PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Pravilna izvedba jaška za meteorno vodo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni !

Prosil bi za nasvet in sicer me zanima kako je pravilno izveden jašek za meterno vodo (deževnico) v katero je speljan žleb iz strehe. Situacija je taka, da imamo sam jašek narejen iz betonskih cevi, vsa voda pa je speljana v kanalizacijo se pravi, da sproti odteka po ceveh, ki vodijo iz samega jaška in sicer tisti del vode, ki je v ali nad višino odtočne cevi iz jaška. Ker smo te cevi pred kratkim sanirali smo na dno jaška tudi položili nekaj cm betona. Sedaj sem opazi, da voda, ki se nabere pod nivojem cevi, ki je iz jaška speljana v kanalizacijo precej dolgo ostane v samem jašku, ker seveda ne pronica čez novo položeni beton. Tudi prej je bil dno jaška, kot sem lahko opazil delno zabetoniran vendar je bila očitno zadeva toliko porozna, da je ščasoma vseeno voda, ki je ostala pod nivojem odtočne cevi odtekla. Zanima me ali ta voda, ki sedaj dolgo ostane v jašku lahko pozimi zmrzne in s tem povzroča kakše poškodbe?
Za lažjo predstavo sem na forumu našel 2 sliki, ki sta praktično enaki moji situaciji s tem, da je pri nas sedaj spodnji del cevi čisto pobetoniran. Kolikor sem gledal eno on tem so tam tudi naredili betonsko posteljico in nanjo položili cevi. Tako, da previdevam, da tudi tam voda ne more pronicati. Avtorjem slik se opravičujem, da sem si sposodil njihove slike.

Priložene datoteke
.jpg   150. Prvi peskolov.jpg (Velikost: 66,31 KB / Prenosi: 8284)
.jpg   19072011249.jpg (Velikost: 18,27 KB / Prenosi: 8291)
Po moje se nimaš kaj sekirat, ampak naj raje drugi povejo.
Voda v tako globokih jaških, kot sta na slikah, praktično težko zmrzne. Mogoče pomrzne po vrhu, kar pa ni kriza. Tudi sicer v času, ko je tako mraz, da zemlja zmrzuje recimo 10 cm v globino, dežja ni prav veliko - obenem pa ne verjamem, da je toliko diht, da bi voda v njem ostala 14 dni..

Ko bo (če bo) voda prvič zmrznila, si bo že sama naredila prostor, kjer bo v bodoče odtekla :mrgreen: . Vedno pa imaš možnost, da v dno jaška skozi beton zvrtaš kako 10mm luknjo, da bo nastalo cedilo. Jaz se v glavnem ne bi sekiral.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Pozdrav !

Najlepša hvala za odgovora. Ravno zato, sem se oglasil na forumu, ker voda res zelo dolgo ostane v jašku (tudi 14 dni) in prav zaradi tega me je malo zaskrbelo, da zadeva ne bi zmrzovala. V enem, ki je globok tako, da je gladina vode 40 cm v zemlji me niti ne skrbi, bolj me skrbi drugi, kjer je gladina vode 15 cm v zemlji. Res pa je zadeva čisto ob hiši tako, da nekaj toplote pride tudi od hiše. Se mi pa tvoj predlog zdi zelo ok in sicer, da se zvrta luknja, da bi voda počasi odtekla. Kar na zalogo sedaj luknje ne bom vrtal, bom pa spremljal in v primeru, da bo voda na vrhu začela zmrzovat bom skozi beton tako kot si rekel zavrtal luknjo
Pri meni je situacija enaka, a voda ne zmrzne. Bolj je problem pri tem zastajanju vode poletje, ko se v tej vodi radi redijo komarji. Sploh v dvoriščnih jaških za odvod površinskih voda z LTŽ rešetkami.
To da ti voda zastaja pod iztočno cev je pravilno, saj temu je namenjen jašek- bolj pravilno peskolov. Namen peskolova, je, da se pesek ustavi na dnu in gre v kanalizacijo samo voda, pesek, pa moraš občasno odstraniti iz dna.
Če si že objavil mojo sliko :mrgreen: , naj povem, da pri meni voda v jašku sicer zmrzne (spodnji rob iztočne cevi je le 15 cm pod površjem),a ker se ima kam raztezati, ni problematično.
Pozdrav še enkrat !

Najlepša hvala za vse odgovore. Turbo še enkrat opravičilo, da sem vzel tvojo sliko ampak boljše za ponazoritev moje sitruacije ne bi mogel najti Smile (tudi v enem mojem primeru je spodnji rob odtočne cevi 15 cm globok) Glede na to kako močno posteljico ste pri vas naredili iz betona sem bil tudi skoraj prepričan, da tudi pri vas skozi tisti beton voda ne more nikamor pronicati. Res pa je tudi, da če zmrne ni to fiksno zaprt prostor in se led lahko razširi brez, da bi kakšna zadeva počila.
Bomo videli kako bo pozimi !

LP
Ne se sekirat za take stvari Smile Pa da nebi res delal kakšne luknje skozi beton v dnu jaška ker je nepotrebna in je bolje da si tist čas ki bi se ukvarjal z luknjo, odpreš eno pivo Wink Naredil si jašek/peskolov in naj to tudi ostane. Ponikovalnice so pa druga zgodba, ti je tukaj ne rabiš Smile
Mene pa zanima kako ste reševali tesnjenje med betonsko cevjo in PVC cevjo, ki gre iz tega jaška (odtok iz peskolova)?

Najverjetneje kar klasično s fino cementno malto. Je kdo tesnil kako drugače, bolj elastično ?
Še nekaj kjer se ne odkriva tople vode.

Edini pravilni odgovor je kot si že sam povedal - klasična fina cementna malta ali po domače "ibercug" (mivka+cement da bo res vsem jasno Big Grin ).
ali je treba jaške/peskolove znotraj premazati z ibitolom?
Ne.
Zanima me tudi prerez jaška (za meteorno vodo). Ima kdo skico/prerez tega jaška - predvsem na kakšni višini je dotok in na kakšni višini je odtok, kako je v jaških kjer se združijo žleb, dotok od prejšnjega jaška in odtok naprej v ponikovalnico. Skice in fotografije so dobrodošle. LP
a komu zmrzne voda v plastičnem peskolovu? posledice?
LP
@03pomlad

plastični pokrov peskolova boš našel kakšen meter zraven to pa je tudi vse Smile
1 2
Iskanje po temi