iščem ustrezne peskolove in jaške. Problem je recimo to, da če kupim betonske zevi z luknjo, so vse luknje na isti višini, kar pomeni ,da ne morem naredit ustreznega padca za odtekanje. Če pa vkopljem na različne globine bo pa viden samo pokrov prvega jaška, vsi ostali bodo globje vkopani. Kako ste vi delali odvodnavanje? LP
pozdravljeni, jaz sem postavil betonske cevi za jaške in sem jih zabetoniral, nism pa razmišljal o pesku, sedaj ko sm to prebral, sem pogruntal da pesek mi bo šel v drenažno cev, ki jo mam spelano ob hiši za odtek vode. Sedaj mam hišo še odkopano do sobote ,dokler ne pride bager. Koliko visoko more bit cev od dna jaška? 10 cm? 20 cm? da to popravim čim prej.
Zdaj sem sam naredil model, kalup, za vlivanje betonskega jaška: noter dam prvi del (vtočni del) HK cevi, tako da se prilega med zunanjo in notranjo stran jaška in da je na pravi višini. Ulijem beton, počakam, odstranim kalup in jašek je narejen z luknjo kjer mora biti. Za naslednje jaške uporabim isti kalup, ker je ,,oblečen,, s polivinilom in narejen v konus, da lažje razdrem. Tisti del HK cevi, ki je notri vbetonirana izbijem in vstavim fi npr. 125/250mm, ki pelje naprej v naslednji jašek.
Drugi jašek bo imel luknjo nekoliko nižje od prvega, kar naredim tako, da HK cev (,,dolžine,, ca 5cm, kar je debelina stene jaška), nastavim nekoliko bolj proti dnu jaška in zalijem z betonom.
Tega sem se lotil zato, ker se mi ne da štemat luknje za cevi, sploh tam kjer jih bo več v enem jašku me skrbi da ne bo kaj počilo, pa tudi zato da bom imel pravokotne pokrove za ploščice kasneje...
Bom slikovno obogatil prispevek, ko bo pripravljeno.
Kot obljubljeno, prilagam slike svojega podviga - izdelave jaškov.
Lotil sem se jih zato, ker na trgu ni mogoče kupiti jaškov z odprtinami, ki bi bile na različnih višinah. Ne da se mi pogajat z raznimi dobavitelji kje naj bodo luknje itd..... Izdelava mi je v veselje pa še točno bo narejeno.
Tistim ki pa delajo jaške z odprtinami za odvodnavanje bi pa predlagal da začnejo delati še ,,vmesne kose,, med pokrovom in jaškom, različnih dolžin, s katerimi, bi lahko uporabniki imeli pokrove jaškov v istih višinah okrog hiše, hkrati pa ustrezen padec v ceveh, NE DA BI NAM BILO TREBA CELE DNEVE ROPOTAT, ŠTEMAT LUKNJE itd.
ali pa:
naj naredijo tak pokrov, da se bo prilegal na cev, ki jo recimo odrežemo na zgornjem delu, kjer je sicer mišljeno za pokrov. Tako bi lahko imeli metrske cevi z luknjo za odvodnavanje pri dnu, zgornji del pa odrežeš in pokriješ s pokrovom brez ,,stopničke,, .
Verjetno se bo našel kdo ki je našel izdelovalce jaškov po meri na pol zastonj, pa vendar - tu so slike mojih izdelkov:
Lepa izvedba.
Mogoče le komentar glede pokrova. Pokrov boš recimo enkrat na leto moral dvigniti in počistiti. Kako misliš pokrov dvigovati? Nikjer ne vidim vijaka ali ročice? Koliko pa tehta sam pokrov? Upam, da si jašek naredil tako, da lahko uporabiš standarden PVC pokrov.
V kolikor boš imel sive tlakovce bo OK. Če boš pa imel rjave tlakovce pa sivi pokrov ne bo pasal.
Drugače pa ni potrebe po izdelavi posebnih jaškov, če imaš raven teren ( razen, če imaš bolj razgiban teren)
Če delaš padec 1%, pomeni, da pri 20m povezavi potrebuješ zgolj 2 cm višinske razlike, pa da je ziher narediš 4cm, kar se da doseči s 'standardnim' betonskim peskolovom.
