PodSvojoStreho.net
Kotel na polena MAGA 25 - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kotel na polena MAGA 25 (/showthread.php?tid=56557)

Strani: 1 2 3

Kotel na polena MAGA 25 - mišek2014 - 17.5.2014

Pozdravljeni!

Smo v fazi, ko se odločamo o renoviranju starejše hiše; če bo zadeva uspešno stekla, bo potem med drugim tudi treba narediti novo kurilnico. Sedaj se pritličje greje na olje, zgoraj pa še nič ni; imamo namen dvignit hišo in s tem bo še zgoraj nova površina za ogrevanje.
Drva so doma, torej edina logična izbira ogrevanje s tem. S financami tako vemo kako je v teh časih :? , drage peči ne pridejo v poštev.
Našem sem se mi zdi da najugodnejšo varijanto MAGA.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.jadran-energetika.si/ogrevanje/kotli-na-polena-in-lesno-biomaso/uplinjevalni-kotel-maga-ma">http://www.jadran-energetika.si/ogrevan ... el-maga-ma</a><!-- m -->
Ogrevalne površine bo okrog 170 kvadratov. Spodaj je stena iz kamnitega zida ~ 60cm, na katerem je sicer fasad stara 6 let, vendar je to brez konkretne izolacije, samo izolacijski omet (tako je bilo rečeno, da je bil primešan stiropor).
Ciljam na 25kW (ali se motim?)

Sedaj bi pa rad od morebitnih uporabnikov in tistih ki kar koli vedo okrog teh peči dobil čim več informacij.
Kako se v praksi obnesejo in pa kakšno regulacijo sploh imajo?
V navodilih piše, da regulacija ne podpira mešalnih ventilov, črpalk in uravnavanje temperature v stanovanju.

Se pravi kaj potrebno še potem poleg za neko normalno delovanje?

Mešalni ventil z motornim uravnavanjem? Kaj pa še od elektronike, da to uravnava?
Ali je za to dovolj recimo dva taka sobna termostata, ali je potrebna bolj zahtevna regulacija?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/seltron-regulatorji/sobni-termostati/sobni-termostat-st2rdr.html#.U3fGhFfBaDo">http://www.seltron.si/seltron-regulator ... 3fGhFfBaDo</a><!-- m -->

Kaj pa če nimaš motornega pogona na mešalnem ventilu; to potem spušča v sistem konstantno temperaturo vode in potem en enostavni sobni termostat samo vklaplja in izklaplja črpalko?

Bila bi dva ogrevalna kroga, z zalogovnikom in poleg toplotna črpalka za sanitarno vodo, ki bi bila tudi na peč priklopljena.

Prosim za čim več informacij.

Re: Kotel na polena MAGA 25 - som16 - 17.5.2014

mišek2014,
malce prelistaj teme o pečeh. Smo pisali in komentirali, glede uvoza iz Slovaške.
Še povezava: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.magasro.sk/-splynovacie-kotly">http://www.magasro.sk/-splynovacie-kotly</a><!-- m -->.
Najdi si uvoznika ali sam pripelješ. Morad pomagam z mojim uvoznikom, ki mi je Attack-a dostavil.
Preglej in prelistaj forum!! :wink:

Re: Kotel na polena MAGA 25 - rs84 - 18.5.2014

Najbolj, da mal prebrskaš forum, ker je ogromno informacij, vidim pa da nekaj že veš. Bratranec je pred novim letom, dal v kotlovnico kotel ter zalogovnik, ki je na spodnjem linku, pa kakor mi je znano že sam kotel omogoča, da ti pelje mešalni ventil po zunanji temp. ... pa tudi cenovno je iskal dokaj ugodno rešitev tudi servisna podpora je pokrita po vsej slo. Če ga pa uvoziš pa vprašanje kako je z garancijo res pa da bo nekaj cenejše, a sodelavec se je opekel ko je pripeljal centrometala čez mejo, ker mu je po parih mescih odpovedo motor polža mu tu garancije niso kril, tak da ga je stalo iz lastnega žepa.

