PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ zrak-voda LG Therma V 12kW?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nekaj postov nazaj je padla pripomba, da bo debata boljša, če bomo konkretno razpravljali. Potrudil sem se, zbral podatke, napisal konkretne situacije, moje konkretne dileme, ponudil svežo kost za glodanje...
Ko sem na krmilju muje TČ videl, kaj se v tem "kritičnem obdobju" dogaja (v skrajnem primeru defrosti na tričetrt ure), sem ji rade volje priskočil na pomoč in zagnal Stadlerco. Lani je gorela kakih desetkrat. Dovolj, da se pokuri kaj lesno-kartonskega odpada in zlasti lesnega odpada, ki se tokom leta nabere okoli hiše. Win-wn, če ti seveda stanje v kurilnici to omogoča.
Csamo001, dobre dve leti bom še lahko imel WVtermovko (Stadlerco) na drva, potem jo moram vreči ven zaradi Ur. l. 46/2019 Uredbe... torej ob nabavi nove TČ na peč ni računati. Tudi sicer z njo nisem bil zadovoljen, ni čuda da je fabriko vzel hudič.

Nihče pa noče ugrizniti v kislo jabolko: primerjava LG 12 kW R32 ter Daikin Althermi 8 kW R 32, o višini investicije obeh mojih znancev in o primernosti in kvaliteti novega Fujitsuja 8 kW R 32, mojstri ga menda že poznajo. Vesel bi bil, ko bi kak strokovnjak o tem kaj napisal, o ozkih in širokih lamelah sem že poučen.
Sem prepričan, da ta uredba iz socialnih razlogov ne bo zaživela še dolga leta, podobno kot ni zaživela tista prisila o menjavi atmosferskih plinskih peči za kondenzacijske.

Kakorkoli, zdaj tako imaš kar imaš, torej uporabljaj. Moja Stadleca je sicer stara že 40+ in je ostala v kurinici, ker je v naši ulici zemeljski plin in posledično ni bilo subvencije za toplotno črpalko in motivacije, da staro peč odstranimo.
(17.9.2020 ob 15:32)kadotr Napisal: Csamo001, dobre dve leti bom še lahko imel WVtermovko (Stadlerco) na drva, potem jo moram vreči ven zaradi Ur. l. 46/2019 Uredbe... torej ob nabavi nove TČ na peč ni računati. Tudi sicer z njo nisem bil zadovoljen, ni čuda da je fabriko vzel hudič.

Nihče pa noče ugrizniti v kislo jabolko: primerjava LG 12 kW R32 ter Daikin Althermi 8 kW R 32, o višini investicije obeh mojih znancev in o primernosti in kvaliteti novega Fujitsuja 8 kW R 32, mojstri ga menda že poznajo. Vesel bi bil, ko bi kak strokovnjak o tem kaj napisal, o ozkih in širokih lamelah sem že poučen.

