PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira ogrevanja ali je prava?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Še podatki za mojo hišo. Lokacija osrednja Slovenija. K+P+M. Klet vkopana s treh strani. Garaža bo hladna, stop in stene proti toplemu delu hiše izolirane z 10cm steklene volne. V kleti bo utility, fitnes soba, ki se bosta po potrebi ogrevala in kurilnica. Garaža proti tlem ima samo 1cm izolacije, ostali del 16cm izolacije proti tlem. Stene v kleti z zunaje strani 12cm stirodura. Pritličje in mansarda sta kvadrature 140m2. Fasada 20cm, strop v mansardi 35-40cm izolacije. Tlak v pritličju bo sestavljen iz 6cm izolacije in 6,5cm estriha. Povsod bo talno gretje. Steklene površine v hiši cca 25m2. Predviden je tudi kamin. O rekuperaciji še razmišljam, sicer se bolj nagibam proti.

Ogrevanje naj bi bilo s TČ Z/V. Po projektu je predvidena 9kW.

Ali je izbrana rešitev pametna? Prosil bi vas za komentar.

Lp, Dejan
Prav razmišljaš.

Pa glej zdj da te ne nateg..... pri ceni TČ, pol ne bo več pametna rešitev Wink To se pravi pod 10k EUR z montažo.

Lp Andrej
Kurilnica na ključ s kvalitetno mašino ni več kot 8k€
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ali si izračunal letno porabo energije? Kakšna je? Iz tvojega opisa hiše naj ne bi porabil več kot enih 6000 kwh energije.
Tole ti načeloma lahko ogreva tudi en 3 kw elektro grelec, mešalni ventil in obtočna za par 100 EUR. Preračunaj si v kolikih letih dobiš noter bistveno višjo investicijo za TČ, servise, ipd. Te ne napeljujem na elektro peč, pač pa "kost" za razmišljanje, da se da narediti tudi drugače. Sploh ko pri gradnji vedno zmanjka denarja.
sassapo Napisal:Kurilnica na ključ s kvalitetno mašino ni več kot 8k€

Kaj se skriva pod ... "na ključ"? Povezave...? Katere...?

Je to to, če imam narejen razvod talnega, omarice, vodovod...potem vse skompletirano...z nastavitvami, preizkusom.....ipd.??? ali....? samo....?

Hudič je ko se ponavadi vse skirva v "detajlih".... :wink:

zasledil sem neke ponudbe, kjer je pripisana "osnovna montaža, ter sevda z 8,5%ddv..pri čemer se z osnovno montažo pojmuje smao povezava notranje in zunanje enote.... Confusedhock: ter še "neka" malenkost.....moje pojmovanje "na ključ" ali skompletiranaj kotlovnice pa je malo širše..... :wink:

O kakšni, ali pa "katerih" napravah se tukaj pogovarjamo in okvirnih velikostih/zmogljivosti?

Hvala za odgovor @Sasapo...
Poraba energije za ogrevanje in SV naj bi bila po gradbeni fiziki cca 8700kWh. Zdej koliko je ta za takšno kvadraturo hiše ne vem. Bivalne 140m2 in še cca 30m2 ogrevane kleti po potrebi, ko se bo šlo v savno itd...

Zdej kakšna druga možnost kurjave recimo peleti itak odpade, ker iz kurilnice ne bo dimnika. Upam samo, da se nisem uštel oz. ni bila izbira ogrevanja napaka.
Najprej tole naštudiraj <!-- m --><a class="postlink" href="http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html">http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html</a><!-- m --> in si izračunaj letno porabo za ogrevanje in SV glede na sistem, ki ga boš uporabljal. Naštudiraj še različne cene investicij za določene sisteme, obratovalne stroške, vzdrževalna dela in predvideno življensko dobo sistema. Nato pa se odloči.
Mirando Napisal:
sassapo Napisal:Kurilnica na ključ s kvalitetno mašino ni več kot 8k€

Kaj se skriva pod ... "na ključ"? Povezave...? Katere...?

Je to to, če imam narejen razvod talnega, omarice, vodovod...potem vse skompletirano...z nastavitvami, preizkusom.....ipd.??? ali....? samo....?

Hudič je ko se ponavadi vse skirva v "detajlih".... :wink:

zasledil sem neke ponudbe, kjer je pripisana "osnovna montaža, ter sevda z 8,5%ddv..pri čemer se z osnovno montažo pojmuje smao povezava notranje in zunanje enote.... Confusedhock: ter še "neka" malenkost.....moje pojmovanje "na ključ" ali skompletiranaj kotlovnice pa je malo širše..... :wink:

O kakšni, ali pa "katerih" napravah se tukaj pogovarjamo in okvirnih velikostih/zmogljivosti?

Hvala za odgovor @Sasapo...

Zrak voda cca 10kw inverter ali ON-OFF, bojler 300L, kompletna vezava z vsem potrebnim materialom, nastavitve in zagon. Na pripravljeno kurilnico in neko normalno razdaljo med notranjo in zunanjo enoto seveda.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
-subvencija ekosklada 1500 eur
-subvencija elektrodistributerja 500 eur
Pa je res okoli 8.000 eur na ključ od dostave do zagona
Taka kurilnica z odbito subvencijo ekosklada ne stane več kot 6.500 eur. Če pa vzameš 8 kW toplotno črpalko z 6 kW elektrogrelniki in 200 l bojlerjem pa pod 6000 eur.
Razen, če jo vgrajujejo "zlatarji."
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Pozdravljeni!

