PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave "Pametne" elektro instalacije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mlad bom vedno, zaletev pa upam da vedno manj.

Hočem reči da, jaz bi imel pametne inštalacije, ampak žični modeli so se začeli pri 10k. Pri 300k investiciji ni to zdej za dol past ampak 10k je 10k ko neveš ali jih boš rabil ali ne. Ker te vsi "nategnejo" od tega da so pozabil to do tega da bilo treba še uno, do tega da bi tudi ti kaj spremenil... Pa ko so se delal načrti se je stvar malce drugače zdela.

Torej, kje "prišparaš" jah pri pametni hiši, ki je tudi kasneje lahko pametna in po delih pametna, tako da najprej žaluzije spametuješ, pa potem vidiš ali sploh še rabiš kaj pametnega. To igranje z lučmi te pomoje hitro mine... ali pa tud ne...

Upam pa da imaš bolj bogate stranke Smile
Temu se reče razmišljanje z glavo in ne z denarnico. Žični modeli se danes pričnejo pri petih jurjih (zgolj tistih škatlicah za v omaro). Taki, ki nudijo vse, ne le spuščanje žaluzij. Pa saj na svetu ni le knx. Okrog funkcij, ki jih nudijo pa zna biti nekaj resnice v tvojem zapisanem, pa spet ne morem zapisati, da gre za nateg, razen če se seveda pustiš. Tudi sam vem, da redkokatera gradnja ostane pri tisti sprojektirani varianti. Brez takih ali drugačnih sprememb. Zagotovo nekaj pri tem imajo tisti cekini, ki jih investitor na koncu mora "izpljuniti". In tudi moje mnenje je da se "spametuje" žaluzije, morda doda še faktor vetra, da ti jih pospravi v škatlo na varno, če preveč pihlja, pa še tisto vtičnico za likalnik (da se draga po prihodu na dopust ne žre, ali je izklopila tisti peglajzen), investicija v pametne lučke pa se ne more povrnit do smrti. Včasih se je (nekih 20, 25 let nazaj), ko so bila na voljo le klasična svetila na žarilno nitko, pa neonke, danes v času ledic, ko je njih poraba drobcena, se pač ne morejo. Poplačati. Morda tvojim vnukom. Če. Ampak vnuki bodo zagotovo rekli - kako je bil deda - staromoden. Spet pa je vse odvisno od "volje" investitorja. Tiste, papirne volje.
Kar se strank tiče bom čisto tiho in ne bom jamral. Ampak še vsaka je vprašala - koliko? Pa smo spet na začetku tele zgodbe. Big Grin
Večino pameti sem želel delati sam, rad se igram s temi zadevami, malo vezave, malo programiranja, malo iskanja pravih rešitev itd., nisem pa štromar in o teh zadevah vem malo, že zaradi tega je KNX pri meni odpadel. Druga stvar je cena, drag je, drag je že zaradi "dvojne" napeljave, tudi modul je ponavadi drag in tretje, pri sebi vem, da imam "preveč" vtičnic, vendar ko kaj rabim, je ponavadi ravno tam ni. Pa je nova bajta, v stari sem samo nadometne vlekel Big Grin Pri tem pa enostavno nekaj vtakneš v vtičnico, daš vmes brezžično stikalo in je zadeva takoj "pametna", senzorje postaviš kamor želiš... no sej, kakor pravim, izbira je in vsak izbere pot, ki si jo lahko ali privošči, želi, karkoli Smile

edit: seveda, investicija v malokaj se res izplača, mi gre bolj za udobje in gušt sestavljanja, testiranja, postavljanja itd. Se zavedam, da se luči nikoli ne bodo res izplačale zaradi nekih prihrankov.
Ajde, tebe pa morda še koga tule razumem. Ki te stvari "prčkate ali prčkamo" takole ljubiteljsko. Pa spet - vsaj približno se ti mora sanjati, kaj počneš. Poznam te strasti. Vendar je takih dokaj malo. Dva zadnja meseca, dve hiši, pri obeh odgovor (pa ne starih ljudi, ampak mladih, tam okoli 30): nobenih pametnih instalacij, ker ko to začne crkovat... pa ne pomaga nobeno dopovedovanje, da temu morda ni ravno tako. Pa tudi cekini niso bili problem. Vsaj za žaluzije sem enega uspel prepričat, da jih obdrži. Pa so bile tabrihtne bajte sprojektirane...
Ma to je ta strah pred novitetam. Načeloma lahko vse ugasnem pri sebi in imam navadno inštalacijo. Kakor komu, kaj jaz vem Smile
Pozdrav,

nevem če sem čisto v pravi temi .pa vseeno.
Po hiši imam rolete na el.pogon , in bi jih sedaj rad spravil da bi jih vklapljal preko app. Na netu je poplava teh modulov(aliexpress) in me zanima če lahko prosim nekdo svetuje katere nabaviti za delovanje sistema kot sem ga opisal?

