PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sivkina poraba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
JaBK Napisal:zapiranjem vrat? kje se to pozna? ne ogrevaš vseh prostorov enako?

Vhodnih vrat, zaradi garfilda :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Aha, nisem štekala najprej. Je pa še en ekstrem, če pogledate v sosednjo temo. Sivka je prava razsipnica. Naj mi avtor ne zameri, samo eni imate res meni nerazumljive številke. Jaz samo za sušilec porabim toliko kot nekateri za celo gospodinjstvo. Ampak super po moje, če živijo kot živijo, brez občutka, da se čemurkoli odrekajo, jim lahko to samo zavidam.
Sem še eden s podobno porabo kot @Sivka,
15 kWh/dan za celotno elektriko hiše, od tega 8,5 kWh/dan za ogrevanje in SV.

Po moje je ključ do nizke porabe v enaki TČ in istem monterju, kateri mi je prekopiral nastavitve od @Sivke ... :lol: :lol:
in kake so te nastavitve? Pustimo SV, ker to vem, da grejeta 1x na dan. To pri nas ne pride v upoštev. Kako pa ogrevate. Po urnikih? Jaz vem, da nimam optimalnih nastavitev glede na porabo, tudi ni moj cilj (ni čudno, da tolčemo take kWh, kot jih), moj cilj je nastaviti tako, da se mi celo leto ne bo treba več pipniti hudiča. Na začetku sezone vklopim gretje, na koncu ugasnem. Zdaj sem blizu. Imam ugasnjene grelce, ampak če bi spet par dni pritiskalo kot lani konec leta, bi se morala dol sprehoditi in vklopiti grelce pri -5. pa potem spet iti dol ugasniti. Zdaj, ko se samo ponoči spusti pod -5 jih pa ne prižgem.

Drugače pa mi smo porabili 670kWh samo za ogrevanje 235m2 neto (+20m2 galerije, če je to važno, bi bilo 255m2 neto, če bi bila plata). To je 2,9kWh/m2 pri 235m2 ali 2,6kWh/m2 pri 255m2 kvadrature. S tem da smo na začetku januarja popravljali stare grehe z decembra in vrgli notri cca 150kWh z grelci. Če ne bi zaradi izklopljenih grelcev podhladili hiše na koncu decembra teh 150kWh ne bi bilo. Recimo da smo potem na 550kWh za ogrevanje. pri 235m2 = 2,3kWh/m2 oziroma pri 255m2 =2,2kWh/m2. Kar ne zaobjamem je pa SV. pri nas je TČ porabila 180kWh za toplo vodo, ne vem s kakim COP jo greje, tudi če jo z 1, je to skoraj 3x poraba SV kot pri vas. To ne štekam. Se ne tuširate doma?
Pri nas tudi grejemo vodo enkrat na dan. 280L tople vode je več kot dovolj za 4 osebe na dan. Največji problem je cirkulacija tople vode. Pri nas cirkulacija laufa od 20:00 - 21:00 ko je največji naval na kopalnice. Vse kar je izven tega termina se pač malo počaka da priteče topla voda po cevi. Res je, da gre nekaj litrov vode v maloro ampak ...
gretje SV v optimalnih pogojih (zunanja od 5-25°) pri FWHP 11 in slabim(pogojno uporabnim)TVT bojlerjem 200lit je točno 1kWh na vklop - grejemo 3x dnevno ko pade T vode na sredini bojlerja pod 38° na 43 ali 44°
Ko postanejo razmere neugodne (okoli 0°) se poveča tudi čas gretje iz prvotnih 25-30 minut na 40-45minut poraba je pa 1,3 do 1,6kWh na cikel..........nimamo pa podpultnega bojlerja, zato je potrebno večkratno gretje, k sreči je hiša dobro izolirana zato praktično ni padca notranje T zaradi gretja SV .......problem je (sa samo TČ) le takrat, če se slučajno "ujamejo" gretje SV in defrost......tukaj se da malo korigirat (mislim, da Sivka tako dela) z ročnim vklapljanjem gretja SV-ja

>Jaz temu: nikoli in nikjer na ničemer ne šparam(tudi denarno) ampak razsipavam pa tudi ne - in taka je mislim, da tudi Sivka...
GalloLight Napisal:Sem še eden s podobno porabo kot @Sivka,
15 kWh/dan za celotno elektriko hiše, od tega 8,5 kWh/dan za ogrevanje in SV.

Po moje je ključ do nizke porabe v enaki TČ in istem monterju, kateri mi je prekopiral nastavitve od @Sivke ... :lol: :lol:

No, pa se je končno oglasil nekdo, ki ima podobno porabo kot jaz. Big Grin
Hvala za hrabrost!
Ja, ljudje tudi monter je pomemben! Big Grin
Itak.Pa taprav mora bit.
Eh, Sivka. Glede na to, da jaz ciljam na čimmanj dela s TČ in ne čimmanjšo porabo za vsako ceno (ročno vklapljanje vsak dan biločesa ipd), porabim 180kWh za SV, na začetku leta dogrevala podhlajeno hišo z grelci na polno, imam 20m2 galerije, sem na Gorenjskem, ki ima bojda najbolj neugodne zime, notri pa nonstop vsaj 21,5, praviloma pa stopinjo več, pa imava midve kljub temu primerljivo porabo:

850kWh/235m2 = 3,62kWh/m2
336 + 57 = 393kWh/110m2 = 3,57kWh/m2,

ti pošljem svojega monterja, da ti zoptimizira zadevo?

