskih razelektritev in zaradi stikalnih
manipulacij
- uporaba odvodnikov za glavne instalacijske razdelilnike
- minimalne zahteve za prenapetostne odvodnike:
- stopnja C (po ÖVE-SN 60 del 4) oz. stopnja II po IEC/SIST EN 61643-11
- nazivni odvodni tok ≥ 5 kA (8/20 μs) za odvodnike L-N ali L-PE
≥ 10 kA (8/20 μs) za odvodnike N-PE pri vezavi 1+1 (1-fazno napajanje) oz.
≥ 20 kA (8/20 μs) za odvodnike N-PE pri vezavi 3+1 (3-fazno napajanje)
- napetostni zaščitni nivo ≤ 2000 V
- odvodniki morajo biti vgrajeni čim bližje zbiralki za izenačitev potenciala (PAS) ali zaščitni zbiralki PE.
- odvodnike vgrajujemo v vse razdelilnike vezane zaporedno, če je razdalja med razdelilci nad 10 – 20 m.
3. stopnja (fina zaščita) - odvodniki tipa D
Zaščite, katere se vgrajujejo neposredno pred porabnik, katerega hočemo varovati. To so praviloma plinske zaščite, ki izredno hitro odreagirajo. Imajo pa manjšo zmogljivost odvoda.
Namen: zaščita občutljivih aparatov pred prenapetostjo, ki nastane zaradi atmosferskih razelektritev in zaradi stikalnih manipulacij
- montaža odvodnikov čim bližje porabnikom
- oddaljenost porabnika do najbližjega odvodnika naj ne presega 5 m.
vir:
- standard EN 62305
Objave: 999
Teme: 50
Ocena:
1
je kak proizvajalec prenapetostne tehnike, kateri je bolj OK kot ostali....oz. če se je treba kateremu izogibat?
Jih je kar precej, pa se je težko odločit...
Ocena:
14
Običajno največkrat srečaš kar Iskrino zaščito Protec. Okrog izbire: Včasih so (še) delali posamične zaščite, ko so bile sestavljene iz podnožja in pa samega zaščitnega vložka, ki se je na tisto podnožje preprosto nasadil. In to so bile dejansko dobre in pri kakih zamenjavah tudi najcenejše zaščite. Ker si kupil (in zamenjal) le tisti vložek v podnožju. Danes, v časih kapitalizma pa se dela (tudi Iskra in njen Protec) vse iz enega kosa, ohišja, v katerem so združene tri fazne in ena ničelna prenapetostna zaščita. In ko tam kaj crkne, moraš zamenjati vse hkrati, čeprav je (lahko) odletela zgolj četrtina zaščite. Cekinov gre tudi tri četrt več, kot bi jih šlo. Tržno razmišljanje pač.
Pa še en podatek: zaščita za ničelni vod se razlikuje od zaščit za fazne vode, čeprav v omaricah velikokrat srečaš kar vse štiri enake.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Kolikor je meni znano, imajo še vsi proizvajalci prenapetostnih odvodnikov v svojem programu modularno izvedbo. Kaj pa imajo trgovci na zalogi, je pa druga stvar.
Na svojih spletnih straneh jih ponujajo Elektronabava, Merkur, Elteh pa še kdo. Skoraj prepričan sem, da jih ima tudi Marchiol.
Za hišne električne inštalacije (v glavnem razdelilniku) predlagam Uc=275 V, Iimp=12,5kA (10/350 mikrosekund).
Ocena:
14
Seveda so.
Nazadnje sem jih moral naročat direktno pri proizvajalcu.