PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Pravno nasledstvo po parcelaciji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam specifični primer. Podedujem parcelo pred letom 2002 (natančneje, leta 2000), kar pomeni, da nisem zavezan k plačilu davka na kapitalski dobiček ob prodaji.
Vendar sem samo 1/10 lastnik celotne parcele. Leta 2005 se celotna parcela razdeli s parcelacijo na 10 delov, kjer je vsak od dedičev 1/1 lastnik.

Torej, sem lastnik (v smislu davka na kapitalski dobiček) od leta 2000 ali od 2005?
Lastnik si od 2000 parcelacija ni pravni promet z zemljiščem...
Če je bila narejena zgolj parcelacija, si solastnik vseh 10 parcel do 1/10. Če pa si lastnik ene parcele do celote, potem ni bila narejena samo parcelacija, pač pa tudi delilna pogodba ali druga pogodba.
V takem primeru si najmanj za 9/10 lastnik šele od 2005 in torej zavezanec za davek.
Sem dobil odgovor od DURS-a, ki ima za take primere celo posebno navodilo MF.

Če sem podedoval večjo parcelo, katere sem bil delni lastnik (1/10, vendar brez določila kateri del) in smo kasneje to veliko parcelo z dogovorom razdelili na 10 delov, kjer je vsak postal 1/1 lastnik nove parcele (točno določene, z novo številko, stara se ukine) se šteje, da sem lastnik te nove parcele že od datuma dedovanja in ker je to pred letom 2002 nisem zavezanec za plačilo davka.
Iskanje po temi