Objave: 8403
Teme: 30
Ocena:
1
@gapez
Najprej je treba poznati "zakon o avtorskih pravicah". Kot prvo.
Ne gre zdej za moraliziranje, ampak razloži naslednje;
- na spletni strani XY, ali v nekem katalogu vidim nekaj kar je JAVNO OBJAVLJENO, mi je všeč in bi imel.
Vzamem prazen list papirja, naredim skico tega, se pravi tloris neke hiše. Obočajno so podane tudi neke okvirne mere - svetla mera prostora in debelina sten.
No, na moji skici ( ki jo bom kasneje odnesel k projektantu ) bo namesto mere 360cm, napisano 370cm.
A je to še kopija? Je to enako?
Dej pol mi razloži famozno stavbno pohištvo. PVC okna. Saj so vsa "enaka"! :wink:
Definitivno pa ne moreš primerjati "plagijatov" v masovni produkciji ( avto, kolo, presnemavanje CD ) z gradnjo.
Tukaj še dve hiši grajeni po ISTEM projektu, na koncu nista podobni ena drugi ................ tako da ............... :mrgreen:
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
@: gapez:
Ne primerjati avta (bicikla, ...) z gradnjo hiše. Kupil si avto kot proizvod, ne pa projektne in izdelavne dolumentacije zanj.
Za hišo pa si kupil projekt (vse kar po zakonu spada v PGD in PZI). Za projektanta je to individualni proizvod, ki ga je naredil samo zate. Ta projekt si ti kupil, avtor projekta je znan. Ali misliš, da lahko projektant tvoj projekt proda še komu drugemu? Ja, lahko, če se pred tem nisi zavaroval s pogodbo. Enako lahko ti kot kupec in lastnik projekta, ta projekt prodaš naprej - (razen, če se je prodajalec pred tem zavaroval s pogodbo.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 527
Teme: 8
Ocena:
1
Ja, BMW lahko naredi podoben ali skoraj enak avto, kot ga že ima v paleti.
En drug pa tega ne more, tudi če npr. kupi enega. S hišo je popolnoma enako.
Vseeno je, tipska ali ne, ali prodajo eno ali 200 na leto, nima popolnoma nobene vloge.
Objave: 8403
Teme: 30
Ocena:
1
:roll:
Potem si poglej še kako poglavje o blagovnih znamkah, patentih in njihovi zaščiti.
Če si že pri BMW-ju, prvič gre za zaščiteno "blagovno znamko". Drugič gre za "zaščiten model", recimo X-Drive, pri BMW-ju je skoraj 99% enak kot pri Audiju "Quatro", ampak je toliko drugačen, da ni ENAK in ZAŠČITEN je pod drugim patentom in pod drugo blagovno znamko.
Ja - res je - lahko, ampak očitno ne poznaš ozadja in kaj vse se skriva v obliki papirologije od ideje do nastanka.
Zakaj nov model "skrivajo" do predstavitve? Najbrž jim to paše - ne de?
Ali pa - sej ni problem namešat "ferari" rdeče barve. In kot @gapez to tudi lahko narediš, lahko celo YUGO 45 prebarvaš s to barvo. Te nihče ne bo preganjal.
Ko pa bo BMW svoj super športni avto prebarval z "Ferari rdečo", in ga kot takega tudi tržil, oglaševal in prodajal - pa NO-go!
No, ja - seveda gre, samo Ferari bo potegnil MASTEN denar - ker je točno ta barva v točno tej sestavi ZAŠČITENA kot patent-produkt, po celem svetu.
In prav zaradi tega - česar ne razumeš in ti ni jasno, so ORIGINALI dragi, oziroma so KOPIJE lahko poceni. NI nikakršnih stroškov z razvojem, z patenti in zaščitami ter razno raznimi homologacijami.
In ker si že nalimal link do tistih ponaredkov od avtov, saj oni Kitajec lahko tiste kopije prodaja - na določenih trgih. Ampak samo tam, kjer jim BMW to dovoli.
Objave: 310
Teme: 26
Ocena:
1
@gusti: moje osebno mnenje je, da bi dvakrat premislil, če naj mi načrt res naredi arhitekt, ki je pripravljen samo nekritično narisat tvoje ideje ali ideje koga drugega. Če je tloris, ki ga omenjaš samo osnutek za projektno nalogo, potem je to nekaj drugega.
Taki arhitekti, ki so to pripravljeni narediti, sploh niso arhitekti ampak ulični risarji. Imam izkušnjo tako z uličnim risarjem (propadel projekt) kot tudi s pravim arhitektom. Res, da uslug arhitekta ne bom več potreboval, ampak šola je bila dobra.