![]() |
|
Menjava plinske peči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Menjava plinske peči (/showthread.php?tid=55190) |
Menjava plinske peči - prfro - 10.2.2014 Imam muzejski plinski kotel letnik 85, Hydroterm, obratuje že ene 15 let. Peč dela brezhibno, a ekonomsko je čas za menjavo. Mestni plin, ogreva 60m2 talno in 100m2 radiatorsko, dodan je pretočni bojler 80l (na plin ali elektriko). Veji za radiator in talno imata svoji črpalki. Poraba januar 350-400m3, mesečno. Razlog menjave je zmanjšanje stroškov, če se da zakaj pa ne. Kupil bi nekaj rabljenega (do 5 let) nemškega v. dens 100 ali 200. Z možnostjo nastavitve moči. In možnostjo za solar sistem. Saj bosta prostora z talnim in radiatorskim v naslednjem letu ločena v stanovanju in bo vsako imelo svojo peč. Na tej peči, ko sedaj kupujem bi pač zmanjšal moč in jo uporabljal naprej. Vprašanja: -se to splača, imajo novejši kotli res toliko boljši izkoristek, čeprav ne bi imel kondenzacijske peči. -kakšni prihranki bi sploh bili, ene 30%? -obstoječa stara peč vleče zrak iz prostora, dimni plini pa so speljani v dimnik. Je potrebno potem vleči tudi tuljavo za radiali dimnik (tuljava v tuljavi)? Tu rabim soglasje plinarne ali ne? -te novejše peči imajo svojo obtočno črpalko, kaj se zgodi z obstoječimi? Ostanejo? -če je peč kombinirana, tudi za sanitrano vodo, potem pretočnega bojlerja ne rabim več? -Dobavljiv kot obtočni ali kombiniran kotel, obtočni je samo za sanitarno vodo? Kakšno peč naj iščem? Re: Menjava plinske peči - rs84 - 10.2.2014 Prvo kaj pridobiš ti ne vleče zraka iz prostora temveč iz zunaj, kar je že to prednost. Ne vem ali imaš možnost, peljati dvojni dimnik cev v cev na streho ali ne odvisno od situacije. Ali ap zajem nekje na fasadi izpuh ven. Zakaj ne kondenzacijskega kotla? Tu bodo še višji prihranki. Ali ga ni možno vgraditi zaradi dimnika? Ker, drugače sam bi dal kondenzacijo. Rabljen kotel je spet tako, se ga tudi najde da je vredi, sam moraš met srečo. Kupuješ rabljenega ker navadnega ne prodajajo več (nisem povsem ziher, če so šli navadni že čisto ven iz prodaje) ali zaradi drugega razloga. Ja novejše majo svoje črpalke stare porežeš pa cevi direkt na peč. Sedaj imaš verjetno pretočni bojler v tem kotlu. svetujem, da kupiš kotel, ki ima vgrajen bojler ali pa ga zraven postaviš. Glede porabe nekaj manjša bo 30% težko rečem,da bo pri kondenzaciji bi pa bil pa še kak procent več. Re: Menjava plinske peči - lupo - 10.2.2014 zdravo.imaš preveliko porabo.jaz imam vitodens 200 pa sem za 180m2 ogrevanja z radijatorji in sanitarno vodo januarja porabil 188m3.res da imam fasade 15cm ampak sem šel gladati porabo za leto 2011 ko ni bilo fasade in je bila poraba 378m3 ampak tudi precej bolj mrzli mesec kot letos. Re: Menjava plinske peči - alanford - 10.2.2014 Razmisli o toplotni črpalki. Ne vem kakšne možnosti imaš. Vedi, da so prihranki, pri prehodu iz kurilnega olja na TČ, v porabi v € od 60 do 70%. Ne sanja pa se mi, kako je pri prehodu iz plina na tč. Berem pa, da je veliko takih s priključkom mestnega plina, pa so se vseeno odločili za tč. Re: Menjava plinske peči - lostid - 10.2.2014 Jaz imam mestni plin sem dal kondenzacijsko peč, prej je bila neka še na plamenček. Razlike v porabi ni 10%. Če bi bila odločitev samo moja bi vzel toplotno črpalko 100%. Re: Menjava plinske peči - JOHHAN - 3.4.2015 Ker je pravi naslov teme se bom oglsil z vprašanjem kar tukaj! Kolega bi moral po cca 20 letih zamenjati dotrajan plinski kotel. zadnjič mi je "pojamral", da je to dosti € in pa kup papirologije, od novega projekta do....... ne vem česa vse. Verjetno se bo tukaj našel kdo, ki ima