Objave: 841
Teme: 30
Ocena:
11
Račun za 6 jurjev ne bo problem, že samo peč pa zalogovnik z dodatki pride 4400. Torej sankcij ni, če spremeniš načrt v kaj cenejšega.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Mislim da lani tudi če si peč menjal ni bilo sankcij. Je pa morala biti izbrana peč na seznamu. Kako je letos pa pošlji mejl (da boš imel pismen odgovor).
Jaz sem montiral enako peč kot v predračunu ekoskladu.
Ti povem eno zanimivost. Veliko monterjev čudno montira peči in dela povezave po kurilnicah. Zato je potem lahko tudi precej težav po forumu. Ko pa ti tak monter še proda in zmontira poceni peč, ne preveri kako zadeva gori imaš pa zagotovilo da boš imel težave. Največja težava je pa v tem da marsikater uporabnik sploh ne ve da mu peč ne dela tako kot bi morala in jo lepo hvali po forumu.
Ocena:
8
Če bodo enkrat dimnikarji merili emisije dimnih plinov bo pa veselica. Takrat pa bo težav da bo joj.
Vsaj sodeč po tistem kar se sedaj kadi iz dimnikov tudi pri uplinjevalnih pečeh.
Ocena:
11
Pri nas doma je dim, ko zakuriš, ko se zagreje ni dima
Objave: 618
Teme: 5
Ocena:
5
Za sankcije ne vem če so ali ne mislim, da niso.Sem pa čakal več kot 2 meseca, da so mi potrdili subvencije. Sedaj sem jim poslal da se strinjam s tem kar so mi odobrili in sem jim poslal podpisano nazaj,investicijo moramo narediti v 6mesecih in jim potem poslati račun, da je zadeva zaključena, če ne ni subvencij.
Je pa 25% na fasado tudi nekaj ker ni mala investicija, je pa fajn če se odločiš za eko sklad da daš čimprej vlogo not, da dobiš odgovor pa da ne zmanjka denarja.
lp
Ocena:
11
Bil danes en monter, da dobimo predračun. Zdaj me pa nekaj zanima glede vezave, sem ga vprašal kako veže zalogovnik, je rekel da tri cevi, spodaj mrzla, zgoraj pa dve cevi, malo pod vrhom pride iz peči, da po drugi, ki je vezana čisto na vru v kupoli bi lahko temu rekel.
Njegova razlaga, pride vroča voda iz peči v zalogovnik in potem zaokroži navzgor in po drugi cevi v ogrevalni krog. Ali je to pravilna vezava? Mi mamo doma samo eno cev za vročo vodo, ki gre pod vrh zalogovnika, iz iste cevi je prej preko T- kosa povezava na razdelilec, kjer so vsi ogrevalni krogi z mešalnimi ventili. Kdaj polni zalogovnik je odvisno od tripotnega ventila pri peči, če jaz prav zastopim. Ko je zaprt krogotok, gre vsa voda direkt v ogrevanje, nič v zalogovnik, če primem zgornjo cev pri zalogovniku, je ta hladna.
Prh vezavi, kjer gre najprej v zalogovnik me zanima, ali res vsa toplota na začetku ogrevanja gre v ogrevalni krog, ali se del izgubi v zalogovniku in zato potem začetno gretje ni tako intenzivno?
Ocena:
8
Zagotovo imaš vsaj nekaj minut zamika. Ampak mogoče to niti je igra toliko vloge. Vprašaj ga kako bo rešil sanitarno vodo. Tam je več problemov kot opažam v zadnjem času, pa bi ravne poceni elektronika v ozadju.
Osebno imam vezano preko T kosa, je pa res da najbrž težje ohladim zalogovnik nad T kosom. Malo smo se ušteli pri višini, predviden je bil na vrhu zalogovnika.
Ocena:
11
Kako misliš sanitarna? Ja tista cev iz vrha kupole bi sla na razdelivc, tam bi bili pa v bistvu trije krogi, dva ogrevalna in bojler. Regulacijo za bojler ima peč in pa za en ogrevalni krog, za dodatnega je treba dokupit modul, 240 eur pride. Nisem ga vprasal to, samo kako pa hoče drugače vezat? Doma imamo tako narejeno, vse gre iz razdelilca ven.