Re: Kotel na polena MAGA 25 - mišek2014 - 18.5.2014

Sem že brskal po forumu, pa nisem našel kaj dosti. Kolikor sem bral v navodilih, nima ta pec nobene regulacije za samo ogrevanje, samo tisto lastno regulacijo.
Očitno moroš potem zraven dodati ustrezno avtomatiko. Zato me pa zanima, ali tisti termostat recimo pokriva te zahteve ali ne? Ker nekaj piše da uravnava mešalni ventil.
Ja princip delovanja mi je poznan, ima sestra frolinga s4, samo tista peč ima vso regulacijo in tudi cena je bila za skoraj tri mage. Tam ima motorne ventile, ki potem spreminjajo temperaturo, črpalka pa skoz dela, ko je v dnevnem načinu.

Re: Kotel na polena MAGA 25 - som16 - 18.5.2014

mišek2014,
ob tej vgradnji peči potrebuješ še zalogovnik.
Tu so možne vezave :
1. - da se najprej ogreje zalogovnik in nato v hišo in SV
2. - da se segreje najprej hiša, nato razlika v zaloogvnik in SV
Jaz ima 1 varinto.
Nekaj o vezavi je napisano v navodilh ki je v "pdf" formatu.(<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.jadran-energetika.si/materiali/priloge/slo/ma-15-80-st-81-z-pid-ceramics-slo-2012-navodila-web.pdf">http://www.jadran-energetika.si/materia ... la-web.pdf</a><!-- m -->)
Drži, da smo "tečni" Attakovci in še en "gorenka" , ki tudi uporablja uplinjaka. Če izvzameš kotel, se ostalo lahko bere med vrsticami za tvoj primer.

Re: Kotel na polena MAGA 25 - rs84 - 18.5.2014

O tem kotlu sem govoru, ki je na povezavi prej mi ni ratalo jo prilimat.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.buderus.si/kotli-polena-delta.html">http://www.buderus.si/kotli-polena-delta.html</a><!-- m -->

Termostat ti lahko izklaplja sam črpalko, krmilit ti ne more samega mešalnega ventila, da ti spušča pravo temp. v sistem.

Sestra ima verjetno vodeno regulacijo po zunanji temp. kar pomeni da potrebuješ pravo elektroniko zunanje tipalo mešalne ventile, tipalo na vtoku vode. V temp primeru ti črpalka deluje nonstop v sistem pa pušča temp. ki jo hiša potrebuje za ogrevanje. pri navadnem termostatu ti bo enkrat radiator vroč drugič hladen ko ne bo več potrebe po ogrevanju.
Svetujem ti da vgradiš to avtomatiko, če ne takoj pa čez čas. kotel, ki sem ga prilimal zgoraj ima nekaj tega že v sebi. Pri večini kotlov ni te avtomatike in če jo kupuješ posebej te na koncu pride dražje.

Ja, predlagaš vgradnjo te avtomatike, mene zanima kak link te regulacije, cena?
To me zanima; ali so to regulacije npr: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/regulator-ogrevanja-wdc20-komplet.html#.U3i4kigyU20">http://www.seltron.si/regulator-ogrevan ... 3i4kigyU20</a><!-- m -->

Ali je to kaj druga?
Kaj pa sistem ki je omenjen v navodilih Laddomat 21; to je za primer če imaš brez elektronske regulacije ne? Mešalni ventili pa ročni in potem termostat on/off vezan na črpalko? Kaj pa za ogrevalne kroge (mi bi imeli dva), Laddomat, njegova črpalka je samo za kroženje vode v peči in naprej na zalogovnik, ali to pokriva tudi ogrevalne kroge?
Samo ta Laddomat stane 348 eur, se pravi seltronov sistem niti ni tako hudo dražji. Čeprav še poleg vedno potrebuješ črpalke in mešalne ventile,...ne vem točno kaj je v tistem kompletu.