izkušnje z menjavo peči. Prosim samo za informacijo kako je s papirji. Hvala lp, JOHHAN Re: Menjava plinske peči - Merlin1 - 3.4.2015 lupo Napisal:zdravo.imaš preveliko porabo.jaz imam vitodens 200 pa sem za 180m2 ogrevanja z radijatorji in sanitarno vodo januarja porabil 188m3.res da imam fasade 15cm ampak sem šel gladati porabo za leto 2011 ko ni bilo fasade in je bila poraba 378m3 ampak tudi precej bolj mrzli mesec kot letos. Ogrevalna sezona vas verjetno z pripravo vode stane manj kot 1000€. (zemeljski plin) Po mojem mnenju se ne splača razmišljati o TČ. Na leto ne boste prihranili 500€. Amortizacijska doba je predolga. Re: Menjava plinske peči - Merlin1 - 3.4.2015 lostid Napisal:Jaz imam mestni plin sem dal kondenzacijsko peč, prej je bila neka še na plamenček. Razlike v porabi ni 10%. Če bi bila odločitev samo moja bi vzel toplotno črpalko 100%. Tu se nekaj ne sklada. Z kondenzacijsko pečjo bi morali prihraniti minimalno 20%. Seveda, če res imate kondenzacijsko in peč deluje v kondenzacijskem področju. Re: Menjava plinske peči - Merlin1 - 3.4.2015 prfro Napisal:Imam muzejski plinski kotel letnik 85, Hydroterm, obratuje že ene 15 let. Peč dela brezhibno, a ekonomsko je čas za menjavo.Tale kotel, bi bilo že davno pametno zamenjat, ker bi se že davno izplačal. Zamenjat ga tako morate do konca leta. Predpisom odgovarjajočega rabljenega boste težko našli. Rabite kondenzacijski kotel in v tem je vse vgrajeno. Potrebno bo vgradit plastično cev v obstoječ dimnik. Re: Menjava plinske peči - Migaj - 3.4.2015 Merlin1 Napisal:Morda pa na radiatorjih kondenzacijska peč ne deluje veliko ravno v kondenzacijskem območju, prav tako ne pri ogrevanju san.vode.lostid Napisal:Jaz imam mestni plin sem dal kondenzacijsko peč, prej je bila neka še na plamenček. Razlike v porabi ni 10%. Če bi bila odločitev samo moja bi vzel toplotno črpalko 100%.Tu se nekaj ne sklada. Z kondenzacijsko pečjo bi morali prihraniti minimalno 20%. Seveda, če res imate kondenzacijsko in peč deluje v kondenzacijskem področju. Re: Menjava plinske peči - Merlin1 - 3.4.2015 Tudi, če ne bi bil v kond. področju bi moralo prihajat do večje razlike. Takšen kotel, kot ga se opisuje porabi cca 120m3 samo za majhen plamen. Po izkoristku pa je cca 80% napram kondenzacijskemu 95% se pravi cca 26% izkoristka. Če bi deloval v kondenzacijskem pa še tisti plus. Re: Menjava plinske peči - Migaj - 3.4.2015 to je cca 15% manj in ne 26 Re: Menjava plinske peči - gremlin - 4.4.2015 Preden začnete pisat odgovore poglejte na datume! Aktualno vprašanje je tole: JOHHAN Napisal:Ker je pravi naslov teme se bom oglsil z vprašanjem kar tukaj! Re: Menjava plinske peči - telmos - 4.4.2015 Zadeva je lahko preprosta ali pa komplicirana. Odvisno od tega, kje živi. V Ljubljani potrebuješ projekt za dimnik, potem zamenjava, pregled dimnikarja in zagon. Pri nas zamenjava pregled dimnikarja in zagon. To je pač tako kot si je kje kdo kaj izboril. Če pa se pogleda zadevo po navodilih proizvajalca, nimaš kaj pogrešit. V vsakih navodilih za montažo so predvideni sistemi dimnikov in ostale povezave. Mi v zadnjem letu največ zamenjujemo stare plinske kotle s hibridom. Cena zamenjave skupaj z dimnikom znese med 6400 in 6800 eur + projekt za dimnik, če je potreben. Prihranki so pa med 50 in 70 % odvisno od vrste plina in tipa prejšnjega kotla. Re: Menjava plinske peči - Merlin1 - 4.4.2015 Migaj Napisal:to je cca 15% manj in ne 26Ko ne poznaš zadeve. Gre spodnjo in zgornjo kurilno vrednostjo. Stari kotli delujejo na spodnji kurilni vrednosti. Kondenzacijski na zgornji kurilni vrednosti za zemeljski plin je med njima 11% razlike :wink: . |