Hm... bistvenih razlik v izkoristku ni, vse te naprave so bolj ali manj copy paste. Krmilje, glasnost delovanja, design in nekaj malega kvaliteta vgrajenih komponent in kvaliteta končne izdelave.
Zanimivo je kako natančno cena sledi tem parametrom.
Ko bo npr. xx proizvajalec dvignil kvaliteto za npr. 3% se bo za toliko dvignila tudi cena.
Daikin bi naj bil v celotnem klima segmentu št. 1. Bi rekel, da je, čeprav si v vseh pogledih in vedno tudi ne zasluži prvega mesta.
Fujitsu je preverjena tehnika z še vedno zelo dobrim, čeprav več kot 15 let starim krmiljem Siemens Albatros. Roko na srce, se že celemu paketu poznajo leta. Fujitsu zna in zmore, zakaj vztrajajo na stari slavi... Nimam pojma. Tudi nova serija R32 očitno ne bo ponudila nič kaj, kar trg ne pozna že vsaj 10 let
Lg, je daleč najboljša TČ za vložen denar. Za dobra 2k€ kolikor stane najcenejši LG nihče ne ponuja toliko toplotne črpalke. Seveda se je potrebno zavedati, če bi ta enaka naprava stala npr. 3,5k€ bi bila pa ena najslabših.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Hvala, da si se potrudil. Ne le meni, mnogim si pojasnil tisto, česar od prodajnikov ne moremo slišati.
Bom tukaj povprašal o LG thermi v monoblok (9kW). Nameravam jo priklopiti direktno  na 1000 lit hranilnik , zgoraj predtok sredina povratek, ostali centralni sistem ostane nedotaknjen, predimenzionirani radiatorji, mešalni ogrevalni krog, regulacija Seltron D2, sobna DD2, pečna pelete, za sanitarno vodo samostojna STČ priklopljena tudi na centralno. dela če je dvižni vod več od 50°C.
Ima ta monoblok možnost ogrevanja bojlerja za sanitarno vodo ker moj hranilnik ni nič drugega kot majo večji bojler, je sposobna stalno dajati maksimum od sebe kar se tiče temperature cca 60°c in da se to prekine z termostatom ko doseže to temperaturo. Meni dela centralna po programski uri intervalno in bi v času neogrevanja TČ lahko nadoknadila manjko temperature v zalogovniku.
Na kratko se da monoblok tako "sprogramirati" da stalno deluje kot da ogreva bojler za sanitarno vodo, v mojem primeru 1000 lit hranilnik.
Hvala za odgovor.
LP
Tomaž
Filozofija ogrevanja z vsako toplotno črpalko je, čim več toplotne energije na čim nižji še uporabni temperaturi.
Če boš napravil tako kot razmišljaš je precej bolje da denar namenjen TČ zapraviš za katerikoli drug namen.

V enem postu sem ti opisal kako mora delovati TČ v spregi zalogovnika in drugimi ogrevalnimi viri. Upoštevaj to!

LG zna greti sanitarno vodo. Potrebuješ ustrezen bojler, prekrmilni ventil in tipalo
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zaenkrat še nisem zasledil rešitve za moj sistem centralnega ogrevanja z predeminzioniranimi radiatorji z termostatskimi glavami, mešalni ogrevalni krog, hranilnik 1000lit, peč na pelete, samostojna STČ 200 lit. Sistem dela, za moje pojme in razumevanje dobro, po programski uri intervalno, ponoči peč ne dela (21-6 ure) nihanje temperature zanemarljivo le zjutraj se malo bolj ohladi za cca 3 °C sev roku ene ure pobere nazaj na 22°C ko se peč zažene. Poraba 2,5t peletov na sezono -zadnja tri leta cca 750€. Nagibam se k dograditvi LG monoblok Therma V 9 kW ki bo direktno priklopljena na hranilnik zgoraj in povratek na sredini. Regulacija TČ naj ne bi vplivala na regulacijo ogrevanja z radiatorji ampak samo zagotavljanju zadostne temperature vode v hranilniku glede na zunanjo temperaturo. V dnevni sobi ne bi imel še ene škatle za nastavljanje temperature v stanovanju. Dve regulacije ne moreta krmiliti enega prostora??? Je že kdo imel tako željo in kako jo je rešil.
Sassapo; nevem kolikokrat sem napisal da imam samostojno STČ 200 lit, pa tudi za ostale napotke nisem čisto siguren da bi delovali tako enostavno.
Peč na pelete mi v daljšem intervalu segreje prostore na željeno temperaturo, mešalni začne pripirat, več gre v zalogovnik in ko se tudi tam dvigne na željeno se mi peč na pelete izklopi. Tako naj bi delovala tudi TČ. Se pravi; rabim signal iz regulacije za vklop TČ (programska ura ali direkt /ročno iz dnevne sobe), tega imam že sedaj za vklop peletov, TČ dogreva vodo v hranilniku glede na potrebe ogrevanja, višja ali nižja temperatura v hranilniku glede na zunanjo temperaturo in ko jo doseže v stendby, lahko pa pride tudi do izklopa po programski uri ali ročnega izklopa??? Če TČ ne zmore zaradi nizkih temperatur mi vklopi peč na pelete za pomoč pri ogrevanju. Tak sistem (upam da je dovolj razumljivo napisan) je moja želja ne glede na to kakšni so izkoristki TČ. Čakam da pridejo od LG na "bojni" posvet okoli tega.
Brez zamere sem malo bolj počasen pri razumevanju novejših tehnologij.
LP Tomaž
1 ... 24 25 26 27 28 Pojdi na stran 
Iskanje po temi