PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Regulacija cirkulacije tople vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo!

Vodovodar mi je naredil vodno inštalacijo tako, da imam na šestih pipah kroženje tople vode. Razdalja med pipami in bojlerjem je kar velika, zato si mislim, da se bodo pojavljale velike izgube v toploti.
Zanima me, kako bi rešil regulacijo kroženje tople vode? Npr. da bi delovalo samo kadar smo doma oz. (mogoče kakšen timer, senzor,...?)

Ima kdo kakšno idejo?

lp
Cirkulacija predstavlja ogromne izgube. Predvsem, če cevi niso dobro izolirane.

To kroženje tople vode lahko rešiš z obtočno črpalko in timerjem, ki ti obtočno črpalko vklaplja ob določenem času. Takrat, ko pa cirkulacije ne rabiš, pa mora nek drugi motorni pogon cirkulacijo (povratek) zapreti.

Sicer pa... Jaz imam doma narejeno cirkulacijo ampak imam zaprto. Res je, da rabi voda kakih 5 do 10 sekund, da priteče ampak to je problem samo na začetku tuširanja (ko prvič odpreš pipo), potem več ne.

Moj nasvet zate... najenostavnejše je, da cirkulacijo enostavno zapreš.

Kako pa imaš rešen priklop na bojler? Jaz imam prostostoječega 300 litrskega. Na vrhu je izstopna cev, ki se nato tik ob bojlerju spusti proti tlem (višina kolen). Problem je namreč, da se topla voda sama dviga in bi v primeru, da cev ne bi bila spuščena proti tlem lahko prišlo do dodatnega ohlajanja bojlerja.
Tako daleč pa ni sem še, da bi imel končano kotkovnico. Trenutno čakam na "ometaje".
Hm. Mogoče pa je res najboljša rešitev timer oz. ura, da bi delovalo samo v določenih urah.
Jaz imam cca. 16m od bojlerja do tusa in bom naredil tako, da ko se bom sel tusirat, bom pritisnil na tipko, ki bo pognala obtocno crpalko za kaksno minuto. V tem casu se bom ravno slekel ... in racunam, da bo topla voda ze tu. Cevi imam iz umetne mase, izolirane in imel bom sistem pametne hise, ki mi bo to omogocal.

Cez par mesecev bom porocal, ce deluje Big Grin
MatejN Napisal:Jaz imam cca. 16m od bojlerja do tusa in bom naredil tako, da ko se bom sel tusirat, bom pritisnil na tipko, ki bo pognala obtocno crpalko za kaksno minuto. V tem casu se bom ravno slekel ... in racunam, da bo topla voda ze tu. Cevi imam iz umetne mase, izolirane in imel bom sistem pametne hise, ki mi bo to omogocal.

Cez par mesecev bom porocal, ce deluje Big Grin

Če imaš 16 metrov cevi od bojlerja pa do pipe (kar je že relativno dosti), voda vseeno ne bi smela potrebovati več kot 5 sekund da priteče. Potem dalje je nekaj časa itak vedno topla. Ne vem no, malo se mi zdi vprašljiva smiselnost take naložbe. Tukaj je veliko stvari, ki se lahko pokvari.

To zdaj ne leti na tebe direktno ampak po eni strani gledajo vsi na vsak litrček kurilnega olja, na vsak kubikček plina, po drugi strani pa ti lahko ena brezvezna neizolirana cirkulacija požre več kot 25% celotne energije, katere gre za pripravo sanitarne vode. Malo poračunaj, pa boš videl koliko je to v EUR. Wink
za zračunat bi bilo, koliko vode se zmeče stran pri recimo 5 članski družini,
ki vsakič vsak čaka, da priteče topla voda

in, eno je računica zdaj, drugo pa bo računica čez pet let, ko bo voda bistveno dražja
Je kdo že rešil kombinacijo obtoka s črpalko in termoregulacijskega ventila (nastavljena temp. recimo 45°C, kjer v bojlerju občasno pride do zelo visokih temperatur-solarno)?

Običajna vezava je jasna.
Ventil namreč meša iz vroče in hladne v mlačno.
V primeru obtoka pa hladne vode ne dodajamo.
Zaradi izgub in temperaturnih šokov cevnega sistema pač ne bi direktno zvezal vročega voda...
frank Napisal:za zračunat bi bilo, koliko vode se zmeče stran pri recimo 5 članski družini,
ki vsakič vsak čaka, da priteče topla voda

in, eno je računica zdaj, drugo pa bo računica čez pet let, ko bo voda bistveno dražja

I agree! Definitivno je spuščanje vode tudi ustran vržen denar. Pri cevi debeline ene cole in dolžine 16 metrov moraš počakat, da steče slabih 8 litrov vode. Pri cevi debeline pol cole (bolj pogosta) pa seveda samo četrtino tega - 2 litra. Če pipo odpreš 1000-krat mesečno, porabiš potem samo za čakanje na toplo vodo od 2 do 8 kubikov vode, odvisno od debeline cevi. Pri trenutni ceni vode, kanalščine in vseh dajatev znaša koliko? Če se ne motim je vse skupaj okoli 1,5 EUR/kubik.

