Objave: 15
Teme: 10
Ocena:
0
Imamo deset mesecev staro Buderus peč za plinsko ogrevanje (v garanciji). V času našega dopusta, se je peč pokvarila. Pri popravilu, so ugotovili?? (Buderusov pooblaščeni serviser), da je v peč udarila strela in uničila elektroniko. Pravijo, da takšne okvare ne gredo v garancijo.
Ali morda kdo kaj ve o tem? Kako lahko vedo, da je to uničila strela? In če že, zakaj elektronika nima neke zaščite pred udari strele?? Vsem hvala za kakršnokoli informacijo oz. nasvet.
Objave: 245
Teme: 9
Ocena:
0
Ponavadi ob udaru strele ali kakšni drugi prenapetosti dobesedno skuri kakšen čip na napajalnem delu elektronike. Kako lahko z zagotovostjo potrdijo da gre za udar strele pa ne vem!
Mislim da skoraj nobena naprava nima vgrajene prenapetostne zaščite proti streli, saj moraš za to sam poskrbeti - dobra ozemljitev, izenačitev potencialov ter morebitna fizična prenapetostna zaščita. Mogoče celo strelovod?!
Garancija takih okvar nikjer ne krije!
Objave: 1339
Teme: 26
Ocena:
0
Seveda to ni zajeto v garanciji naprave... Kam bi pa prišli na tak način?
Zdi se mi pa smešno, da nisi kdaj prej pomislil na kaj takega. Prenapetostna zaščita stane okoli 10 do 20 EUR. Mislim, da taka investicija ni ravno nek bau-bau, če gledaš, da kotel stane tudi po 100-krat več?
Če imaš srečo, potem je res šlo kaj zgolj na napajlni elektroniki (ki ponavadi imajo kake varovalke). Poizkusi nekako zamenjat ta del, bodisi servis ali kako drago (beri: lokalni električar).
Objave: 67
Teme: 13
Ocena:
0
Mislim, da vsak ki ima vsaj malo pojma o elektroniki ve, da so prenapetostne zaščite le bav-bav...Nič posebnega niso in nikakor ne obvarujejo naprave pred strelo. Morda pred povišano napetostjo, pred strelo pa ne. Strela je prehitra in premočna za vsak še tako dober čip.
Ni ga čez fizično ločitev. Takšne prenapetostne zaščite pa še nisem videl, razen lastne roke, ki potegne kabel iz vtikača...
Objave: 871
Teme: 125
Ocena:
0
poišči lokalnega elektronika, pa naj pogleda, če se da kaj rešit.
Opusti se i uživaj, nemoj da nam sada kvariš doživljaj....
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Prenapetostne zaščite ti rešijo tudi elektroniko, le da ne stanejo 10 ampak 100 evrov. Za eno fazo!.
LP,
Samojed
Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
Ali si prepričan, da je bil udar strele? Če nisi prepričan, pokliči na hidrometeorološki zavod in prosi za izpis strel za določeno obdobje. V kolikor ni bilo strele v tem obdobju, lahko uveljaviš garancijo.
Po vsej verjetnosti ti je istočasno povzročilo še kakšno drugo škodo?
Objave: 85
Teme: 1
Ocena:
0
Moram reči, da je pri nas že dva krat sežgalo elektroniko na prav tako Buderusu. K sreči smo imeli zavarovan "indirektni udar" na gorilcu in pripadajoči elektroniki. Tako smo to dobili lepo povrnjeno.
Vendar sem se naveličal živeti v strahu in sem si tako v omarico vdelal tri 40kA varistorje in en katodni odvodnik iz skupine C od <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.iskrazascite.si">www.iskrazascite.si</a><!-- w --> in do sedaj moram reči, da se stvar izplača.
Objave: 1339
Teme: 26
Ocena:
0
Oprosti oleo, nisem električar, zato je moje znanje o elektriki omejeno. Se pravi, za 450 EUR se dan naredit kvalitetno prenapetostno zaščito? Kaj pa na Iskri znajo svetovati in po možnosti tudi montirati zadevo v hišo? Aja, kaj vsa ta stikala si montiral v elektro-omarico ali imaš kje v hiši še dodatno omarico za to zaščito? Ali je možno to zaščito montirat kje drugje? S to zaščito potem (če je vezana na glavni vodnik v hišo) ščitiš celotno hišno napeljavo?
Objave: 85
Teme: 1
Ocena:
0
Montiral sem sam v omarico vi hiši. Električar mi je izključil omarico in potem sem sam to montiral. Za montažo B klase je potrebno pooblaščen električar.[/code]