Ocena:
8
ja sanitarna je bojler.
predvsem imajo težave uporabniki z mešanjem zalogovnika s seltronovim wdc (črpalka bi morala delati intervalno, da bi se voda imela priložnost ohladiti v kači, ne pa da gre topla voda na dno mrzlega zalogovnika.
Ocena:
11
Aja, a to sem pa jaz doma opazil. Nastavleno je na 55 stopin, vklop črpalke pa, ko pade na 50. In potem ne greje v enem šusu do 55 ampak se izklopi vmes. (pa legionelni program ima, vsaka dva tedna se mi zdi greje na 66) To pa še poštudiral nisem zakaj je to tak. Froling ima tak, kako pa regulacija pri delti dela pa ne vem.
Kakšno pa imaš ti mnenje o slojnih zalogovnikih? Sem našel od Frigor-ja kar dobro ponudbo, in slojni ima nek disk vmes, da bi se naj voda bolje slojila, od navadnega je 200 eur dražji. Pa domov ga pripeljejo na svoje stroške.
Ocena:
8
Če ti na dno mrzlega zalogovnika pripelješ toplo vodo iz kače bojlerja ti noben disk ne pomaga. Prej nagaja kot pomaga.
Imam prazen zalogovnik (brez diskov , izmenjevalcev, bojlerjev...) , bojler (ob zalogovniku) v poletnem času ogrevam termosifonsko, elektronika (SGC26) za kolektorje pa poskrbi da najprej segreje bojler do temperature zalogovnika, potem pa zalogovnik začne greti , po neki "precej predelani seltron shemi". Tko pač je, če odkrivaš toplo vodo in kupiš kdaj tudi kaj rabljenega.
Za pozimi pa še tuhtam kaj bom naredil. Letos sem grel preko sgc, sedaj pa sem vse izhode na sgc porabil za sonce in mi je en zmanjkal za bojler. Po vsej verjtenosti jo bom grel kot "dodatni" radiator" z isto črpalko kot radiatorje.
Bojler je dovolj topel ko ima cca 40-42C, takrat je pa itak že neuporabno za radiatorje in moram peč zakuriti, ter pogreti zalogovnik. Tudi pozimi bi lahko grel termosifonsko, vendar ne želim greti bojlerja na 60, 70,80 C. Ima bistveno večje izgube kot zalogovnik (5cm pene: 20 cm Grafitnega eps), pa še kamen se bo izločal, čeprav nimamo ravno zelo trde vode.
Ocena:
11
Torej te zadeve z diskom nima smisla, bolje investirat v boljšo izolacijo zalogovnika?
Ocena:
8
Ne vem, jaz nisem videl smisla. Mogoče pri talnem gretju, kjer imaš nižji povratek kot pri radiatorjih. Ampak imaš tudi nižji dvižni vod. V nobenem primeru pa ne moreš imeti spodaj bolj toplo kot zgoraj, ker se v nekaj urah zadeva zagotovo obrne. Pa z diskom ali brez.
Ocena:
11
Mislim bol to, ko razlagajo, da pri navadnem imaš po celem bol izenačeno temperaturo, pri plastne. Pa imaš npr. zgoraj 70 spodaj pa 30. Doma nam to res tak dela, samo je pa res da je po celi bajti talno in max.temp dvižnega voda je 35 stopinj, pri takem sistemu pa vrjamem da imaš lažje tako plastnost, ko se povratna voda vrača z manj kot 30 stopinjami.
Ocena:
8
Plasti ti lahko podrejo vertikalni priključki (tu zna biti v prednosti disk) ali pa neustrezna temperatura dotoka. Recimo po koncu kurjena imaš na vrhu zalogovnik 80, iz peči pa vlečeš še zadnje kw tja Do 60(50C) na vrh zalogovnika. Ni hudič da zgodlaš zgornjo plast.
In obratno spodaj. Na dnu imaš 25 (povratek talnega) tja porineš iztok iz bojlerja ji ima 60C. Spodnji del zalogovnika pogreješ po nepotrebnem.
V vsakem primeru pa to ni izgubljena energija, samo postane manj uporabna(neuporabna)