K vam se obračam po dober nasvet glede izbire pravega načina ogrevanja v bodočem stanovanju.
Dobil sem stanovanje v manjšem bloku starejšega letnika (1967). Stanovanje pokriva slabih 80m2 in se nahaja v tretjem - najvišjem nadstropju.
Nad menoj je podstrešje, ki se bo letos septembra z menjavo kritine tudi na novo izoliralo.
Zunanje stene so iz opeke, skupne debeline 40cm, izolacije ne vem točno kakšna je, mislim pa da se je nekaj govorilo o 8cm...
Stanovanje ima iz treh strani zunanjo steno (S,J,Z). Do sedaj se je ogrevalo na stare radiatorje povezano s centralnim toplovodom.
Okna so še prvotna stara lesena, položnice ogrevanja pa so po mojem mnenju ekstremno visoke cca 170€.
Kolikor sem se pogovarjal se bo nova fasada mogoče delala v roku 10let. Letos je streha in bo precejšen finančni izdatek.

V prilogi pošiljam tloris trenutnega stanja in željenega stanja po adaptaciji. Nova okna za stanovanje so že naročena.
Na južno fasado v dnevni prostor je predvidena drsna stena, v kuhinji pod oknom pa kuhinjski pult.
Takšna razporeditev me stane "dveh" glavnih radiatorjev.

Prvotno sem imel v načrtu položiti talno gretje po celem stanovanju, vendar me skrbi ali bo glede na slabšo izolacijo sten to dovolj.
Predvsem pa me skrbi, da se na koncu investicija ne bo izplačala, in bodo cene položnice ostale enake.

Razmišljal sem tudi o rešitvi, da bi se ogrevalo v kombinaciji s klimo. Ta bi se montirala v dnevno sobo in bi tako ogrevala še "kuhinjo".
Notranjih sten načeloma raje nebi izoliral, saj me skrbi nastanek plesni. Plesnobe se v tem primeru zlepa ne znebiš, za seboj pusti pa kar veliko škodo.

Predvsem me zanima ali se vam zdi ideja s talnim gretjem smotrna, oziroma se že v naprej zahvaljujem za konkrene boljše predloge.

Priložene datoteke
.jpg   STANOVANJE (obstoječe).jpg (Velikost: 100,76 KB / Prenosi: 931)
.jpg   STANOVANJE (adaptacija).jpg (Velikost: 132,01 KB / Prenosi: 931)
Ali se bo izoliral streha ali strop nad tabo? Zahtevaj da se strop in ne streha. Sicer boš ti se vedno grel podstrešje in ne boš na veliko boljšem.
Klima (dobra) se mi zdi dober predlog. Če pa se igraš z mislijo o talnem pa ne vem če ima smisel. Tla itak najbrž nimaš hladna, ker nekdo pod tabo tudi ogreva stanovanje.
Kot pa pišejo na forumu, pa razmisli o "talni" klimi in ne tisti klasični pod stropom. Za gretje funkcionira bolje, ki ti izpodriva hladen zrak pri tleh.
Kot je že Hanzi napisal, imaš največje izgube čez strop.
Če bodo delali streho, močno dvomim, da bodo izolirali tlak podstrešja . Zato bi ti predlagal, da vseeno izoliraš strop z notranje strani. Če narediš knauf konstrukcijo in znižaš strop za 10-12 cm. bo dovolj za izolacijo in še vgradne luči.

V dnevni sobi, ti tisti "mikro" radiator ne bo ogrel nič. Talno bi ti ogrelo bolje.
Citat:Če bodo delali streho, močno dvomim, da bodo izolirali tlak podstrešja . Zato bi ti predlagal, da vseeno izoliraš strop z notranje strani.
Notranjo izolacijo (pod stropom) delaj le, če ni druge možnosti. Je dovolj pogosto povedana velika verjetnost kondenza, se pa nekaterih ne prime. Izolacijo delaj nad stropno ploščo in jo poveži s fasadno izolacijo. V ostrešju (med, nad, pod špirovci) je izolacija nad hladnim podstrešjem vstran vržen denar - efekt je le polovičen.
Nimam časa - sem v penziji!
Domnevam, da imaš stanovanje priklopljeno na centralno kurjavo. Pred leti sem imel identičen primer. Povsod, kjer sem imel možnost, sem vzporedno z radiatorji vgradil toplovodno talno gretje (če že delaš nove tlake je strošek zanemarljiv).

Nisem kupoval izolacijskih plošč s štoflci, ampak sem položil kar navadno armaturno mrežo in z ostanki žice nanjo v spirali privezal visokotemperaturno plastično cev (da ni bilo prevelike razlike med toplim in hladim delom). Čez je šlo minimalno 4 cm estriha, kaj dosti več pa tudi ne.

Na "vorlauf" strani sem montiral navadne ventile, s katerimi sem reguliral temperaturo tal, da niso bila prevroča (lahko pa si omisliš tipala in ustrezne ventile).

Skratka, vse skupaj je prišlo cenovno minimalno, morda ni bilo čisto vse po pravilih stroke, delovalo je pa super, radiatorje pa sem moral odpreti le ob najhujšem mrazu, ko je bilo zunaj pod -10°C.

Pozoren pa seveda bodi pozoren na dovolj zračenja, posebej v spalnih prostorih. Vidim da lahko skozi spalnico in dnevno sobo ustvariš dober prepih, tako da ne bo težav
1 2
Iskanje po temi