Re: Kotel na polena MAGA 25 - kurili - 18.5.2014

Kotel tega ranga ima regulacijo za lastno obratovanje, lahko rečeš da je nadgradnja navadne peči in vsak še tako moderen in drag kotel rabi podatek o temperaturi v bivalnih prostorih, torej moraš regulacijo ogrevalnih krogov tako ali tako napraviti na osnovi željene temperature v bivalnih prostorih, lahko izbiraš med čisto enostavnim sobnim termostatom ki ti krmili odpiranje tropotnega ventila in požene črpalko , lahko imaš bolj zahteven sistem ki ima še tipalo zunaj in upošteva zunanjo temperaturo. Iz lastne izkušnje ti povem da so enostavne rešitve najboljše, imam sobni termostat, na mešalnem ventilu motor ki ga krmili ta termostat in ko se mešalni ventil odpre vklopi obtočno črpalko. Pri sobnem termostatu vzemi takega ki ti omogoča nastavitev dnevne in nočne temperature za vsak dan v tednu posebej. Imam hranilnik toplote in vgrajen ladomat ki skrbi za kroženje vode in ob enem dvig temperature povratka, z drugimi besedami meša toplo in hladno vodo tako da je povratna temperatura v kotel nekje 60 stopinj in se kotel ne rosi. Celotna vezava je narejena tako da se vedno prednostvo greje hiša in višek se skaldišči v hranilniku (saj temu je namenjen) ki se prazni ko peč ne deluje več. Sistem je za mene učinkovit in sem zadovoljen seveda mojstri hočejo prodati čim več in ti potem vgradijo kup stvari ki pa samo ogrevanje nič ne izboljšajo. Ob vgrajenem hranilniku toplote pač ni važno da regulacija ve kolikšna je zunanja temperatura kajti v peč nalagaš ti in to moraš upoštevati sam ti pa hranilnik ki mora bit dovolj velik kompenzira če si zjutraj ko je bilo še oblačno naložil malo več. Ne trdim da je to v skladu z najnovejšimi dognanji sem pač malo stare šole, a do sedaj nas ni zeblo in ko spremljam tale forum vidim da imam čisto povprečno porabo glede na velikost in izolacijo hiše. Kurim z drvi čisto navaden trajnožarni kotel.

kurili;
Najlepše ti hvala, si mi največ povedal.
Imam pa še podvprašanja;
- torej ti imaš laddomat, kaj vse poganja tista črpalka; ali samo relacijo peč - zalogovnik, ali poganja tudi ogrevalne veje?
- koliko ogrevalnih krogov imaš, koliko imaš vseh črpalk?
- motorni pogon mešalnega ventila ti regulira sobni termostat (kakšen termostat imaš?); se pravi, ti črpalka ves čas dela, spreminja se pa temperatura vode, glede na potrebe?
(zgoraj je eden napisal, da s termostatom lahko samo vklapljaš črpalko on/off)
- če prav razumem; za reguliranje teperature vode v radijatorjih ni potrebne druge elektronike kot sobni termostat za 100 eur, se pravi brez raznih tipal na ceveh itd.
- za dva ogrevalna kroga bi potem potreboval; laddomat za osnovo, in pa še potem dve črpalki za vsak krog eno in na vsakem krogu mešalni ventil z motornim pogonom, ki pa ga krmilita termostata, ki sta nameščena vsak v svojem nadstropju

Je to to?
Brez raznih Seltronovih kompletov ki stanejo 600 eur, pa še vrjetno ni vse kar rabiš.

Re: Kotel na polena MAGA 25 - rs84 - 19.5.2014

Poglej potrebuješ eno črpalko, ki be mešala vodo, da ti bo povratek v peč nekej 60stopinj, ta črpalka žene tudi vodo v zalogovnik. lahko ti meša vodo preko ladomata ali kakšne druge avtomatike z motornim pogonom.

Potem pa potrebuješ toliko črpalk koliko boš imel ogrevalnih krogov v tvojem primeru 2, ter če boš imel še zraven bojler še eno črpalko, da ti greje bojler.