Prva 2 jaška bosta v višini vhodnega podesta,drugi bodo nižje, na pokrov pridejo še ploščice verjetno, dopuščam pa možnost, da bom pokrove ulil še 1x ko bomo točno vedeli kakšne bodo ploščice, kamenčki za robom colka,... tako da se bo lepo izšlo po višini in glede videza.
Hvala za namig o dviganju pokrova- sicer ni posebej težak, ima armaturo in je debel ca 5cm, 40/40cm. Je pa dobro imeti kakšno matico not zabetonirano da se lažje dvigne.
padec 1% pomeni 1cm/100cm, kar je pri 20m 20cm. :-)
pa še na vogalih bom imel jaške z več odprtinami: še za dvoriščno kanaleto, pa za žleb z avtonadstreška, terasa,... tako da res ne želim tistih ubogih cevi popolnoma prerešetat z odtočnimi odprtinami. bom prilepil še kakšno sliko...
bi pa priporočal, da notranji del ne ovijate s strech folijo, ker jo beton tako prime da jo kljub konusni izvedbi nisem dobil ven- gladek polivinil je boljši, ali pa če pod njega, na suho stran daste kakšno folijo z mehurčki, karton,...
03pomlad Napisal:a komu zmrzne voda v plastičnem peskolovu? posledice?
LP
Lep pozdrav,
Tudi mene zanima, kako se obnesejo plastični peskolovi narejeni namensko za žlebove (spodnja slika). Spodnji nivo iztočne cevi je nekje dobrih 15cm pod zemljo kar pomeni, da je voda samo 15cm v zemlji. To pozimi zagotovo zmrzne.
Ali ima kdo kakšne izkušnje s temi peskolovi?
(jun. '17)
Skozi jašek teče kanalizacija iz hiše, v jašek pa še z leve in desne meteorna voda z dvorišča.
Nekdo je že poskušal narediti peskolov, a je namesto lepe odprtine na vrhu betonske cevi le to dodobra razbil, na vrhu potem nekako vzidal železno cev in jašek zaprl.
Ko sem pokrov odprl, je bilo v jašku za eno šajtrgo črnega mulja, "zabetonirano" železno cev na vrhu betonske pa sem odstranil kar z roko.
Slike prikazujejo spraznjen jašek/peskolov in betonsko cev, očiščeno z visokotlačnim čistilcem. Kako bi se zdaj lotil sanacije ?
Kaj naj poveznem na vrh betonske cevi da bo služilo kot peskolov ? Se dobi že kaj narejenega, ali bo treba naprositi kakšnega špengleja da naredi nekaj po naročilu iz rostfraj pleha ?
In kako potem zadevo, karkoli bo že, pritrditi na betonsko cev ? Nekdo prej je napisal da se tovrstne zadeve betonirajo z mivko in cementom. Je to še vedno najboljša rešitev ?
Glede plastičnih jaškov je letošnja zima pokazala dejansko stanje ki je bolj sranje kot stanje.
NE kupujte plastičnih jaškov takih ki so zgoraj na sliki.
Ker NE preživijo zmzali pod -10....preverjeno.
Jaz jih pokrijem z stirodurjem pa snegom,sedaj ob hudi zmrzali, da je dokaj ok..a spomladi grejo ven..in notri globji.
Odtok vode naj bo vsaj 25cm pod nivojem zemlje, da bo končno mir pa da ne gledam vsko zimo ali je zmrznil ali ni.
Pod pokrov jaška bom nalepil še stirodur da bo še dodatna izolacija.
Upam da ta nasvet komu prihrani skrbi in dvom.
Da ne odpiram nove teme bi, kar tukaj vprašal. Sem pri izvedbi drenaže in me zanima sledeče.
Rad bi naredil peskolov v katerega bosta speljani dve cevi. 1cev bo žleb (cca 80m2 strehe) in druga cev bo drenažna cev fi125, ki je na zadnji strani hiše (cca12m).
Ali je lahko iz peskolova tudi izhodna cev fi125 bo ta cev dovolj? Kako je to v praksi rešeno. Načeloma teoretično ni dovolj....
In drugo vprašanje na kakšni višini naj bo vstop drenažne cevi in na kakšni višini naj bo izstopna cev. Kakšna naj bo razlika v višini med vstopom in izstopom.
hvala
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.