PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Stanovanja v stečajih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
temp Napisal:Vitel:
Glej sem iz Unca, torej tik ob AC. Unec - Cerknica je cca 10 min.
Jaz sem se danes odpeljal ob 6:46 z dvorišča - prihod v službo ob 7:08 (registracija delovnega časa, ob izstopu iz avtomobila peš 50m do vhoda ter nato v drugo nadstropje) 22 minut in to z vožnjo pod omejitvijo (nad 130 težko vozis zaradi prometa). Je pa res da delam na Brdu.
Vozim se v dvoje in šofer z Brda nadaljuje v Šiško kjer je nato pred 7:15. Torej on je v 30 min bil v Šiški.

Napisal sem dobrih 30 minut in tem se mislil na približno (dobre pol ure je tudi 37min). Zame je LJ Vič tudi LJ. In da, napisal sem bolj optimistično varianto, a še vedno realno. Je pa definitivno dlje, če mora na drugo stran obvoznice..

Dejstvo je, da Cerknica ni tako grozno proč. Železnica pa ni noben minus, ker imajo dokaj redne vozne rede avtobusov, hitrejši in udobnejši in čisto primerljivi cenovno.
Železnica na barju dela precejšen ovinek, zato je razdalja po železnici cca 60km do Rakeka.
Sel se vozil v srednjo šolo in na fakulteto z avtobusom.

Sem nekje na forumu prebral.. da bi nekdo šel po kolenih ven iz lj Smile Ga čisto razumem. Smile

Takole je. Največji minus nakupa stanovanja nekaj deset kilometrov iz centra prestolnice je v stroških prevoza na delo. Potem je minus seveda še varnost, saj narediš na dan kar precej kilometrov in možnost, da doživiš prometno nesrečo je neprimerno večja, kot če živiš v Ljubljani in se v službo voziš z mestnim avtobusom, vlakom ali greš peš.

Kar se tiče časa vožnje iz Cerknice v Ljubljano z javnim prometom, je pa spet vse relativno. Največja prednost avtobusa pred vlakom na tej relaciji je, da te pripelje direktno iz Cerknice v center Ljubljane. Če na tej relaciji koristiš vlak, imaš najbližjo železniško postajo v Rakeku. Torej imaš od centra Cerknice do najbližje železniške postaje približno 5 kilometrov, ki jih trenutno lahko prevoziš le z osebnim prevozom oz. eventualno s taksijem, saj zaenkrat avtobus, ki vozi med Cerknico in ŽP Rakek, še ni usklajen z voznim redom SŽ. To naj bi se letos v okviru integracije javnega prometa na nivoju države popravilo, bomo videli. Če uskladijo vozni red med SŽ in avtobusnima prevoznikoma(Avrigo in Integral Notranjska), bo opcija tudi avtobus od Cerknice do ŽP Rakek 9 minut, prestop na vlak recimo 3 minute, vožnja z vlakom od Rakeka do glavne železniške postaje LJ po voznem redu v povprečju slabo uro, skupno torej nekje uro in 10 minut oz. nekaj minut manj, če za prevoz do ŽP Rakek uporabiš avto ali taksi. Avtobus po voznem redu od Cerknice do avtobusne postaje v centru Ljubljane rabi slabo uro ali uro in četrt, odvisno s katerim busom greš. Avtobus je torej zaradi direktne in nekoliko krajše cestne povezave na tej relaciji res malce hitrejši od kombinacije avto/taksi/(bus) + vlak, cenovno pa že zdaj ni bistvene razlike med obema opcijama, ko sešteješ vse stroške. Do konca leta bo na državnem nivoju vpeljana enotna vozovnica in takrat bo ves JPP v Sloveniji usklajen ter cene bodo poenotene - za redne uporabnike naj bi bilo bistveno ceneje kot zdaj. Kar se tiče udobja pa vsaj zame ni primerjave, vlak je neprimerno udobnejši od katerega koli standardnega potniškega avtobusa.

