PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vklapljanje toplotne crpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni. Imam eno vprasanje ker mi neda miru. Hiša, nadstropje 95 m2, pravkar na novo narejena centralna kurjava (bakrene cevi, ventili..vse novo od A do Ž) s toplotno crpalko Mitsubishi Ecodan 7.5 kw. Zunanja enota SUZ SWM80VA2 in notranji hydrobox Ecodan ERSD VM2D. Radiatorsko ogrevanje, klasicno..brez termostatskih glav alo podobno. Zalogovnik 105litrov.

Toplotna je nastimana na kompenzacijsko krivuljo in na 45 stopinjah vode tezko segreje hiso preko 20 stopinj.
Hisa nima fasade, neizolirano podstresje, gor so se salonitke..tako da vem da so izgube ogromne. Okna in vrata so nova..drugo leto pride streha z 5 cm izolacije, 15 cm fasada..plus knauf naturboard 20 cm po betonski plati podstresja. Tako da potem ucinkovita bo.

Bolj me zanima..zakaj se toplotna vklaplja in izklaplja velikokrat? Naceloma..ona ne laufa konstantno..ampak se velikokrat za 10 minut izklopi in potem spet vklopi in laufa kaksno uro dve.
Serviser je bil tukaj pa na novo zamenjal plin, pregledal vse ampak ne najde vzroka. Da bi imel termostate in da jo izklopi razumem...ampak jih nimam..klasicni ventili..prav tako tudi ce zniznam ali povisam krivuljo je isto. Ne moremo doseci da bi konstantno delovala cez dan. Zadeva jr nova..stara 2 meseca. Kaksne ideje?
Prav tako je izkoristek slab COP je maksimalno 2.2..tudi ce jo spustim res na minimum.
 Ker vem da vklopi in izklopi niso okej za kompresor. Kolikokrat je normalno da se vklopi na dan?

Hvala za vsako mnenje.
Sicer bo odvisno kakšni so radiatorji, če so še kakšni stari rebrasti ali podimenzionirani potem ob pomankanju izolacije verjetno tudi 45 stopinj vtoka ni dovolj za segreti na 22 stopinj hišo. Tč ne izklapljaš ane? laufa 24/7? Si siguren, da se TČ izklopi? Da nisi slučajno zamešal izklop z odtaljevanjem, ki pri temperaturah okoli 0 in visoki vlagi lahko tudi vsako uro za 5-10 min.
Zivjo..ne..kot sm rekel..je vse novo. Kot da bi novogradnjo delal ker hisa prej ni imela centrale. Radiatorji so alba faral aluminijasti in dovolj veliki.
Ja izklaplja se..naprimer na eno uro se izklopi za 5 minut cirka.
Naprimer nastimano imam trenutno 46 stopinj.

THW 1 je dosegel 48 stopinj, povratek pa 42 in nato se je ona izklopila za 5 minut.
Ko se je nazaj vklopila je bil THW1 ze 40 stopinj in THW2 isto 40. Da bi se v parih minutah voda toliko shladila, pa se zalogovnik 104L?

In sedaj spet laufa ona.
Ne morem doseci da bi ona vzdrzevala konstanto. Se zazene in segreje in potem se sklopi..spet zazene itd.
Laufa pa 24/7.
Kot pravim tudi izkoristek ni nekaj da bi se hvalil.
Nevem vec kar narediti oz. kaj bi bil problem. V enem mesecu kar laufa je imel kompresor cca 700 vklopov ze. Kolega in serviser pravi da v povprecju imajo 200 300 vklopov na leto ali se vec.
Tko da nimam ideje..in dokler je garancija bi rad preveril vse. Bil je pooblascen serviser tukaj..zamenjal plin..pregledal..pa spremljal eno uro parametre..je rekel da se mu zdi vse ok.
Nisem pameten no
"Kolega in serviser pravi da v povprecju imajo 200 300 vklopov na leto ali se vec." to je izjava "čunga lunga "serviser.  Kompresorji so dimenzionirani na 6 vklopov na uro. 

Število vklopov je odvisno od  več dejavnikov recimo:
Zunanje temperature, vlažnosti objektam, vzrajnosti, volumna vode, hidravlike, dimenzioniranje naprave in še veliko drugih faktorjev. 

