PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izračun potrebne toplote za ogrevanje (NovoCAD)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tudi jaz želim povedat da se z notranjimi zidovi ne rabiš ukvarjat ker so znotraj toplotnega ovoja.

Oval...notranjot..znotraj sten imajo tla svojo izolacijo in svojo izolativnost. Stene kot take pa predstavljajo toplotne mostove, ki pa v tem preračunu niso zajete. Zato nikogar ne zavajam zgolj podal sem primer enostavnega izračuna, kjer si lahko dokaj enostavno določiš izgube objekta.

Imaš pa ti možnost, da narediš svoj preračun kjer upoštevaš vse detajle in ga predstaviš tule. Marsikdo ti bo hvaležen.

Verjamem pa da je mnogo laže nekaj skritizirat kot nekaj narediti sam in to dat ostalim v uporabo. Se strinjaš?
nočem se preveč vmešavat, ampak bi se kar strinjal z o-valom. gleda se kompletne površine ovoja ipd, ravno v tem je hec toplotnih mostov in vseh ostalih detajlov (tudi notranjih sten).
računa se na povprečne mesečne temperature (tistih -17 ali -13 ne more biti povprečna mesečna v sloveniji, verjetno, tam nekje kakšno stopinj pod ničlo so mogoče januarske, pa še to bolj v notranjosti in višje), insolacijo ipd.

najbolj važen podatek je pa zahtevan režim v objektu (recimo željena oz zahtevano temperatura ipd).
izotop Napisal:računa se na povprečne mesečne temperature (tistih -17 ali -13 ne more biti povprečna mesečna v sloveniji, verjetno, tam nekje kakšno stopinj pod ničlo so mogoče januarske, pa še to bolj v notranjosti in višje), insolacijo ipd.
Kaj naj bi to pomenilo, da boš projektiral vir ogrevanja na povprečno mesečno temperaturo? S čim se boš pa ogreval, ko bo en teden -17 pod ničlo? Kaj pa, če bo še manj? Ni panike, če boš imel še sekundarni vir ogrevanja. Ni panike niti, če imaš novodobno stavbo z novodobno izolacijo, kjer je dovolj da dvakrat pr...eš in je že toplo.
projektira se kot vse ostalo glede na zakone in pravilnike (no, naj bi se, v praksi se več ali manj pri hišah naredi prek palca). iz izračuna pač glede na min. zahtevan standard lahko določiš potrebno moč kotla ipd, če pa hočeš biti ziher, pač zavedeš višjo moč in/ali zahtevan režim znotraj objekta. itak pa imajo zadeve rezervo.
jep
izotop Napisal:projektira se ... prek palca.
To stanje je posledica ideološkega razvrednotenja stroke. Politika odseva v vseh porah družbe, rezultat pa je, da vse več sposobnih ljudi obupa in odide s trebuhom za kruhom. Nekateri pa se ne predamo. Jaz vztrajno pozivam k spoštovanju pravil stroke, tudi pri projektiranju ogrevalnih sistemov.
Nobena umetnost ni izbrati močnejši kotel, saj od viška glava ne boli, pravijo. Posledice so porazne: višja rabe energije, večje emisije. Torej dražje in slabše. So pa še slabše improvizacije: črna gradnja na poplavnih ali plazovitih področjih, samogradnja statično in toplotno vprašljivih stavb... Pa,prosim, ne recite, da lahko zgradimo svojo hišo na poplavnem področju, če se na taka področja širijo cela mesta. Ene nepravilnosti ne smemo zagovarjati z drugimi nepravilnostmi.
Da se ne bom preveč oddaljil od vprašanja: me zanima, kako si izračunati potrebno moč za TČ?
Odgovor je: si ne moreš, izračuna jo izkušen projektant ogrevalnih sistemov z upoštevanjem lokacije, toplotnega vira, značilnosti stavbe in vgrajenega ogrevalnega sistema.
Pri izbiri piroliznega kotla centralnega ogrevanja lahko dimenzioniraš na palec, s približki, saj hranilnik toplote kompenzira napake. Tudi kondenzacijski plinski grelnik lahko določiš na daljavo, celo predimenzioniran je lahko, saj ob delni obremenitvi deluje učinkoviteje kot ob nazivni. Pri TČ pa to ne gre, vsaka napaka občutno poslabša delovanje in poveča obratovalne stroške.
Bravo, pod tvoj post se pa podpišem.
Zelo me je srbel prst, da bi natipkal svoje mnenje, ampak ker toplotne izgube niso ravno moja profesija, sem se vzdržal.
Forum je zato, da se nekomu pomaga rešiti problem, na katerega je naletel, ne pa da se kar projektira. Tudi ne razumem tistih, ki tako enostavno razvrednotujejo skozi šole in prakso pridobljeno svoje in tuje znanje.
1 2 3 4
Iskanje po temi