PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Ali statiku lahko zaupam?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,

kot pri vsaki gradnji in obnovi se je tudi pri nas zapletlo - statik in krovec govorita vsak po svoje.
Ker o tem nimam pojma in vsak vleče na svojo stran - prosim za vaš imput, mnenje, izkušnje. Če je med nami kakšen nadobuden statik in krovec, pa toliko bolje  [Slika: smile.png]

Problem: obnavljamo 100let staro streho (streha se že gradi) - statik je naredil izračun - krovec na ta izračun pravi, da se bodo špirovci zaradi dolžine povesili. Cel špirovec je dolg 6,6m, podprt s škarjami na 2m in na spodnji legi. Se pravi med škarjami in spodnjo lego je 3,9m

V glavnem, krovec pravi, da se bo povesilo, statik pravi, da je ok. Glede na to, da bolj ko berem, bolj statiki ponavadi predimenzionirajo, bolj me skrbi. Sploh ker je npr za sam estrih fuuul kompliciral in zaradi čimmanjše obremenitve pristali pri suhem estrihu.. Hkrati pa vidiš krovca, da je maher, pa da ma izkušnje... in pravi, da se bodo špirovci povesili za 10cm ob prvem snegu...

V prilogi še slikca.. 

hvala za mnenja, izkušnje...

Priložene datoteke Predogledne slike

Zagotovo se bo povesilo, o tem ni niti najmanjšega dvoma.
Na koncu koncev les dela tudi v vzdolžni smeri, čeprav veliko manj.

Ne bi se pa jaz sekiral zaradi tega. Niti ne bo nihče tega videl, niti ne bo škode zaradi tega.
Večji problem se mi zdijo vertikalni stebri, ki jih bo odrivalo. Če bo tako, kot je na sliki.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ja, 6 m ni tako malo, ampak pri dimenziji 12 x 20  se bo po izkušnjah povesilo za 2-3 cm. Ssilvo
hvala obema za odgovor. Kaj pa mislite s problemom vertikalnih stebrov?
Moj odgovor na tvoje vprašanje je....NE !!
Ne moreš zaupati statiku......ne moreš zaupati krovcu....še najmanj pa ne moreš zaupati "strokovnjaku" na PSS forumu, ki zadeve v živo niti ni videl in niti ni predložil referenc....ali pa ne pozna vseh okoliščin...ampak svoje mnenje poda samo na podlagi neke skice, ki si jo objavil....
Ko imaš pri nekem projektu dva ali več  različnih mnenj, je to povsem jasen razlog in alarm, da ne moreš zaupati nobenemu !!
Krovec in statik sta v službi....hjebe se njima za tebe....statik bo "predlagal" nekaj, kar ga bo kasneje ščitil zakon, pa če bo imel prav ali ne....isto velja za krovca !
Da o PSS "majstrih", ki nimajo nobenega zakona za sabo, niti ne govorim......ampak podajo svoje "rešitve" samo na podlagi....koga že ?!

Noben PSS forum ti tukaj ne more pomagati....
Jaz bi bolj zaupal krovcu, saj je to njegovo področje itd
A,bejžgasrat...
A misliš da en statik (pa je lahko res katerikoli, ker bolj enostavnega računa ne more biti) res ne zna točno izračunati povesa šestmetrskega razpona enega ubogega špirovca 12/20 pod predvideno oz. predpisano obtežbo?

Ampak neeee, seveda bo Štefan, cimerman iz sosednje ulice, ki nikoli statike povohal ni, boljše vedel, to pa sigurno da ja, je že kar nekaj cimprov skupaj sklamfal, pa še kar vsi stojijo. Svašta...
Če je statik svoje trditve podkrepil pisno z izračuni, pa naj še cimperman poda pisni izračun in podkrepi svoje trditve. Najboljše bo, če oba povabite na soočenje in skupaj ugotovite kako je prav.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
Zaupaj krovcu. Koliko streh je postavljenih brez statikov, pa še vedno stojijo. Koliko pa jih je postavil statik?

Statik je samo še en člen v verigi, ki ti pobere denar. Dejansko pa bo vsak dober zidar in krovec znal postaviti hišo/streho brez statika, ker imajo dovolj izkušenj.

Ne razumem pa, da se odločiš za statika, ki ti pobere lep kupček denarja, potem pa mu ne zaupaš. Kaj si dejansko od njega potem pridobil?
Holly fuck! Zidar ve več o statiki kot statik? Isto krovec? RESNO?
Zidar/krovec mogoče ne znata računati statike. Ti bo pa vsak dober krovec brez statika, znal sam postaviti streho, ki se ne bo zvijala. Sam bo vedel kje mora postaviti stebre. Tako, kot so to delali že več sto let, pa hiše še vedno stojijo.
V teoriji. V praksi pa marsikdo odpove ko pride do "nove" situacije. Zato pa imamo statike...

Pred kratkim smo postavili lepo dvižno drsno steno. Ogromno. Precej denarja. Sredi stene bo majster imel zdaj lep steber sredi dnevne sobe. Ker niti projektant niti zidar očitno nista pomislila na "statiko" nad steno. Ne meni o tem da folk zna... btw tudi podirajo se hiše. Pa posedajo. Pa pokajo pa... še tisto kar naj bi znali krovci zidarji in vsi ostali je včasih problem. Ne pa statika ffs...
Brivci so tudi včasih popravljali zobe. Več 100 let...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Nerodna situacija. Če bi se to meni zgodilo, bi se obrnil na arhitekta da reši zadevo. Če arhitkta ni v igri potem je najboolje poiskati še nekega tretjega strokovnjaka da poda svoje mnenje (kar sicer stane) oz. je res najbolje spravit ona dva skupaj (kar je praktično zelo težko) in da se zjasnita.

Upam, da imaš dovolj živcev v rezervi. Srečno.
Odlicna tema... Ponazarja trenutno naravnanost naroda komu verjeti.

Absolutno se ne verjame statiku, ko se pogovarjamo o statiki. Jaz niti ne vem, ce bi krovcu. Je ze preblizu... Sigurno je nekje nek mesar z mnenjem.
Vprašanje ni ali se bo povesilo ampak koliko. Jaz bi v podobni situaciji enostavno predimenzioniral in mirno spal - pa ne glede kdo na drugi strani svetuje.
1 2
Iskanje po temi