Glede na vaše navedbe naprava zelo verjetno deluje povsem normalno. povsem normano je tudi, da ko se ustavi stoji 10 minut.
Mogoče so radiatorji dim. na izolacijo? Vi pa zaenkrat brez ..., 100l zalogovnik  v tej situaciji ni baš nešto.  Za vnaprej lahko povsem Ok.
Tudi meni je najprej prišlo na misel , da se ne cikla tudi z oddtaljevanji.
Citat: Si siguren, da se TČ izklopi? Da nisi slučajno zamešal izklop z odtaljevanjem, ki pri temperaturah okoli 0 in visoki vlagi lahko tudi vsako uro za 5-10 min.

Kar ta odgovor ne vsebuje...
Citat:Ja izklaplja se..naprimer na eno uro se izklopi za 5 minut cirka.
Drugače ne vem koliko TČ se zaženo 200-300 krat . 
Pomnožiš lahko večkratno.... Odvisno od proizvajalca do proiz. in seveda zahtev objekta/okolja , ter izbrane TČ . 
Za našo so npr. dovoljeni 4je na uro, ki jih nikdar ne doseže. Tam od 12-do cca 22 (odvisi od mraza) dnevno pa. Čeravno se naša s talitvami pa ne obremenjuje , ker je predim. od 0 do največ 5-6 dnevno (povp. pa 2-4).
Poddim. potrebam pa se lahko ciklajo z njimi . 
Dv 48pri kolk zunanje? Tudi to je lahko odgovor na gornje-zahteve objekta in dim. TČ .
Pri nas je ob zunanji nuli 41stC , min. izo. 200m2 TČ 18KW (cca 3 preveč). Pri 300lit. zalogovniku na pamet...stoji vsaj 1/2 ure - kar odvisi od z. t.. Povsem možno dela bp- glede na zahtevnost.

Aha, me je Merlin mal prehitel....ko sem pisal
Ok..zalogovnik ni nekaj bas..za toplotno crpalko 8kw se daje zalogovnik 50 litrov..ponavadi dajo raje 100, kar sem tudi dal. To je vsak serviser do sedaj rekel, vkljucno pooblasceni Ream iz Lj..tako da ni kar nekaj.
Ce serviserji trdijo da se ne sme toliko vklapljati in izklapljati potem nekaj je..plus COP 1.8 oz. max 2 ni logike, ce je specificiran. A 4.5 vsaj dobre 3 bi mogel dosegati..tudi ce sem v mrzlem je isto.
Kar se dogaja je to..spremljal zdaj 4 ure ko sem bil v delavnici in imam zunanjo enoto zunaj okna in jo vidim.

V radiatorje mi gre voda 46 stopinj po krivulji...THW1, torej dovod, se segreje na 48 stopinj in nato se zunanja enota ugasne za 5 minut. V teh 5 minutah se THW 1 ohladi na 41 stopinj in enota se nazaj vzge. Laufa pol ure spet in se spet vgasne.. to se ponavlja vec ali manj na enake cikle.
Kar mi ni jasno..kako se lahko v 5 minutah voda (THW1) ohladi za 7 stopinj ce ima zalogovnik 105L. Zunanja temperatura 3 stopinje trenutno.
Popolnoma enako je delovala brez zalogovnika. Potem sem klical serviserja in so zmontirali zalogovnik in deluje popolnoma isto kot prej.
Kar me moti je to, da mi na zalogovnik niso zmontirali tipal temperature vode..morda je tukaj problem?
Sem jih vprasal pa so rekli da ne potrebuje tipal.
Lahko prilepim se sliko sistema.

PS: Notranja enota je v ogrevani delavnici, z kamnitimi zidi ki so 80 cm debeli..in je obcutno topleje kot v zgornjem stuku.
Citat:za toplotno crpalko 8kw se daje zalogovnik 50 litrov..ponavadi dajo raje 100, kar sem tudi dal. 
Dimenzionirano na kasnejšo izo., kot verjetno radiatorji?! Če sem prav bral, si ti zdaj brez izo. in kasneje bodo rad. ok.. Zdaj se hitro ohladijo in scuzajo zalog. zalogovnik.
Okolje in  DV 48 ob z.t +3 ?! Je to to:
Citat:Kar mi ni jasno..kako se lahko v 5 minutah voda (THW1) ohladi za 7 stopinj ce ima zalogovnik 105L. Zunanja temperatura 3 stopinje trenutno.

Bi pritrdil Merlinu, da povsem normalno.

