PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira ogrevanja ali je prava?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Žerjavar Napisal:
Citat:Če bodo delali streho, močno dvomim, da bodo izolirali tlak podstrešja . Zato bi ti predlagal, da vseeno izoliraš strop z notranje strani.
Notranjo izolacijo (pod stropom) delaj le, če ni druge možnosti. Je dovolj pogosto povedana velika verjetnost kondenza, se pa nekaterih ne prime. Izolacijo delaj nad stropno ploščo in jo poveži s fasadno izolacijo. V ostrešju (med, nad, pod špirovci) je izolacija nad hladnim podstrešjem vstran vržen denar - efekt je le polovičen.
Če je pravilno izvedeno, ni nobenega kondenza.
Če je podstrešje skupno in še pohodno ne bo mogoče delati nobene izolacije, razen če ne bo to skupna odločitev stanovalcev. Običajno enotnosti za take odločitve ni.
Zato je notranja izolacija stropa kar realna možnost......
Potem pa naj to skupno podstrešje bo ogrevano z radiatorji ki bodo "skupni", pa naj ga imajo za sušilnico perila ali kaj podobnega
Hehe, ja v vsakem hecu bi lahko bilo nekaj resnice. Podstrešje bi se lahko izkoristilo za kakšen večnamenski funkcionalni prostor.

Včeraj sem natančno prebral kaj je napisano v sklepu obsega del zamenjave kritine. Citiram: izvede se zamenjava strešne kritine in kleparskih izdelkov ter izolacija tal podstrešja in strehe. Vse super, samo da bo res tako.

Višina stropov v stanovanju imam 249cm, da bi vse skupaj nižal še za debelino izolacije, ne vem... Nebi se rad na koncu počutil kot v jami Smile. Mislim da glede na zgoraj opisano izolacije stropa sedaj ne potrebujem.

Hvala za predlog s talnim gretjem. Glede na to, da je pod menoj ogrevano stanovanje, je smiselno talno ogrevanje izvesti brez izolacije, ali ne? V lastni režiji se takšnega dela ne bom lotil, ker enostavno nimam toliko časa, bi si pa poiskal kakšnega majstra, kateri bi vedel o čem govorim. Pa seveda, da me na koncu ne bo preveč udaril po žepu... Aladin, ali si ti dal talno po celem stanovanju, ali samo v bivalne prostore? Ali je kombinacija talnega ogrevanja z radiatorjem v spalnici sploh potrebna?

Samo še nekaj. Kaj pa ideja, da bi dal večji radiator v dnevno sobo na zunanjo steno (fasada ZAHOD), ki v bistvu nima okna, je pa stena vseeno zunanja. Kako bi se radiator obnesel v tem primeru?
Pod talno daj izolacije kolikor jo je možno dati.
Ker je to adaptacija jo najbrž kaj več kot kak cm ne bo.

Če si se odločil za talno, opusti misel na radiatorje.

Kako pa merite (obračunavate) toploto?
Sedaj imajo radiatorji nameščene delilnike. Ne vem pa kako se bo sedaj vrednotil strošek, če radiatorjev ne bom imel več, oziroma bom imel samo enega v kopalnici.

Homer, ali mi lahko pojasniš koncept izolacije talnega gretja v mojem primeru. Ali ne bom z izolacijo nekako preprečil delež oziroma prispevek ogretega spodnjega stanovanja? Do sedaj se nisem nikoli ukvarjal z takšnimi stvarmi, zato se upravičujem ker verjetno postavljam malo neumna vprašanja...
Izvedba talnega gretja:
- zravnaš teren (šoder, karkoli je spodaj)
- v mokrih prostirih (kopalnica,pralnica...) hidroizolacija
- stiropor/stirodur
- armaturna mreža
- gor navežeš cev
- plavajoči estrih

Talno gretje sem imel v polovici velikega bivalnega prostora (dnevna soba/kuhinja/predsoba) in v kopalnici. V delu z dnevno sobo in v spalnici talnega gretja nisem imel. V kopalnici sem imel še dodatno lojtro za sušenje brisač
@McCapi
delilniki so lahko problem. Na talno jih ne moreš dati . Kako se bo merilo v primeru talnega? Informiraj se kako je s tem....

S talno izolacijo boš res omejil prispevek ogrevanja soseda, boš pa tudi omejil svoje ogrevanja plošče in soseda. Ta delež pa je večji, kot ti ga sosed prispeva.
Glede na majhno višino tlaka itak ne boš mogel dati veliko (morda cm ali dva).
Tudi kake sistemske plošče ne boš mogel dati.
Torej izolacija, mreža na katero boš pripel cevi , estrih, ....
Citat:S talno izolacijo boš res omejil prispevek ogrevanja soseda, boš pa tudi omejil svoje ogrevanja plošče in soseda.
Brez talnega ogrevanja: Kdo bo komu pomagal ogrevati stanovanje je odvisno le od temperature zraka tik nad tvojimi tlemi in tik pod sosedovim stropom. Običajno je pri spodnjem sosedu 1 do 3 C topleje in ti pridobivaš sosedovo toploto. Koliko je pridobiš je odvisno od toplotne prevodnosti komplet medetažne plošče. Običajno je vsaj nekaj toplotne izolacije, da se je lahko naredilo plavajoči estrih.

Z talnim ogrevanjem: Tvoj estrih bo kar nekaj stopinj bolj topel kot zrak spodnjega soseda. Sosedu boš pomagal ogrevati stanovanje. Količina toplote je odvisna od skupne prevodnosti medetažne plošče. Stremiš k čim boljši TI pod estrihom.
Citat:Kako se bo merilo v primeru talnega?
Verjetno je bilo do sedaj več dvižnih vodov. Ko boš delal talno, narediš priključek za vso stanovanje le na en dvižni vod in takoj kalorimeter. Ostale dvižne vode blokiraš, foto dokumentiraš, z neodvisno pričo potrjuješ s pismenim zaznamkom in takoj pisno obvestiš upravnika bloka, da ima možnost kontrole, predno narediš estrihe. Morda nebi bilo slabo pred pričetkom del pridobiti o tem pismeno mnenje, ter se pozanimati o delitvi stroškov ogrevanja pri kombinaciji delilnikov in kalorimetra.
Nimam časa - sem v penziji!
naceloma se strinjam z žerjavarjem glede delilnika za talno ogrevanje, ampak mislim da en dvizni vod ne bo dovolj mocen da bi nanj priklopil celo stanovanje, tako da bo verjetno potrebno vec doz v katerih bo delilnik ... pozanimaj se pri vašem dobavitelju energije kakšno rešitev ti svetuje če je talno ogrevanje.
Citat:mislim da en dvizni vod ne bo dovolj mocen da bi nanj priklopil celo stanovanje,
Problemi so zato, da se rešijo.

Malce je še neznanka, koliko dvižnih vodov ima v stanovanju in koliko etaž ogreva vsak dvižni vod. V skrajnem primeru pa se takoj v vstopu zmontira obtočna črpalka, bodo problem z ogrevanjem imeli spodnji sosedje.
Nimam časa - sem v penziji!
1 2
Iskanje po temi