Če imaš cirkulacijo vklopljeno, in cevi nimaš izoliranih, potem ti bo en 300 litrski bojler ohladilo čez noč brez problemov (govorim iz izkušenj). Če si imel bojler segret na 60 in ti ga je ohladilo na 20, je to 40 stopnij razlike pri 300 litrih vode, kar znaša 14 kWh energije. Če se ti torej vsako noč tako lepo ohladi, potem ti gre 14 kWh/dan x 30 dni/mesec = 420 kWh/mesec. Če ogrevaš bojler z kakim plinom, te pride to kakih 20 EUR mesečno.

Luštno ne? Samo za toplotne izgube dati toliko... Smile

Saj nisem glup. Jaz vem, da je cirkulacija dobra stvar ampak le pod pogojem, da je tudi pravilno narejena! To pomeni... Črpalka, ki je časovno vodena in elektromagnetni ventil, ki preprečuje samodejno kroženje. Dobro toplotno izolirane cevi... Govorim o izolaciji debeline vsaj 25 mm ali pa še bolje 32 mm (kak Armaflex). Seveda je potrebno v zidu take luknje predvidet, saj hitro prideš do skupnih premerov cevi 10 cm. Kaj pa je potem najbolj smešno je to, da se ti investicija v črpalko in izolacijo lahko povrne že v prve pol leta, pač odvisno od tega kako dolge so cevi in koliko tople vode porabljaš. Če imaš pa res dobro narejeno izolacijo, pa je lahko cirkulacija vklopljena nonstop, saj so izgube majhne. Črpalka namreč tudi žre nek štrom, pa crkne menda tudi kdaj... Cirkulacija pa itak kroži sama... Ko se enkrat zažene...
Dedalus,
pri prvem izračunu si zanemaril izgube, ko se vroča voda v cevi shladi do naslednje uporabe, torej moraš računati na kubike vroče, ogrete vode.
Če torej ponucaš 8 kubikov vroče vode, moraš prišteti cca 60kWh toplote.
Poleg tega izgubiš še 1000x recimo 4 sekunde=67minut, torej dobro uro časa mesečno. Morda se nam včasih ne da čakat, zato pa pridno nabiramo revmo v prste...
Finančno te torej pride 8 kubikov cca 12EUR voda + 6 EUR izgubljena energija.
Razlika se tako pri gretju na plin kar malce zmanjša, ane?

Ok, pri ogrevanju na elektriko imamo še vedno dobrih 20EUR izgube, pri upoštevanih pogojih.
Ampak če nam ni težko za komfort dati 30EUR pri telefoniji, še malce več za RTV in broadband, da o stroških z jeklenimi konjički niti ne razpredam...
Vsaka medalja ima dve plati, vsak naj pa sam izbere lepšo.
Timer.
Tudi sam sem razmišljav o tovrstni instalaciji, pa je bolj prevladovalo mnenje, da ne grem v to. Pa niso bila to mnenja instalaterjev, ki se jim ne bi dalo s tem zajebavat...
Izgube so precejšnje, če pa imaš plastične cevi in ne predolge razdalje, pa tako ni problem. Tistih nekaj sekund boš že počakal.

Kaj pa včasih, ko so se na studencu umivali.....pa nisem hudoben ali starokopiten!
Pa lep dan...
Edina pametna rešitev je dobra regulacija. Vsak sodoben regulacijski set ima tudi krmiljenje cirkulacijske črpalke, če pa tega nimaš pa imaš že cirkulacijske črpalke z integrirano uro in ventilom.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.wilo.de/cps/rde/xchg/de-de/layout.xsl/5547.htm">http://www.wilo.de/cps/rde/xchg/de-de/l ... l/5547.htm</a><!-- m -->
Pa jo nastaviš, da ti deluje v času , ko rabiš toplo vodo, pa še to intervalno.
jo vklopiš za 1 minuto in preveriš če imaš toplo vodo, pa jo lahko za 15 minut spet izklopiš, ke rse ti v dobro izolirani cevi ne ohladi tako hitro , pa spet vklop za 1 minuto. Malo eksperimentiranja, pa se da sistem dobro zregulirati brez odvečne porabe energije in vode.

Brez debate pa je pri cirkulaciji pomembna izolacija toplovodnega sistema. ( so me vodovodarji z posmehom gledali, ko sem jim privlekel 25 mm debele cevake armaflexa)
Mogoče pa to ni slaba varianta, da bi pod isto tipko (slikalo) od luči sprožil krmiljenje črpalke za cca. 1 min.
WilierKix Napisal:Mogoče pa to ni slaba varianta, da bi pod isto tipko (slikalo) od luči sprožil krmiljenje črpalke za cca. 1 min.

Je smiselno, če porabljaš toplo vodo večinoma ponoči, ko rabiš luč. Smile
Meni je mojster vgradil pumpo Grundfos Comfort, ki ima že vgrajen timer, ki ga lahko nastavljaš na 15 min.
l.p.
Na povratni vod daj naležni termostat za 10€, ki ga nastaviš na cca 30C. Če ti je to premalo dobiš v bauhausi časovno digitalno uro za 5€ ki jo dodaš termostatu. Regulacija je v redu le če jo imaš, čeprav je prost izod bolj smiselno uporabit za diferenčno stikalo ali preklop peči....

Izguba je releativna, poleti je energije itak preveč in toplotni tok v steno izredno majhen, pozimi pa lahko to vzameš kot nekako postransko stensko ogrevanje Smile Osebno imam priklopljeno preko seltrona, ker mi je preprosto tečno čakat 1 minuto pred tušom, da priteče topla voda.

l.p. Jože
1 2
Iskanje po temi