Naj mi Ludvik ne zameri, smo bili tudi mi v kontaktu, pa je fejst dec, ampak Sivka hote ali nehote - včasih mu delaš kontrareklamo.
@JaBK

tisto s tipom TČ in nastavitvami je bila šala...

SV vodo ogrevamo po urniku enkrat dnevno, čez teden ob 5:10, čez vikend ob 12:00, v mali tarifi. Traja cca 20-40 minut, ogrevamo na 38 stopinj in je še rezerve. Ne vem kje je senzor - na vrhu, na sredini, na dnu bojlerja. Začetka smo ogrevali na 42 stopinj, potem sem nižal temperaturo, sedaj smo na 38 stopinj.
Cirkulacije nimamo, so odjemi zelo blizu TČ.

Talno ogrevamo praviloma v MT. Izklapljam in vklapljam po občutku - tudi glede na napoved in vlažnost zraka. Ogrevamo šele dva messeca in pol, tako da se še malo igram in dnevno spremljam stanje. Ko se bom naveličal te igrače bodo prišli urniki v uporabo. Hiša je masivna, ima veliko toplotno akumulacijo, tako da se lahko greješ na zalogo v času male tarife.
Aja, ko je sonce, je toliko pribitkov da je šla maks. temperaura v južnih prostorih proti 30 stopinjam , ob izklopljenem ogrevanju. Po vgradnji rekuperatorja so se te špice nekoliko zmanjšale, gre do 27-28 stopinj .

Kakšne grelce imaš v mislih?

Tuširamo se doma, enkrat dnevno.
Časi, ko sem se tudi 4× tedensko tuširal zunaj (nogomet, badminton,fitnes i ndruge..) so (žal) minili.
Dodatni grelci - 3kW imam jaz. Ti tudi najbrž. Na začetku januarja sem jih vklopila, ker so bili konec decembra ugasnjeni (nehote, navodila so taka, da te nekam prime, jih moraš prav posebej prižgati pri nas, ne samo nastaviti T, kdaj se lahko vklopijo) pa se nam je takrat hiša podhladila za 1,5 stopinj. Potem smo pa prvi teden šopali nazaj na polno TČ in grelce, da smo nazaj segreli. Če ne bilo tistega lapsusa decembra in bi delali takrat, jim v januarju ne bi bilo treba.

Se mi je zdelo, da si daš veliko dela s tem. Vidim na lep dan, kot je bil recimo včeraj, ko je sililo proti 24 stopinjam v južnih prostorih in tik pod 23 v severnih - najina spalnica, ki je poleg vsega tudi najmanj obljudena čez dan. Ampak jaz to nič ne pipljem TČ. Tudi urniki mi niso - najbrž jih moraš ravno tako prenastavljati tekom sezone pa jaz imam rada, da je nonstop enakomerno vse - tudi T tal, ker bosi hodimo. Mene nervira že to, da je nek scenarij (recimo, ko pritiska -5 preko celega dneva več dni), da moram iti dol grelce vklopit pa po "ujmi" izklopit. Letos tole še ful spremljam, ker se še učim, kako je treba delat s hišo (prej nonstop po stanovanjih), talnim (prej radiatorji), SV (v stanovanju je nikdar ne zmanjka), drugo leto bom pa najbrž še grelce pustila nonstop vžgane, pa naj popapcajo tistih par kWh. Sem pa dosegla konstantno "bazalno" T 21,5 stopinj, brez da se dotaknem TČ v vseh razmerah, ki so vladale januarja, pa je bil kar širok spekter. Dela 24/7 po zunanji T. Ko je več, je pa na račun drugih dobitkov. Največ sonca, kadar je. Kot rečeno, včeraj je bilo vroče notri. Če sonca ni, pa je tam 22-22,5 stopinj notri.
JaBK, če si z Gorenjske, je pa malo drugače ja. Tam imate bolj mrzlo, kot je tukaj. Pa še veliko sončnih pribitkov skozi okna je, sploh letošnji januar kar lepo sije sonček in nas greje. Vse to prinese nekaj zraven.
Narobe razumeš, ne skačem kar naprej do tipk in jih prestavljam. Samo sanitarno vodo zdaj pozimi popoldne vklopim, da se segreje na 42 stopinj, kot imamo nastavljenoin potem ko je segreta spet izklopim. Ni potrebno, da laufa 24 ur. Drugače je pa vremenska regulacija in TČ sama preračunava, kako in kaj. Jo pustim čisto pri miru. Grelcev pa jaz sploh ne potrebujem! So samo za primer, da bo zunaj res mrzlo. Tako pač so narejene naše masivne hiše. Dobro akumulirajo toploto. Eden od forumerašev je enkrat rekel, da je taka hiša kot krušna peč. Samo dogrevaš jo. To je najboljša primerjava, kar jih je kdaj bilo.
Imam tudi jaz masivno. Ampak 5kW črpalko. Izbor opravljen vedoč, da bo premalo pri -15, tudi pri več dni vztrajajočih -8 in manj in bo treba vklopiti grelce za tiste morebiti 1-2x na leto. Razlika v investiciji 2k€. Grelci me lahko kar en čas grejejo...
Potem pa tako veš, pri čem si. Mi smo tudi izračunali, da bi bila 4kW čisto dovolj, tudi sedaj, ko imamo 6kW vidimo, da bi bila, ampak ni bilo subvencije za njo. Zato pa se je treba sedaj ukvarjat z urniki, namesto da bi jo pustili, naj dela kar pač dela. Seveda ko je več kot 10 stopinj plusa zunaj. Tudi za tisto subvencijo se bomo mi kar dolgo greli. :wink:
1 2
Iskanje po temi