Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Ker imam podobno kvadraturo in izolacijo kot avtor, mu lahko povem da močno dvomim da bo 20kw kotel goreti 15 ur na dan. Sam imam 30kw kotel in 2k zalogovnik pa je letos samo nekajkrat gorel vsak dan po cca 5 ur dnevno. Sicer pa na dva dni. Pa nimam vremenske ki privarčuje ogromno drv, vsaj tako pravijo.imam termostatske ventile na radiatorjih pa naj delajo namesto vremenske.
Ocena:
8
Lahko pa malo on line naslednjo zimo spremljaš prometejeve grafe pa boš videl koliko ur gori eta 20 v mrazu pozimi.
Ocena:
8
Uf tale EN predpis pa v meglo brca, ali pa na ekoskladu pa na terenu tudi.
Imam 112l kurišče, pa ne morem nafilat 2k zalogovnika z eno naklado razen če bi mogoče iverice naložil kot telefonski imenik. Ekosklada zahteva 12l/l kurišča se mi zdi.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Ga ni junaka ki zloži 60kg "normalnih drv" v 130l kurišče
Lepo, da poveš svoje izkušnje, da to ne gre. Še lepše bi bilo, če bi povedal, koliko kg drv pa lahko naložiš.
Sem povedal enega od podatkov za določitev velikosti zalogovnika. Je bilo z namenom, da popravim kiks pri ugibanju podatka za izračun.
Citat:Za 130l kurišče je minimalno dovolj zalogovnik 1500l,
Ali je tudi to iz izkušenj? Morda je izračunano v skladu z EN - bi lahko povedal podatek o času gorenja enega nalaganja in o toplotnih izgubah hiše (to dvoje tudi vpliva na potebno velikost).
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 793
Teme: 2
Ocena:
0
Iz izkušenj povem, da moraš polenčka zlagat kot bedak (iskat primerne velikosti in oblike da zafilaš še zadnjo špranjico), da spraviš v 150l kurišče 50kg "normalnih drv". Če pa zlagaš kot normalen človek pa gre notri kakih 40-45kg. Torej v 130l kurišče spraviš temu primerno manj drv (35-40kg?).
In iz izkušenj vem, da 45kg segreje 2000l zalogovnik in peč ter vse povezave (približno ekvivalent 2400l vode v mojem primeru), od 25 do 85°C, če ni popolnoma nič odvzema iz sistema (ugasnjeni ogrevalni krogi). Peč (25kW) s tako naklado gori dobrih 7 ur.
Če je v času gorenja pri zunanji temperaturi okoli 5-10°C vklopljeno še ogrevanje hiše, potem segreješ cel sistem od 35-85°C. Če je zunaj hladneje, ali imaš v sistemu še kak bojler za toplo vodo, potem je seveda odvzem še toliko večji.
Z minimalno velikostjo 1500l za 130l kurišče, sem upošteval, da se peči ne naklada do zadnje špranje, in da je med kurjenjem še nekaj odvzema za ogrevalne kroge, v tem primeru se izide. Kadar pa ni odvzema pa mora kurjač vedeti, da je treba kakšno poleno manj.
Znanec ima 150l kurišče in 1500l zalogovnik, kar je premalo, pa nima nobenih bistvenih težav s pregrevanjem. Pač naloži malo manj.
Ocena:
1
Citat:Torej v 130l kurišče spraviš temu primerno manj drv (35-40kg?).
Če bi to povedal že v prešnjem sporočilu, bi tudi jaz popravek dal že v prešnjem sporočilu.
Naenkrat boš naložil max 40 kg drv in bodo gorele 8 ur.
- V skladu z EN predpisom rabiš 1800 do 2050 l zalogovnik.
Objave: 683
Ocena:
0
Podobno sam, 140l, 1500l hranilnik, potratna hiša. Ko je -2, ali -3 moram kuriti tudi zjutraj. Če bi hotel res optimum, bi torej rabil cca 300l nakladne površine in 3000l+ hranilnik. Smiselno??? Pomoje ne.
Pozdravljam prizadevanja za čisti računski pristop, vendar v primeru sistema na polena je toliko spremenljivk, da je vse skoraj nemogoče vzeti v obzir, da sprojektiraš sistem za projektnih -15°C.
Eno je cena optimalnega sistem, drugo je spremenljivo kurivo, navade ljudi, da o kotlih in izkoristkih ne izgubljam besed. Potem je tu priprava sanitarne vode. Ta zadeva ti lahko iz hranilnika pocuza za nekaj ur ogrevanja stanovanja toplote....
Ocena:
1
Citat:v primeru sistema na polena je toliko spremenljivk, da je vse skoraj nemogoče vzeti v obzir, da sprojektiraš sistem za projektnih -15°C.
To o spremenljivkah je res, vendar to ni ovira za dobro računsko projektiranje.
Še vedno je bolje, če zaradi slabo znanih bodočih podatkov po izvršenih računih tehtaš med 20 in 25 kW pečjo, kot pa bi na oko vzel 35 kW (tako ima sosed in mu dobro služi).
Citat:Ko je -2, ali -3 moram kuriti tudi zjutraj.
Tudi to je stvar odločitve investitorja. Projektno (računsko) je vse rešljivo. Investitor se bo odločal, ali bo tudi pri zunanjih -15 C le enkrat na dan naložil peč in zakuril. Morda bo pripravljen v takih pogojih čez 4 do 6 ur še doložiti. Morda bo pripravljen tudi zjutraj naložiti in zakuriti ob zunanjih -2 C.
Investitor naj izrazi svoje želje in jih uskladi z finančnimi možnostmi pred odločitvijo o nabavi opreme. Ne vgraditi neke opreme (kot jo ima sosed) in pozneje ugotavljati, pri kateri temperaturi mora tudi zjutraj zakuriti.
Teorija in praksa morata hoditi z roko v roki. Ena brez druge nima neke vrednosti.
Objave: 114
Ocena:
0
imamo Kotel Froeling S4 [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")biomasaunichr("46")si/files/34/tehnicni-podatki/biomasa_s4_polenaunichr("46")pdf[/url]
28kW, prostor za nalaganje 145L in zalogovnik 1800 L. Če ej prazen in ni trenutne porabe in naložiš do vrha, ravno lepo pogori in se zalogovnik napolni. Čas gorenja je 5-6ur.
Ker računalnik šteje ure gorenja. lahko poročam o trenutnem stanju, ki je 1134 ur gorenja in 34 čakalnih ur. Baje naj bi bilo tole razmerja zelo OK. Peč smo zagnali junija 2013.
Poleti drži cca. 5dni - 6ljudi. Pozimi drži 1 dan - ker imamo slabo izolacijo in veliko kvadraturo - dobrih 200m2.
Porabili smo cca 20m3 (bukev, kostanj). Pozimi kurimo vsak dan ob isti uri in nakladanje prilagodiš stanju napolnjenosti zalogovnika, ne naložiš do vrha.
Naj ne zveni kot reklama, peč je odlična, bi jo pa lahko za kak € ceneje naredil.
LP