Blizu nas so dali TČ v-v dimenz. na izolacijo. Seveda, da ne bo kasneje premočna /predraga. 
Ko že prve zime ni zmogla normalno ogret objekta, bi kmal vklučil odvetnike,  bemtili nad servisom/montažo- ne pa priznali lasne napake- na katero so jih opozorili... zmanjkalo špage izo. ni blo par let, TČ so nateg....itd....žnj....
Ko pa je špaga dala izo. je vse blo pozabljeno in TČ dela BP?! kar naenkrat..., tko z ljubga mira?!
Pac jaz ne tezim serviserjem..oni so rekl da to ne stima..zato sem se sem obrnil se za mnenje. Meni se tudi ne zdi ok..ker vse ki poznam imajo isto neizolirane hise pa imajo izkoristke pa vse boljse. Isto jim ne laufa toliko toplotna.
Zato..najbolj mi je pa cudno da dela enako kot po montazi zalogovnika. Prej je bilo enako kot sedaj...z vecjim sistemom. Nevem. Izolacija definitivno pride drugo leto..ker letos so me nategnili majstri. Bolj se mi gre za to, da stvar nebi delala brez potrebe prevec in unicevala kompresorja.
Citat:COP 1.8 oz. max 2 ni logike, ce je specificiran. A 4.5
Preglej ob kakih pogojih... piše specifikacija...
Tud poraba bo temu primerna do izolacije...
46DV imamo mi pri -5, 48 pa -7.
Bo kaj lažje razumet..., ko prelistaš še specifik.
 A2/35=cop, itd...?
 Pri z.t. 3+ in DV 46 -48 = misija nemogoče.
Citat:vse ki poznam imajo isto neizolirane hise pa imajo izkoristke pa vse boljse. Isto jim ne laufa toliko toplotna.

Vse isto? TČ, potrebe objekta ...
No, če serviser trdi... upajmo , da bo pravilno in korektno ukrepal.
Kompresor pa ne bo rignil samo zarad št. teh vklopov, če ne najdejo druzga felerja.
Ja bomo videli..ampak govorim se to..glede na to da nimam termostatskih glav ne nic...tudi ce jaz spustim temperaturo na 35 stopinj..pac da mi gre toliko topla voda noter..torej razbremenim toplotno na maximalno..bo se vedno ona laufala z slabim izkoristkom in se vklapljala in izklapljala.
To ni logike...ena je da laufa na 50 stopinj in ni COP visok..ampak da jo das na 35 bi se pa ze moglo poznati..
Nevem..v ponedeljek pride pogledat spominsko kartico. Bomo videli.
1x na uro se ustavi? Klikni v moj podpis in poglej kako ob trenutnih temperaturah ze 10+ let dela nasa in ti bo upam odleglo. Mogoce je se za naredit v nastavitvah, ne vem. Samo kar omenjas ni tako hudo za TC, ne bo kar crknila, brez skrbi. Bolj je problem, da ne ogreje, tu pomaga edino izolacija.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Glede da ne ogreje razumem..to me ne toliko gane, ker sem vedel. Imamo se kamin..tako da pomagamo s tem.
Bom videl res kaj bodo rekli v ponedeljek..oni pravijo da to za tega Ecodana ni ok. Da se bi mogla manj vklapljat.
Ti imas Fujitsu kolikor vidim?
Ja. Waterstage 11 HP. Napisi kaj boste resili v ponedeljek, me zanima. Ima pa moja mati podobno situacijo kot ti, TC in kamin na neizolirani hisi. Kadar kuri kamin se TC podobno izklaplja, ker kamin ogreje v tej meri, da krmiljenje TC v toliki meri zniza potreben DV, da ga z lahkoto doseze, preseze in gre v mirovanje.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Za 95m2 neizolirane hiše je izbrana TČ daleč premajhna. Zato ne doseže višje temperature. Povsem normalno je da ko se ustavi, da stoji, ker to mora.

Edino vprašanje je "COP". to kar navajate ni COP COP se meri samo v eni točki, tega doma ne morete izmerit. Lahko izmerite tako imenovani letni izkoristek. Za to pa potrebujete, električni števec in kalorimeter. Vse ostalo zelo približno ali po domače .....

Če ima naprava vgrajene el. grelnike, je izkoristek normalen, ker imate premajhno napravo in dogreva z el. grelci.
Sigurno se ustavi zaradi odtaljevanja, zato tudi hitro ohladi vodo takrat.
Ne obremenjuj se sedaj z njenim delovanjem, temveč ji pomagaj s kaminom in že išči fasaderje za naslednje leto, ker jih je težko dobit.
1 2 3
Iskanje po temi