Če se odločiš za krmilje v vsakem stanovanju preko termostatov on/off ne rabiš nobenega motornega pogona na mešalnih ventilih, ker ti termostat vklaplja samo črpalko in ne more regulirati koliko stopinjsko vodo hočeš v radiatorje lahko ti ga samo do konca odpre, kar je brezveze, da greješ s tako visoko temperaturo, ko bo zalogovnik do konca poln. Če imaš on/off termostat odpreš mešalni ventil nekej na polovico in je čisto zadosti. Brezveze metati stran denar za motorne pogone.

Druga opcija je zunanje vodena regulacije, ki ti po zunanji temperaturi spušča pravo temp. vodo v radiatorje glede nazunanjo temperaturo, tukaj so pa obvezni motorni pogoni, ter tipala na vtokih, motorni pogoni potem mešajo toplo in hladno vodo, da dobijo takšno kot jo izračuna avtomatika.

V obeh primerih boš imel toplo hišo, le da je drugi primer nekaj držji pa lepše
deluje, vsaj izkušnje so tako pokazale, ne zgolj prebiranje foruma, vendar si lahko to tudi nadgradiš čez čas.

Ni pa res kot nekdo piše, da si treba pri vsakem kotlu, dokupit avtomatiko za zunanje vodeno regulacij. Nekatere dražje imajo to že vgrajene ponavadi za en krog in bojler, če hočeš drug krog pa moraš vgradit še kak modul odvisno od proizvajalca. Pri cenejših imaš ponavadi avtomatiko, ki pelje samo kotel.

Tisto povezavo, ki sem ti jo dal je zato, ker ti ponuja že proizvajalec kotla avtomatiko, da ti deluje po zunanji temperaturi in je v sklopu kotla oz. na kotlu. Če pa kupiš kakšen seltron ali kaj drugega se ga pa ponavadi vgradi kam na steno zato je dobro, da malo preveriš kaj sam kotel ponuja in kaj je treba pri katerem dokupit.

lp

Re: Kotel na polena MAGA 25 - CimaBella - 19.5.2014

misko2014,

ti malce mešaš dve stvari:

eno je regulacija povratka v kotel, ta gre lahko preko ladomata ali mešalnega ventila. To ponavadi vodi regulacija od kotla.

Drugo je pa regulacija ogrevalnih krogov. To lahko imaš ali pa tudi ne in sam reguliraš potrebne dvižne vode. Boljši kotli lahko omogočajo tudi regualcijo ogrevalnih krogov.

Radi bi imel dva ogrevalna kroga, kakšna pa? 2 ločena radiatorska kroga, radiator in talno? Mimogrede, kako boš ogreval sanitarno vodo? Če hočeš, da se T dvižnega voda avtomatsko prilagaja glede na potrebe, rabiš podatek notranje in zunanje temperature.

"Tečna" gorenka je npr. izjemno zadovoljna z vremensko vodeno regulacijo radiatorjev preko Selotrnovega WDC 20 in DD2+, ker se črpalka dejansko vklaplja po potrebi in s pravo (potrebno) T dvižnega voda (potem ko seveda pravilno naštimaš ogrevalno krivuljo).

(s tem, da se mi zdi vremenska regulacija praktično neuporabna pri talnem v neizolirani hiši v prehodnih obdobjih ter na splošno nezadovoljivo za regulacijo ogrevanja SV.)

Kakorkoli, moj nasvet je, da spraviš prvo hidravlično shemo na papir, potem pa razmišljaš o regulaciji. Pa preden karkoli kupiš daj na forum. Pa ene par kurilnic greš pogledat.

Glede potrebne moči peči, bi jaz dobro razmislila. Jeba je, če je kotel prešvoh. Poišči vincentov program in si preračunaj izgube bodoče hiše pri -20 st c. Potem pa vzemi malce močnejši kotel (ker dejanski izkoristek poceni uplinjakov ni ravno blizu obljubljenih 90 %, z malo sreče delajo tam na 80 %). Itak potem lahko še kakšno zimo prebiješ v kurilnici in gruntaš, kako povečat moč ali izkoristek.

