20.8.2012 ob 14:07
Hvala za pojasnila, so bila poučna. Pa še enkrat analiza, ali so vse moje trditve napačne:
1.
2.
3.
4.
Če rok trajanja ni določen v pogodbi pa menda ne bo trajala vekomaj, sigurno jo je po pravnih zakonih možno prekiniti (enostransko, ker druga stran sigurno ni zainteresirana za prekinitev). Če je služnost po sodni odločbi, pa jo tudi enostransko ukinjaš, če dokažeš, da ni več nujno potrebna.
Ali še vedno smatraš, da so vse moje trditve napačne?
1.
Citat:Služnostno pravico ima nepremičninaZame je to praktično isto. Če govorimo o služnosti dostopa, ima pravico tisti, ki parcelo koristi - ni važno ime ampak koriščenje parcele.
- (vsakokratni) lastnik zemljišča
2.
Citat:Ob spremembi namena rabe nepremičnine je potrebno spremeniti obseg služnostiNe poznam zakona. Vem pa za primer služnosti dostopa do stanovanjske hiše. Lastnik v njej ni mogel odpreti servisa za traktorje, ker mu dajalec služnosti ni dovolil razširiti obsega služnosti.
3.
Citat:Če je služnost nujno potrebna (ni druge možnosti) in traja že dovolj časaPoznam dva primera služnosti nujnega dostopa (brez pogodbe, brez vpisa v ZK, oba obstojala že dolga leta), ko je dajalec služnosti skušal prekiniti služnost. V enem primeru je sodišče odločilo, da služnost ostane, v drugem primeru se je služnost spremenila, ker je pred sodiščem dokazal, da bo nujni dostop preko tretje parcele povzročal manj škode (manj rodovitno, krajše), čeprav je za koristnika bil manj ugoden - služnost je ostala, vendar na drugi lokaciji.
- nič ne obstaja samo po sebi
4.
Citat:možnost prekiniti služnost, če lahko dokaže, da ni več nujno potrebnaImaš prav, če je služnost po pogodbi z rokom trajanja.
-če, je ustanovljena s pogodbo, se sklene pogodba s katero se stranki dogovorita o prenehanju; če pa je bila ustanovljena s sodno odločbo, pa je lahko edino sodišče razveljavi.
Če rok trajanja ni določen v pogodbi pa menda ne bo trajala vekomaj, sigurno jo je po pravnih zakonih možno prekiniti (enostransko, ker druga stran sigurno ni zainteresirana za prekinitev). Če je služnost po sodni odločbi, pa jo tudi enostransko ukinjaš, če dokažeš, da ni več nujno potrebna.
Ali še vedno smatraš, da so vse moje trditve napačne?
Nimam časa - sem v penziji!