PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri ogrevanje s klimatsko napravo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav!
Se opravičujem, če se ponavlja tema, ampak iskalnik na forumu je preveč obširen in če že je kje ta tema sem jo med tistimi 150 stranmi, ki jih ponudi verjetno falil.
Prosim, če se lahko kaj pove o ogrevanju s klimo.
Kupil sem panasonicovo e12gkew in mislim z njo ogrevati prostor 20 m2 oziroma 60 m3, občasno pa tudi prostor 10 m2 oz. 30 m3.
Hiša je starogradnja z zidovi cirka 50 do 55 cm okna so termopan.

prosim vaša mnenja in pomoč.

Aja, baje klima deluje do -21?
Vsekakor nekaj časa gre, j eizhod v sili ni pa trajna rešitev

ogrevati vso kvadraturo,katero si naštel bo potrebno z malo večjo močjo ( recimo 6-8kW toplotna črpalka).

zasilne rešitve so vedno na koncu najdražje

sicer pa smo narod eksperimentiranja!!!

termal
čista energija
Hvala na odgovoru.
Zanimivo mi je le to, da sem imel pred klimo v sobici 10 m2 el. radiator moči 800 W s termostatom in mi je grel sobo celo zimo brez nekih večjih el. stroškov(cirka 8k mesečno skupaj el.)
Baje pa je klima po vsem boljša od el. radiatorja.
10m2 je skoraj premalo za kolikor toliko enakomerno delovanje klime.
Sam imam Mitsubishija ekvivalent 9-ki in je predimenzionirana. Ampak manjših skorajda ni, le Panasonic in Fujitsu imata 7-ke. S tem da je Panasonic preglasen, Fujitsu pa... Kaj pa vem, ta Mitsubishi je pač njihov top-model. Meni je bila prioriteta glasnost.
Za 20+10m2 bi ti popolnoma zadostovala 9-ka.
Sam sem tudi mislil na 9ko, ampak mi je monter po ogledu svetoval 12ko, ker se mi tudi zdi logično, da bo manj potrebovala za ogrevanje oz. hlajenje, tako energije kot časa.
Sam me pa tud matra zunanja enota.Moral bi jo estetsko zakrit, ker moti lastnika stavbe(postavljena bo na tleh na vrtu, seveda takoj ob zidu)
Razmišljam, da bi jo nadstrešil, pustil spredaj odprto seveda.Na nadstrešek pa bi speljal divjo trto.
Upam, da to ne bo motilo delovanja.
Manj časa že, ampak če misliš s klimo segret/ohladit prostor pol ure pred prihodom....
Energijsko pa ne more večja porabit manj, če ima slabši izkoristek.
Če si prej shajal z enim kW potem boš sedaj imel kvečjemu probleme azradi prevelike moči.
Sicer pa greješ dokler gre, potem pa stari dobri radiator.
Če imaš pa kako dobro vkopano klet, pa daj zunanjo tja, ti bo delovala celo zimo, samo krompir ti bo zmrznil. Smile
pri klimi moraš (skoraj) vedno imeti zraven še kak drug klasične način ogrevanja - ki ga uporabiš po potrebi.

ob pa vsaka klima brez najmanjšega problema grela prostor velik 20 kvadratov...takod ani panike!

ti jo samo veselo prižgi in se poceni grej! Če bo pa res neka huda sila pa boš moral uporabiti še kaj drugega..ampak pri 20 kvadratih te 'sile' osebno ne vidim.
Vesel sem odziva na mojo temo, ampak me zanima, če je kdo tukaj na forumu, ki bi mi vedel povedat kaj o panasonicovi 12 iz lastnih izkušenj.
Koliko ima kaj porabo, je zadovoljen z gretjem, hlajenjem?
Kako je s hrupom?
Porabo vidiš iz tehničnih podatkov (COP in EER, višja kot sta, boljši izkoristek ima zadeva), konkretno pa ti ne more nihče povedat, saj zavisi od tvojega prostora.

Načeloma pa lahko povzameš tako:
Če ti je do zdaj zadostoval kot praviš 800W radiator, bi pri COP=4 klima imela porabo malo nad 200W za isti učinek v istem obratovalnem času.

Zadovoljstvo in hrup pa je težko ocenit, tudi tistemu ki jo ima.
Eni so recimo zadovoljni že če zadeva sploh deluje, drugi pa imamo take zahteve, da bi šele po meri sestavljena klima top modelov Toshibe, Panasonica, Mitsubishija in Fujitsuja komaj zadovoljila izbirčnost Wink
Lahko bo kdo kvečjemu podal primerjavo nekaj klim, kar pa ti je brezpredmetno, saj z drugimi nimaš izkušenj, tole pa si itak že kupil.
Ko boš nabavljal naslednjo, boš že vedel malo več Smile
Za ogrevanje 90m3 s panasonicom e12 (dke, gke ali cpk, kar so samo oznake za leto proizvodnje) sploh ni problemov do -12 oC zunanje temperature, kar lahko povsem s sigurnostjo trdim iz lastnih izkušenj. Te zadeve testiram že 15 let . Imel sem montirane vse vrste do sedaj izdelanih modelov(a12,w12, g12, e12, xe12, he12). Razvoj je šel navzgor čeprav so morda v zadnjih letih malo oklestili klime zaradi konkurenčnosti in posledično zaslužka. Delajo pa za take površine vsi navedeni inverterji 12 brez problemov. Prva panasonicova klima pri sosedu še vedno deluje brez problemov (l 1993)
Pe-jev, re-jev, pw-jev nisem testiral.
Sicer pa se vse obnaša po reku "več šoldov - več muzike"
A in W model sta običajni tč.
Odgovorov sem dobil kar nekaj, zdaj sam čakam na majstra, da si vzameta čas in mi prideta zmontirat klimo.
Telmos, testirate klime že nekaj časa, povejte mi prosim kaj o realni porabi 12ke z inverterjem in ali lahko deluje 24/7.
Zamislil sem si, da bi jo imel užgano non stop.Nastavil temp. in naj deluje, ali je bolje če se ugašuje.
Sklepam, da manj porabi, če je skoz vžgana in sam dogrejuje, kot pa če bi jo ugaševal in prižigal.
Vsaj radiator mi je tako deloval.
Kje bi dobil servisna navodila za E-12? Mogoče Telmos?
Opusti se i uživaj, nemoj da nam sada kvariš doživljaj....
Moj prijatel je lani in letos ogreval stanovanje s klimo nonstop, poraba zanemarljiva. Kot pri večini naprav, je tudi tukaj bolje, da je prižgana neprestano in še ceneje je, temperatura je bolj stabilna....
Hvala Cvetko!
Se mi je zdelo, da bo najboljš, če jo bom imel ves čas vžgano.
1 2 3 4
Iskanje po temi