PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Menjava plinske peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
hector Napisal:Imam (pomoje) en kar velik problem.

Crkuje precej let stara plinska peč Westen, rezervnih delov skoraj ni več za dobit, naj bi shodila tripolarna glava...

Največji problem je, da v trenutnem stanju ni šanse kupit nove kondenzacijske in imeti mir za precej let - žal nima vsako stanovanje svojega odvoda/dovoda.

Kakšne so moje opcije in koliko bi stala menjava te glave? Hvala že v naprej.

Pozdravljen,

Sem imel identičen problem..meni je peč že počasi jemala dušo, ostali sosedje pa niso hoteli slišati o novem dimniku in kondenzacijskih pečeh. Na koncu sem kupil klimo mitsubishi fh35ve ter 2 električna radiatorja, ki mi pomagata dogrevati v res mrzlih dneh. Za ogrevanje vode pa sem nabavil 80l bojler. Sedaj se lahko samo zahvalim mojim sosedom, da so vztrajali in niso želeli investirati v nove kondenzacijske peči. Ko pogledam položnice za ogrevanje me kar ogreje pri srcu.

Januar 2014...ogrevanje na plinsko peč....117 Eur
Januar 2015... ogrevanje na klimo...63 Eur (celotno gospodinjstvo, torej cca 35 Eur ogrevanje)
Januar 2016...ogrevanje na klimo...57 Eur (celotno gospodinjstvo, torej cca 30 EUr)

Imam pa 2 sobno stanovanje 60m2 v 2 nadstropju 2 zunanji steni, starejši blok, brez izolacije oz. "špric" fasada.

Ne bom rekel, da je najboljša rešitev ampak , da premisliš tudi v tej smeri saj je v bloku resnično težava doseči nekakšno vzajemno rešitev in soglasje za investicijo.

lp
plastična cev odpade, vsaj tako je pravil serviser, ko smo prenavljali kopalnico in na novo montirali peč.

privat dimnik iz kopalnice verjetno tudi, ker bi za to potreboval soglasja in je verjetno tudi predrago (ugibam).

vsi naenkrat 100% ne bomo šli na kondenzacijske, ker se že sedaj jamra kako ni denarja za npr. gasilnik Sad

@Kostolany
stanovanje je dobro leto adaptirano in je vse novo (razen peč seveda, ker ni bilo opcije) in so po vseh sobah že radiatorji - 3S-65m2.
namesto klime bi verjetno prišla v poštev le kakšna električna varianta za gretje na obstoječ radiatorski sistem. Pojma nimam ali kaj takega obstaja, pa da ni preveč potratno (€€€).
So pa stroški za plin zaenkrat dokaj nizki - januar 2016 - 45€ s toplo vodo vred.
Imaš pa res izredno nizko porabo za ogrevanje (ali pa sem imel jaz zelo visoko Smile ko sem še na plin ogreval). Če imaš res tako nizko porabo, bi na tvojem mestu tako kot so ti predlagali dal popraviti karkoli je že narobe. Če pa bi živel v idealnem svetu bi si lahko nabavil novo atmosfersko plinsko peč iz Hrvaške za "drobiž"....ampak žal živiš v Sloveniji. Novovgradnja plinskih peči na prisilni vlek je prepovedana, tudi če bi jo kupil, ti jo noben serviser ne bi vgradil in spravil v pogon, če pa bi ti jo, bi te pa dimnikarska služba cepila z prijavo na inšpektorat.
Skratka....včasih res zavidam ljudem, ki živijo v svoji hiši in lahko nato naredijo tako kot si zaželijo brez moledovanja drugim.
off topic..
Se spomnim, ko sem enkrat na sestanku etažnih lastnikov predlagal, da bi posodobili razsvetljavo na stopnišču na LED diode katere bi gorele celo noč z polovično močjo, le toliko, da bi bil hodnik rahlo osvetljen, ko bi jih pa potreboval, bi pritisnil na stikalo in bi zasvetile z vso močjo. Skoraj sem povzročil revolucijo med našimi penzionisti. Sem bil hujskač in sovražnik št.1. Pa padale so obtožbe, da 30 let je bilo dobro sedaj pa bi mi prišleki v stroške tiščali njih penzioniste Smile Tako ostajamo na sistemu 24 žarnic po 60w Big Grin .

lp
moram rečt da je kar toplo stanovanje ja. Fasada je top, sosed spodaj pa pomoje malce bolj zmrznjene sorte.

decembra po tedenskem dopustu, temperatura v stanovanju ni padla pod 19 Smile.

Je pa običajno med 22 in 23.
A je zamenjava ne prav stare nekondenzacijske plinske peči za kondenzacijsko smotrno glede porabe, če se zamenja način ogrevanja in sicer iz radiatorskega na talno ? Imamo UPN, z bombulo pred hišo. Hiša ni izolirana, je pa v Portorožu.
Hvala, to ogrevanje me že predolgo muči :oops:
V tem primeru te nobena peč ne spasi. Ogrevanje z UNP je 4x dražje od ogrevanja z TČ. Portorož, toplotna črpalka zrak-voda, talno gretje-idealna kombinacija, tudi če ni izolacije.
Hala za odgovor. Plin je drag ja, pa bi recimo v mojem primeru, s trenutno porabo 700-800€ za pribl 80m2 z radiatorji, s prehodom na TČ recimo prišparal recimo 50% (po debatah o porabi) povrnil strošek čez ful časa ? Izolacije na fasadi ni, enkrat verjetno bo, ampak za sedaj ni videt zanimanja sosedov.
Vračilna doba se krajša z višino trenutnih stroškov ogrevanja. Za 80m2 na primorskem max. 300-350 eurov. Verjetno pa bistveno manj. Dejstvo je, da za takšno kvadraturo ne potrebuješ neke močne črpalke (max. 6kw), kar pa pomeni nižjo ceno začetne invensticije.
julfi Napisal:Hala za odgovor. Plin je drag ja, pa bi recimo v mojem primeru, s trenutno porabo 700-800€ za pribl 80m2 z radiatorji, s prehodom na TČ recimo prišparal recimo 50% (po debatah o porabi) povrnil strošek čez ful časa ? Izolacije na fasadi ni, enkrat verjetno bo, ampak za sedaj ni videt zanimanja sosedov.
Lahko vas peljem pogledat par hibridov, ki so na obali zamenjali stare kotle na UNP. Stroškovno zadeva nikjer ne presega 40% prejšnje porabe. V več primerih cca 35%.
Je pa hibrid v teh primerih praktičen ker
1. Ne zavzame dodatnega prostora v kurilnici
2. Ni potrebno spreminjati obstoječega sistema radijatorskega ogrevanja
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Telmos, sem vam poslal ZS.

Za hibridno toplotno črpalko sem bežno slišal, če prav razumem je bolj namenjena visoko-temperaturnem režimu, za talno gretje pa pride lahko v poštev običajna TČ zrak voda ? Namreč zanimam se za talno gretje ker bomo zaradi pomanjkanja zvočne izolacije zamenjali tlake.

Če sem čisto iskren.. o talnem gretju sem začel razmišljati ob prebiranju tega foruma, mogoče pa za moj primer to sploh ni prava rešitev in raje ostanem na radiatorjih. hiša ni nizkoenergetska in mogoče pač ni za rinit z glavo skozi zid ?
Na talnem hibrid deluje še bolje kot na radijatorjih. Tam plina za ogrevanje praktično ne potrebuje.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
In zakaj bi potem sploh rabil hibrid?
1 2 3
Iskanje po temi