hvala

Pozdrav,

nevem če sem čisto v pravi temi .pa vseeno.
Po hiši imam rolete na el.pogon , in bi jih sedaj rad spravil da bi jih vklapljal preko app. Na netu je poplava teh modulov(aliexpress) in me zanima če lahko prosim nekdo svetuje katere nabaviti za delovanje sistema kot sem ga opisal?

hvala
Zdravo, tega je res kolikor hočeš, odvisno kaj si želiš. Imaš od npr Z-Wave (brezžično), kjer te stane cca 160€ krmilnik (npr. Vera Edge) in en “roletni” modul ene 60€. Na ta modul lahko potem vežeš več rolet, ampak se bodo hkrati odpirale (glej module Qubino ali Fibaro) cena je enaka samo da je prvi “plod slovenskega znanja”.
Lahko pa vzameš Sonoff dual za cca 12€, ga “flashaš” z Tasmota firmwarjem in na nek strežniček naložiš Home Assistant ali pa openHAB (obadva sta free) in app za na telefon in zmagaš - tu lahko potem razne scene delaš po želji. Sicer se da verjetno tudi z original sonoff-om to speljat s timerji, ampak ne maram originala zato ne morem za tebe potestirat. Seveda so potem še drugi sistemi, ampak nisi nič napisal... lahko ti tudi @arbajter knx vgradi not, napajalnik, “žaluzi” aktor in ena tipka pa gateway in zmagaš Smile
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Ericssson: se nisem imel namena "vtaknit" v komentar pa vseeno: roletni modul pomeni kaj? Če ima ločene izhode za dviganje/spuščanje večih rolet/žaluzij potem zadeva "špila". Ker pa iz tega ni razbrati kako in z kolikimi kontakti je v tem primeru rešeno to upravljanje, bi dodal le eno informacijo:
Vzporedni (paralelni) priklop dveh ali večih žaluzij na zgolj dva kontakta (dviganje/spušcanje) to često (ne nujno, vendar pa vseeno zelo pogosto) vodi v pregoretje enega od motorjev priključenih na tak enojni kontakt. V takih primerih se dodaja vmesne releje, kateri električno ločujejo rolete/žaluzije v primerih, ko ena od njih doseže končni položaj prej, kot ga druga, vezana "vštric".
KNX? Hmm, za marsikoga občutno predrag, je dosti drugih ravno tako "resnih" zadev na tržišču, ki nudijo identične zmogljivosti.
@arbajter: yes my friend, hvala ker si me razsvetlil... načeloma (če si mislil na Z-wave) imajo t.i. roletni moduli dva izhoda in logiko zadaj, ki preprečuje, da bi bila oba izhoda hkrati vklopljena. Moj odgovor je bil bolj generične narave, ker @svabo ni definiral ali ima/bo imel 12V, 24V DC, 230V AC ali karkoli vmes. V primeru Sonoff in openHAB ali Home Assistant ne rabiš relejev vmes, ker spelješ logiko tako kot je treba, tudi da “štopa” čas za primer, da bi želel vedeti kje približno senčilo je. Verjetno pa ni to za vsakega, saj je potrebnega malo več znanja iz programiranja. Ni to ETS in rečeš, da si KNX programer (BTW sem kar nekaj lun postavljal t.i. “pametne bajte”, ki to niso). Da smk si na jasnem, ni pametna bajta nek objekt, ki ima za 59k€ opreme not in od t.i. Pameti je samo to, da pališ luč v WCju s telefonom Smile
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Saj ti nič nočem. Zapisal sem le resnico, ko en kontakt dviga dve žaluziji (roleti) in ti drug kontakt spušča spet dve žaluziji hkrati. In o tem, ko eden od tako priključenih motorjev rad spusti dušo. Pišem zgolj o kontaktu, ki goni dva motorja, kaj pa kontakt krmili v ozadju je pa v celoti brezpredmetno, pa če je to knx, gira, entia, zwave,.... Sedaj če je to razsvetljenje ne vem, tebi verjetno je to kristalno jasno, jih je pa tule verjetno precej, ki za to niso slišali. To pa je bil tudi edini namen mojega pametovanja.
Off.
1 2 3
Iskanje po temi