Re: Kotel na polena MAGA 25 - Hanzi - 19.5.2014

Imam attacka, od elektronike imam samo tedensko programsko uro za 5 evrov. Attackova elektornika zna samo pognati črpalko do zalogovnika(kar se tiče vodov izven peči) . Po radiatorjih imam termostatske ventile. med radiatorji in zalogovnikom imam termostaski mešalni ventil katerega nekajkrat letno prestavim. Za ogrevanje bojlerja in kolektorjev imam sgc26 od seltorna. Cena cca 150. Lahko bi imel kaj cenejšega, sploh če ne bi imel kolektorjev.
Je pa res da ti mogoče tista stikalna ura pobere največ časa (če želiš šparat na kwh pumpe in drveh). Najbolje bi bilo da bi jo nadomestil s sobnim termostatom v mansardi. Mansarda je namreč bolj mrzla kot pritličje zaradi slabe izolacije strehe. Vendar ne vem kater prostor je najbolj mrzel. Po vsej verjetnosti kopalnica v večernem času zaradi lojtre.

Re: Kotel na polena MAGA 25 - kurili - 19.5.2014

Mišek:
Ja nisem včeraj nič bil tu sem imel druge opravke. Takole je pri meni, ladomat ima črpalko in služi samo za kroženje vode peč-hranilnik. V ladomatu je tudi termostatski ventil s katerim nastaviš približno temperaturo povratne vode tako da ti v peč ne butne povsem hladna in potem peč rosi. Vklop ćrpalke ladomata je iz peči ko ta doseže določeno temperaturo. Ogrevanje stanovanja je preko tropotnega ventila in posebne črpalke. Tropotni ventil ima motorni pogon, drugače ne bo šlo in ga vklopi sobni termostat, ko se tropotni ventil odpre vklopi obtočno črpalko ki požene vodo po stanovanju. Sobni termostat je SALUS in to brezžični iz enostavnega razloga ker si je sin uredil mansardo in sedaj je termostat pri njem ker je mansarda za spoznanje hladnejša kot je v sredi. Na starem v dnevni ni napisan tip oziroma proizvajalec star je pa že 20 let. V vsakem primeru to zadostuje le da mora imeti termostat možnost nastavitve dnevnega in tedenskega režima kurjenja. Kar se tiče cevnih termostatov jih boš rabil, enega za peč preko katerega se vklopi črpalka ladomata ko je peč dovolj topla, potem moraš imeti cevni termostat, ki ti vklopi ali izklopi obtočno črpalko če je temperatura sistema prenizka torej da ti obtočna črpalka ne poganja hladne vode od katere ni nobene koristi. Meni je celotno regulacijo zvezal električar ki ga je pripeljal mojster ki mi je priklopil kotel in hranilnik toplote. Napisal sem ti malo laično ker nisem inštalater res pa je da se na sisteme obrevanja malo spoznam tako da sem mojstru povedal kaj in kako hočem in on je to naredil. Imam rad enostavne rešitve ker se spomnim profesorja ki nam je na faksu predaval ogrevanje in je dejal da lahko s super regulacijo prihranimo kakšen % pri letnem strošku ogrevanja samo vedno moramo paziti da bo prihranek večji kot je strošek amortizacije in vzdrževanja, med vrsticami je dal vedeti da so enostavne rešitve najboljše, seveda pa mojstri radi prodajo drage sisteme da kaj zaslužijo, vedno mora biti vse oh in ah potem pa čitaš tu na forumu kako jih zebe kako peč ne doseže temperature itd. Če si kje iz Savinske se lahko oglasiš in pogledaš.