Če za celotno pot od Cerknice do Ljubljane uporabiš osebni prevoz, traja vožnja med središčema obeh krajev po google maps 37 minut(Cerknica-AP LJ) in verjetno je to zelo blizu realnemu času, ki ga porabiš, da prideš na cilj, v kolikor seveda ni zastojev. Večji problem, ki ga jaz vidim pri uporabi osebnega prevoza, če se v službo voziš vedno sam, je razdalja, ki znaša 47 km. To je v obe smeri 94 km na dan, recimo dvajsetkrat na mesec to znese 1880 prevoženih kilometrov na mesec samo za prevoz na delo. Amortizacija avta, vzdrževalni stroški, strošek goriva, morebitne parkirnine v (centru) Ljubljane, možne kazni, v prihodnosti morda tudi elektronsko cestninjenje... vse to lahko hitro stroške prevoza požene v višave. Ne vem no, jaz ne bi. Stres na cesti je velik, ker je ogromno norcev povsod. Če bi imel službo nekje v centru ali na Viču, bi na tej relaciji za prevoz na delo vseeno raje koristil JP, čeprav je precej bolj zamuden. Varnost je pač v primeru rabe javnega prometa le neprimerno večja, živcev tudi kar nekaj prihraniš. Res pa z javnim prevozom na tej relaciji izgubiš vsaj eno uro več na dan, kot če se voziš sam.
Ja res je, življenje je "smrtno nevarna zadeva". :lol: :lol:
V kuhinji lahko lupiš krompir, pa si z ostrim nožičkom prerežeš žilo - pa izkrvaviš. 8)
Res je od tega 20 let, ampak živeli smo na Vrhniki, moja je imela službo na Viču, jaz v Kamniku. 51km vsak dan v eno smer. Pa ni bilo nobene panike. Ta malo spotoma oddal v vrtcu na Vrhniki, ženo odložil na Viču, spotoma oddal še starejšo v vrtcu v Rožni dolini in gasa proti Kamniku. Štart je bil ob cca 6.00 vsak dan, v Firmi sem se "štemplal" ob cca 7.00h.
Ob 15h se je zadeva ponovila v obratni smeri. Večinoma smo bili ob 16h ali par minut čez vsi skupaj lepo doma - na toplem.

In ko že poveličujemo prestolnico - še danes, ko se pripeljem na razcep Kozarje, mi skozi ventilacijo v avto udari "vonj mesta". In si vsakič sprot mislim - če bi moral tole dihat 24/7/365 ............. brrrrrr in grrrrrr. :wink:
Papez46, vse je stvar osebnih izkušenj. Ti očitno nisi imel težav, jaz pa sem jih že imel. Prav tako sem že marsikaj doživel, ko sem se z avtom vozil naokrog, žal ne morem reči, da so bile smo pozitivne izkušnje. Prav tako je dejstvo, da je vožnja z lastnim avtom v oddaljeno službo precejšen strošek in v prihodnje bo le še dražje. Je pa nekaj drugega, če z enim avtom razvažaš še celo družino, kot če se sam voziš v službo, kot sem se jaz še nedavno.
@trance0
Ja, res je, kot praviš. Nisem pa nikjer rekel, da ni bilo težav. Ceste so pač ceste in vozimo kakor pač vozimo.

Je pa tako, da sem ( narava dela pač ) poleg tistih 2.000km/mesec, naklepal v povprečju še kakih 5.000km/mesec za službo. Pa še vedno "brcam" - kljub relativno veliki potencialni nevarnosti.

Danes, ko ni več šihtov od 7 do 15, ne bi mogel več z enim avtom, tako kot pred 20 leti. Danes se vsak s svojim furava v presolnico. Moja ene 45km v obe smeri, jaz pa enih 55km. Skupaj sva na istem, le da sta avta 2 in vse v zvezi s tem pomnožiš z 2.

No, v bistvu sem hotel povedati le, da 45km do Cerknice ni neka velika razdalja in če nimaš ravno Q7 ali kakega požeruha z porabo nad 10lit/100km, je strošek nekako obvladljiv. 5-6lit/100 = cca 100lit/1880km, kar je v € ene 140€. Plus tega, da lahko spotoma opraviš še večino nakupov in ne rabiš posebej od doma letat. In seveda je dejstvo, da za XY jurjev v Cerknici, dobiš 1/2 velikosti v prestolnici.
trance0 Napisal:Do konca leta bo na državnem nivoju vpeljana enotna vozovnica in takrat bo ves JPP v Sloveniji usklajen ter cene bodo poenotene - za redne uporabnike naj bi bilo bistveno ceneje kot zdaj. Kar se tiče udobja pa vsaj zame ni primerjave, vlak je neprimerno udobnejši od katerega koli standardnega potniškega avtobusa.

Tole pa v bistvu prvič slišim - kje je tole objavljeno, pa kake bodo cene?
Manjka samo še tole na avtobusih (npr. v Las Vegasu me je čisto na rit vrglo, da vidis takele nosilce na busih, sem mislil da američani samo avte vidijo)
[img]httpunichr("58")//blogsunichr("46")edfunichr("46")org/climate411/files/2008/07/bus_with_bike_rackunichr("46")jpg[/img]

Sicer se pa da tudi drugače, v duhu hujšanja forumašev, vožnja s kolesom.

To kar z avtom po AC prevozim v cca 22 minut, poleti naredim s kolesom, okrog 1h20-25 min - po stari cesti seveda, tam bi bil seveda tudi z avtom malce počasnejši, recimo 30,35 min. Letos se mi je tako nabralo cca 3000km s kolesom in cca 5kg nižja teža ter nekaj +mišic v nogah.

