PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prosim za nasvet glede dimnika in peči za CK

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gre za ogrevanje petih prostorov, skupno 70m2, mansarda, tako da so stropi nizki, izolacija srednja-dobra.
CK bi bila brez bojlerja, vodo ogrevamo na elektriko.

Kako najceneje do CK (kao etažna CK če je sploh razlika CK in etažna CK?) - zamislili smo si jo na olje....?

1. Kakšna peč bi bila najboljša (kolikor razumemo rabimo majhno peč in gorilec) in najcenejša?
2. Kakšen dimnik? Slišala sem da je možen rostfrei (pa najbrž ni bilo mišleno navaden RF??) A obstaja tudi RF z tuljavami in izolacijo...?
Ali Rf dimnik lahko sami "sestavimo" ali gre za isto znanost kot pri zidanih?

Malo je problem ker imamo podpisano pogodbo za bivanje v tem stanovanju za 10 let, tako da ne bi radi investirali kar nekaj ali brezveze....

Lepa hvala za pomoč!
OK, nekaj info že imam in bi prosila za komentar ali drug predlog...

Sem bila v eni trgovni z materialom, kjer stvari zgledajo takole:

1. Peč na olje Ferroli 520€ + gorilec cca 400€ + espanzijska in ...
2. 4 radiatorji Korado po ceniku...
3. RF dimnik bi prišel (fi 13) cca 100€ za 1 meter (dve plasti rostfreja, vmes izolacija), pol pa še koleno ki pride iz peči in zaključek...sestavili ga bi menda lahko sami...?

Kaj mislite o vsem tem, imate kakšno boljšo idejo? Vem da sprašujem malo trapasto ampak: koliko "bi lahko" prišlo delo da bi tole zalaufalo (brez dimnika) ??

Hvala!!!
kupi stensko peč na olje z pretočnim gorilcem in prisilnim vlekom;

- ne rabiš dimnika ( dve cevi direktno na zunanjo steno )
- tiho delovanje
- dober izkoristek ( nad 93% )
- ko greš ven odmontiraš in odneseš

primer: CTC 950

uvaža tilia; <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.tilia.si">www.tilia.si</a><!-- w -->
imajo tisoč monterjev,..
U, za to še nisem slišala...

Kljub temu da sem brala ne štekam zakaj ne rabi dimnika - oz. zakaj klasične peči rabijo dimnik...gotovo ne razumem kaj pomeni prisilni vlek!

Po ceniku stane 1440€, in ker vode ne bi ogrevali, je potem je najbrž to cena. Zdej če jo primerjam z ceno klasične kurilnice (520+400+espanzijska+ 4m dimnika 500€), izkoristki tudi tam tam, prednost je v tem da je ta manjši - ali je še kje in sem se zakvačkala..... :oops:

Ker če bo sama klasična peč čez 10 let "še dobra", jo lahko tudi "odnesem" če prav razumem...
Sicer je vglavnem je bolj problem denar in pa to kakšna bo poraba, kot prostor...

Še to: kako se preračunava poraba olja v to koliko daje toplote (1l olja da koliko kw?)....ali kako naj si zračunam kakšna bi bila lahko poraba pri meni (približno seveda)
Ker smo sicer malo razmišljali tudi o eletriki, a se je bojim, se mi zdi da bo kmalu ratala draga...

Sorry če razmišljam trapasto, a sej se učim :oops:
te peči ne rabijo dimnika, ker je temperatura izhodnih plinov iz peči tako nizka

kot rečeno; rabiš samo dve cevi ; eno za dovod zraka, drugo za odvod dimnih oplinov;
samo preveč skupaj ne smejo biti; odvodna ni dobro, da je na steni, kjer je precej vetra; dimni plini lahko v daljšem času umažejo fasado ( flek )

prisilni vlek;
kakor sem jaz razumel gre za to, da je vgrajen ventilator, ki vleče dimne pline ven

precej prišparaš še pri vodovodnih deli, ki jih je tu precej manj, ker je v tej peči vse notri; pa dodatne dela zaradi dimnika; klepar, svinjarija,..

ekspanzijsko posodo seveda pa rabiš,.., pa mešalni ventil, regulacijo,..
to so bili moji argumenti za, ko sem razmišljal o backup varianti v obliki klasike,..
Rabiš pa za tole peč zeloooooooo dober filter za olje, ker imaš drugače preveč problemov z mašenjem šobe.

Če se ne motim je kurilna vrednot ELKO približno 10kWh/liter !

LP
frank:
Espanzijsko menda ta peč že ima noter v ceni 1440€...
Glede vodovodnih del pa sem mislila da jih skoraj ne bo potrebno - moja ideja (sej upam da bom še ta teden dobila ena dva ki bosta prišla pogledat situacijo - pa glih zato me zanimajo stvari da bom takrat že kaj vedela in tudi vedela vprašat). No, ker sanitarne vode ne bi ogrevali na CK (tako bi CK laufala le v obdobju ogrevanja) sem mislila da bo dela za vodovodarja ....malo, minimalno...:?

blautherm:
Si rekel zelo dober filter za olje - to je gotovo kakšen filter ki ga peč ima?? Hočeš reči da ga bo treba večkrat menjati (pucati )?
Ali da bo predstavljal velik strošek zdaj ali kasneje?
velikost ekspanzijske posode je vezana na količino vode v obtoku CK,
tako da je notri skoraj gotovo ni,..

v vsakem primeru pa si zhrihtaj dobrega monterja,..
ti bo že on povedal,.
Povej kje bo shranjeno olje pa ti napišem za filter. V sami peči ga pa ni.

Tu maš navodila za montažo:

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")tiliaunichr("46")si/download/950%20stenski%20oljni%20kotel%20-%20monta%C5%BEa%20in%20uporaba%20kotlaunichr("46")pdf[/url]

Raztezna je že vgrajena je pa vprašanje ali je dovolj velika za tvoje radiatorje. Tak na oko bi rekel, da za 70m2 stanovanja je OK.

LP
frank,
a mi lahko poveš še to kaj je pri tebi "prevagalo" da si se odločil za klasično peč (če sem prav razumela, nimaš te peči na prisilni vlek)?
OK, mam novo idejo. A lohk prosim za komentar in nasvete?

Bi s postavili ob zunanji steni RF 140, pa bi ga oblekli kar.... s čim??.....mogoče betonit plošče ali kaj podobnega???
Pa zakaj je potrebna vmes izolacija (zaradi peči, delovanja gorilnika, hrupa ....zakaj?)
A smem postaviti RF ki bi ga okrog obložili z recimo ploščami - brez vmesne izolacije in kaj bi se zaradi tega zgodilo?
Ker bi prišlo dosti ceneje.....pa delamo za čas cca 5 let, tako da mi schiedel odpade, troslojni RF pa je drag ko.....
Peč bo na olje, tako da mislim da grozno dimnika ne bi smela obremenjevati....al se pač motim?
Iskanje po temi