Re: Kotel na polena MAGA 25 - mišek2014 - 22.5.2014

V torek sem bil na sejmu energetika v Celju, šel pogledat peč, mislim da zadeva kar masivno narejana, velik nakladalni prostor.
Gospod na sejmu je rekel, da za dano kvadraturo mogoče bolje 31 kW, čeprav meni se to zdi malo preveč, res pa da dobiš 6kW več za 180 eur, kolikor je razlike v ceni. (peč Maga 31 brez davka je 2069 eur)
Kaj je lahko problem, če je peč predimenzionirana?
Mi je poslal eno ponudbo, zajema peč, Seltronova regulacija WDC 20, ventili črpalke za dva kroga + za sanitarno vodo (boljler ni v ponudbi), zalogovnik 1700 litrov in montaža s potrošnim materialom.
Skupaj 6166 eur. Upoštevan je 9,5% davek in 10% popusta na vse skupaj.

Zdaj se mi pa poraja nekaj vprašanj;
- v ceni je navaden zalogovnik, kar se mi ne dopade, kolikor katalogi razlagajo je pri plastnih dosti boljši izkoristek, ker se vroča voda kopiči zgoraj in je jasna meja, vroče-hladno. (doma imamo Frolingov 1800 plastni, tam res, ko odpreš zadrgo izolacije je jasno otipa kako je izrazita meja med vročo in hladno)
- Kako je v primeru navadnega zalogovnika, ali res ni te izraziti meje in ima vsa voda bolj izenačeno temperaturo? Ta zalogovnik mi je ponudil za 1140 eur+davek; frolingov 1800 je bil pred dvemi leti 1578 eur+davek.
-potem pa še okrog regulacije; v ceno je všteta vremensko vodena; zdaj pa kar mene pri vsem tem malo moti; kakšen pomen ima vse to, če pa so potem na radiatorjih termostatski ventili? A ni vseeno, če je to lepo ročno nastavljeno npr. da gre v radiatorje 55stopinj potem pa tako termostati na radiatorjih delajo svoje? Rabiš potem samo termostat- sobni, da imaš ločeno dnevno-nočno.
Torej čemu vsa ta elektronika, ki na desetinko meri temperaturo v prostoru, a ta termostat je samo v enem prostoru, ostalo je pa preko termostatskih ventilov?

Ima mogoče kdo podatek, koliko je izgub iz takega zalogovnika, ko je segret na 80 stopinj? Ne vem zakaj po enih podatkih nekateri priporočajo zalogovnike po 2000 litrov pa tudi več, na forumu sem zasledil, ko je nekdo zapisal, da nemci na 20kW peči dajejo 3000 litrov. A ni to bendarija, zalogovnik ni namenjen gretju okrog sebe, če je v sklopu hiše, ajd greje, če pa je kurilnica kot prizidek, je pa to čista izguba, meni se zdi dosti bolj pametno vsaki dan zakurit, kot pa imeti zalogovnik za dva dni, v tem času pa izgubi tudi lep delež.
Se spolnim, ko so pri sestri delali zagon, so zakurli, da je bil zalogovnik segret na okrog 70 stopinj. V enem dnevu je temperatura na vrhu padla za 7 stopinj, brez odvzema, pa to je bilo septembra, ko je bilo še lepo toplo.

Če pa je kdo tukaj, ki ima tako peč že doma v uporabi, pa lepo prosim, za kakšen komentar kako se obnese, če so kakšni problemi?
Ena stvar se že razlikuje od dražjih kotlov, na sejmu je razlagal, kako se kuri, da moraš vžgat treske pa malo drobnarije, in počakat da dimni plini dosežejo 100 stopij, šele potem pa naložiš polno.

Re: Kotel na polena MAGA 25 - Hanzi - 22.5.2014

Verjemi da znam zmešati zalogovnik z ne vem kakšnimi krožniki za plastenje in verjemi da se moj sod dobro plasti. Precej je odvisno od T povratka in mesto povratka. Če boš imel tega 10C manj kot na vrhu zalogovnika, potem boš imel zmešano, ne glede na diske....
Če imaš povsod termostatske ventile, res ne vidim smisla v kupovanju Wdc20. Najbrž bo kdo drugače mislil. Naj pove, zakaj bi dal jurja za wdc (s pritiklinami). En sobni termostat v najbolj hladen prostor.