Za poletne mesece sem tako resno razmišljal, da bi treking kolo zamenjal za kako ciklokros varianto (ravno prav za naše razmere na cestah) in bi verjetno pridobil še kakih 5 - 10 minut.
Uradno ni sicer še nikjer objavljeno, moralo bi biti pa že lani oz. predlani realizirano, vendar projekt zamuja. Tule imaš več o projektu, ki teče že od leta 2007: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mzip.gov.si/si/delovna_podrocja/promet/prometna_politika/integriran_javni_potniski_promet/">http://www.mzip.gov.si/si/delovna_podro ... ki_promet/</a><!-- m -->

Cenik je tukaj, vendar še ni znano, če bo zares točno tak: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.agencija-promet.si/tarifna_lestvica/">http://www.agencija-promet.si/tarifna_lestvica/</a><!-- m -->

Celotna država bo razdeljena na tarifne cone tako: <!-- m --><a class="postlink" href="http://giam2.zrc-sazu.si/sl/programi-in-projekti/javni-potni%C5%A1ki-promet-%E2%80%93-tarifne-cone#v">http://giam2.zrc-sazu.si/sl/programi-in ... fne-cone#v</a><!-- m -->

Uvedene bodo nove vrste vozovnic, npr. polletna, letna,... Za redne uporabnike in daljše vožnje bo bistveno ceneje kot do zdaj, razlika bo podobna kot ob uvedbi vinjet za avtoceste, ko se je cestnina pogostim uporabnikom pocenila tudi za več kot 90%.
Drugače si pa optimist, ko si rekel, da bi po stari cesti prišel od Cerknice do Brda v LJ v 30-35 minutah, google pravi 1h, kar je po mojem bolj realno, saj se pri Vrhniki promet močno upočasni. V dobre pol ure bi morda prišel izven konic, med tednom v konici pa lepo počasi. :lol:
Pa saj ne mislite da se promet na Vrhniki kar ustavi in zaradi tega zgubiš pol ure?

Če se od Vrhinke do Lj pelješ 80 namesto 130 to prinese par minut zamude. Nič dramatičnega. Se zgodi da je kakšna nesreča, in takrat zgubiš več časa, samo to spet ni tako pogosto. Pa seveda problem je za tiste ki hočejo it od doma ob 7:30 in bit ob 8:00 v Lj. Če pa se ob 7h pelješ mimo Vrhinke, pa ni neke gužve.
Podobna situacija je na štajerski AC v okolici Domžal. Resna gužva je tam od 7:30 do 8:00, če si prej, pa gre gladko.
trance0 Napisal:Drugače si pa optimist, ko si rekel, da bi po stari cesti prišel od Cerknice do Brda v LJ v 30-35 minutah, google pravi 1h, kar je po mojem bolj realno, saj se pri Vrhniki promet močno upočasni. V dobre pol ure bi morda prišel izven konic, med tednom v konici pa lepo počasi. :lol:

Cerknica - LJ po stari v 35 min je res utopija Smile Mislil sem na Unec - Brdo, pa priznam da je optimistična. Ziher varianta pa je 45 minut. Torej sem s kolesom približno manj kot enkrat počasnejši. Iz izkušenj pa povem, da vrhnika ni problem - ustavi se na Brezovici v križišču pri Poku.

Tole z javnim prevozom bo super, ker nočem več kot enega avta imeti.
Kot kaže so se naši velemojstri odločili za uvedbo relacijsko-conskega sistema namesto pravega conskega. To pomeni, da bo v medkrajevnem potniškem prometu še naprej veljal relacijski sistem, ki je po mojem mnenju POVSEM NEPRIMEREN za enotno vozovnico in integracijo celotnega javnega prometa. Je pa očitno lažje izvesti kozmetične popravke obstoječega zastarelega relacijskega sistema, ki je za državo verjetno cenejši in enostavnejši za uvedbo, za potnike pa slabši, dražji in manj uporaben kot čistokrvni conski sistem. :evil: A pri nas niso sposobni skopirati odličnega sistema iz tujine ne da bi ga pohabili s slovenskimi debilizmi? :roll:

V skladu z dolgoročno prometno politiko bi morali uvesti pravi conski sistem in stimulirati pogosto uporabo JPP tudi za daljša potovanja. Tega predvideni bodoči tarifni sistemi ne bo omogočal, saj bo stimuliral (in nekoliko pocenil) zgolj fiksna (vnaprej določena) relacijska potovanja iz periferije v LJ, ki že ima v okviru LPP triconski sistem. Morda bo conski sistem vpeljan še za MB z okolico po vzoru LJ, vse ostalo pa po starem. :roll: Torej ne bo nobenih vsedržavnih ali vsaj regijskih pavšalnih vozovnic po sprejemljivih cenah. Ne verjamem, da bo predlagani model IJPP spremenil trende uporabe JPP v Sloveniji, ker projekt, ki mimogrede zamuja že 3 leta, ne bo ponudil ustreznega tarifnega sistema.
Trenutno ne bi bilo za živet tam.
lol
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
1 2 3
Iskanje po temi