V glavnem..imam narejen cirkulacijski vod. In včeraj me je pičilo, da pa bi jaz zadevo malo 'vklopil'. Malo sem se praskal kaj narediti in v zgornji kopalnici (najvišja) imam tako situacijo (glej sliko...povsem desna cev (ki je PV), ki ima na vrhu ventil (ki je bil do zdaj zaprt in sem ga odprl).
Trenutno stanje pa je cca. tako v kurilnici (levo zgoraj gre odvod hladne vode proti zalogovniku ter seveda povratek tople)....torej kaj še rabim da bo zadeva zaokrožila oz. delovala?
Bi jo pa koristil predvsem poleti, ko je tople vode v izobilju.
Jaz sem že na 1/2 naredil in imam v planu skončati takole:
-obtočna črpalka itak je že zmontirana,
-3 nepovratni ventili na povratku, dovodu mrzle vode v mešalni ventil in povratku v bojler, da ne more voda samodejno zakrožit in da se vedno porabi voda za mešanje iz povratka,
-WDC20 od Seltrona za regulacijo, da lahko določim čase obratovanja na dneve in vikende
-temperaturno tipalo na koncu veje tople vode v kopalnici, ko doseže tam določeno temp. se črpalka samodejno ustavi, brezveze je celoten povratek segrevat, če to ni potrebno. Parkrat na leto pa naredim ročni vklop črpalke za protilegionelni program, da ziher premešam vodo v povratni cevi,
-vse cevi po hiši zaradi brunarice v vodovodu so iz INOX sanpress sistema,
-če bo prevelika poraba pač na regulaciji izklopim obtočno črpalko in sistem več ne deluje.
Ko se vselimo, bomo videli kako se bo sistem obnašal. Vse cevi so izolirane samo z 9mm armaflexom, ker mi je tako svetoval centralhaicer. Če bi še enkrat delal, bi dal raje kar vsaj 19mm izolacijo.
Na sliki je desno topla voda in na zadnji veji povratek slaba 2m pred tušem. Tukaj nekje bom motiral toplotno tipalo ali celo malo prej, saj se preko cevi in zaznavanja toplotnega tipala ne reagira v sekundi.
[attachment=o11174]
Zanima me če je kateri poizkusil regulacijo cirkulacije z seltron WDC20 regulacijo, da se priključi tipalo ki je na cevi za toplo vodo iz bojlerja in ob spremembi temperature naj bi se črpalka vključila.
Pri tej vezavi se še vedno nekaj hladne vode izteče na pipi. Zato je bolje imeti regulacijo na časovno in tipalo temperature na ceveh na zadnji pipi, kjer se voda vrača nazaj v bojler. Ker imam 2x WDC20 bom z drugo regulacijo malo pretental in temperaturno tipalo za bojler montiral na cev pred vračanjem cirkulacije. Časovno bom omejil obratovanje črpalke v času, ko bom najpogosteje rabil toplo vodo na pipi. Ponoči ni potrebe in tudi v času, ko smo vsi v službah in šolah. Med vikedni pa lahko deluje čez celi dan, ponoči pa počiva. Saj so zato regulacije.