Objave: 1002
Teme: 41
Ocena:
0
@som16, zanima me predvsem detajl, ko se omeče kanale od inštalacij, ker to je bistvena razlika pred drugimi načini gradnje. Tega si ne predstavljam dobro. Ali potem še v moker omet potisneš cevi, ali v njega oblikuješ jamice za cevi... Namreč če v kanal namečeš strojno omet, od tega kanala verjetno ne ostane prav dosti. Zanima me, ali je to zoprno opravilo, ali lahko narediš natančno.
Bolj si predstavljam to tako, kot je opisal @Fantocci, ki kot razumem, kanale zamaže z lepilom. To pa je verjetno precej dolgotrajno opravilo, poleg tega pa ima on Ytong, ki je zaradi homegenosti temu početju bolj prijazen.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
Kanal kaki cm globlji in ometani z grobim ometom. Na roke, tukaj pri nas ni bilo stroja. So očitno pazljivo pomazali po vsej luknji. Omet je bil že ene parkrat suh, preden so stromar blagovolili priti. No on je pa, če je bilo kje premalo prostora, mestoma poštemal in gipsal
Domnevam da on je pa rinil v se nestrjen gips. Cevi ne vem kako se običajno pritrjujejo v steno, pri nas jih je stromar gipsal na cca 1m, da niso ven popadale. Domnevam, da je to standard, definitivno pa ni bilo kakih klipsen ipd, ki bi perforirale omet.
Aja pa zidake so pri nas rezali. Domnevam, da ce stemas, da leti vsepovsod (manj kontrolirano), zna biti potem veliko več dela s tem ometavanjem in iskanjem, kje je zdaj odletelo malo več, pa iskanjem luknjic tam.
Objave: 43
Teme: 2
Ocena:
0
Sem bil na predstavitvi testa zrakotesnosti in smo vso zadevo videli tudi v praksi. Dobro je zatesnit vsa mesta kjer spušča hiša oz. vdira zrak v njo. Berem kako se mnogi trudite in stvari naredite zelo dobro, poglobite se v detajle in to je pohvalno. Se pa sprašujem ali je vse to v tako zgodnjih fazah smiselno delati. Res je da lahko v surovem stanju marsikaj lažje popravimo kot v naslednji fazi. Če omeni doze, lahko rečem da sem tudi sam na naši hiši ki še nima fasade opazil da je tukaj ob večji burji pihalo (ometi so že). Je smiselno sedaj vse dote zatesniti ko pa bo kasneje fasada na drugi strani situacijo precej popravila. Mislim da test pred estrihom bo veliko slabši kot po njem.
Seveda se zaradi rekuperacije in varčnosti splača dati narediti test, a je vprašanje v kateri fazi je to smiselno saj vsaka naslednja vaza bolj zapre hiši (ometi, estrihi, ploščice, parket...)
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
Po ometih se dela, ker je zastonj popravljati. Ko je k nam prasel, je rekel, da je bil prej na eni bajto, kjer so rabili 0,6/h, test pokazal 0,8/h. Pa so šli od okna do okna, pa od doze do doze... Nič. So potem meglo naredili, da so ugotovili, da je bila hiša premalo visoko ometana na mansardnih stenah. Oni pa v fazi, ko je bilo že pokitani in mensezdi da tudi pobeljeno.kaj boš naredil? Mansardo dol vrgel, pa še enkrat?
Ali pa ni ometano do tal, ti pa že estrihe notri, a jih boš ven metal?
Je že res, da z vsako fazo hiša bolj tesni, samo kaj pa, če ne dovolj?
Objave: 7104
Ocena:
34
Žiga,
se opravičujem za "zelo, zelo " pozen odgovor!!
Mi smo imeli strojni omet in vse izdolbine na zunanji steni smo "pokrpali" z ometom; po vgradnji požirk, se je izvedel strojni omet; pozornost smo namenili okoli oknen;
laster,
osebno sem odločen kdaj bomo izvedli BD test; ko se odločim , na način gradnje hiše, se tudi izvede!!
Vsekakor je pomembno, kakšen je izvajalec oz. kako zavzet je pri gradnji hiše. Določene zahteve predhodno razčistim z njim osebno, da se kasneje ne izgovarja.
Investitor , kot laik, nima tu kaj pametovati!! Nisem lepo napisal, a tako je in nič drugače.!!
Klasično grajena hiša , se zatesni pred izvedbo fasade kakor tudi vsi potrebni preboji morajo biti izdelani in zatesnjeni. Fasada je kasneje samo pripomoček, za kakšno desetinko pri BD testu. :wink:
Lep pozdrav
Objave: 1002
Ocena:
0
@laster, kot je rekla @JaBK, če ti ne tesni pod estrihi ali nad knaufom v mansardi, večinoma nimaš več nobenih možnosti, da bi ustrezno zatesnil, ne glede na to, koliko truda vložiš. Podobno je, če ti piha npr. v predelne stene. In ravno to je problem tesnjenja, da lahko določene stvari tesniš samo v določeni fazi gradnje.
In tesnjenje je zelo pomembno za varčnost pasivne hiše, in 0.6 je samo nek okviren minimalni standard.