PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zakaj sončni kolektorji za vodo niso več v modi?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Danes vsi govorijo o izkoriščenju sonca ipd... zakaj se ne uporabljajo več sončni kolektorji za gretje sanitarne vode? 

Sem pa tja vidim na kakšni strehi stare kolektorje, pri novogeadnjah pa nič.
Ker se kao ne splaca. To je bil vedno odgovor ta pametnih, ki vse v nulo preracunajo gor / dol. Sam imam poleg SE na strehi se vedno tudi 9m² SSE, kateri delajo z odliko, stali so me pa 700€ (samogradnja preko ZRMK). Ni sans, da jih deportiram s strehe. Delajo k pesem, slabih 15 let ze (od 2009) brez ene same tezave. Zadovoljen zelo. Sicer pa je vpogled na voljo vsakomur (podpis) in lahko preveri kako grejejo.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Ker so soncne celice postale cenejsa opcija, s katerimi lahko poleg gretja vode napajas se tudi druge stvari.

Lp, G
Ker je danes veliko enostavneje in konkretno ceneje uporabit sončne panele in z njimi napajat elektro grelnik v bojlerju.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Koliko panelov rabis za ajde 300l bojler? Res me zanima, ker ne poznam nobenega, ki bi tako grel vodo. Ali imajo SE katera ni poceni ali nic. Nihce ne greje oz. nima panelov za bojler. In ce imas, gre za direktni priklop na bojler, mimo el. napeljave?
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
@Poldee => Koliko velik bojler imaš? Običajni ki so vgrajeni v TČ so premajhni za kaj takega priključit gor, tako ga verjetno rabiš vsaj 300l ?

@mucek => To je res vendar če nisi priključen v omrežje potrebuješ baterijo ki pa ni poceni. Ni tako komot, da bi mimogrede to naredil kot bi teoretično lahko s sončnim kolektorjem.

@sassapo => ni napačna ideja Smile namesto da greješ vodo, poganjaš grelec za vodo.

@Poldee => Načeloma ni potrebno da se greješ samo z celicami ampak le te uporabjaš kot dogrevanje, tako da potem bojler ne rabi toliko gret

Nevem, nimam še nekega mnenja ali je smotrno ali ne to imeti v kombinaciji s TČ. Sončne celice in priklop na omrežje pri meni odpade ker baje omrežje ni dovolj močno in v našem koncu ne dobiš dovoljenja za priklop.
Trenutno imam 300l bojler, je pa v nacrtu 450-500l.

Imam tudi TC, pozimi greje SV (trenutno samo hiso, SV pa grelec in SSE). Ne vem, iz izkusenj bi si vedno za gretje SV omislil SSE. Seveda vsak zase ve kaj in kako.
7 panelov po 400w je nekje enako kot trije vodni kolektorji, s tem, da so pozimi paneli učinkovitejši, poleti pa po izplenu še vedno zmaga klasika.
Bistvena razlika je v ceni in enostavnosti izdelave.
paneli - regulator - grelec in kolikor sonca toliko tople vode, s tem da so paneli v mrazu (če je sonce seveda) opazno učinkovitejši kot v poletni vročini, ko tople vode tako ne potrebujemo toliko kot pozimi.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Kdor ima delujoč sistem kolektorjev na strehi bi zagotovo bil neumen, če bi ga odstranil zgolj zato, da bi ga nadomestil s fotovoltaiko. Ko pa se mu bo življenska doba iztekla bo pa fotovoltaika zagotovo boljša izbira. Tudi parne lokomotive so bile nekoč boljša izbira kot električne.
Zakaj ni več sistemov za ogrevanje sabnitarne vode? Enostavno zato, ker je obstajala možnost in si je vsak raje postavil komplet SE za vse potrebe hiše. Sedaj, ko se je netmetering iztekel in ko so cene panelov dokaj nizke pa bo samostojnih sistemov za pripravo sanitarne vode pa mogoče še kakšnega porabnika v off grid varianti vedno več. Nenazadnje je sistem s paneli veliko enostavnejši, ni strahu pred pregrevanjem ali zmrzaljo, puščanjem tekočin, zahtevno regulacijo....
Če lahko podam moje izkušnje?
Kolektorji so namenski za svojo delo in ga tudi opravljajo nekje z odliko nekje srednje dobro, nekje zadovoljivo,začetna ivesticija in realizacija v tem času dražja od panelov.Ko ogrejejo vodo so v mirovanju .
Paneli, ogrejejo vodo ,ni potrebe po solarnem bojleru,vsi vemo da se voda ogreva kratek čas in če se ne troši sistem stoji.Med tem časom lahko pereš, kuhaš ,pečeš ,hladiš z klimo....In to v današnjem času za zelo malo začetno investicijo napram kolektorjev, z dodano baterijo pa se dan podaljša dolgo v noč..
Govorim in pišem iz lastnih izkušenj.
Jaz sem jih moral flikniti dol, 20 m2 samogradnih.
Ampak jih bom nekam vštulil nazaj. Skoraj 5 MWh, ki jih porabimo za sanitarno, lahko s tremi ali štirimi kolektorji prepoloviš. Nekako škoda se mi zdi toliko štroma samo za toplo vodo. Čeprav me nič ne boli.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Niso v modi ker je bil netmetering bistveno cenejši in enostavnejši. Zakaj bi se "matral" s shranjevanjem toplote v zalogovnikih, če ti je to shrambo popolnoma brezplačno podarila država?

Realno imam tudi jaz otočno elektrarno z akumulatorji (ne oddajam v omrežje nič), pa in imam vseeno raje panele kot kolektorje za toplo vodo.
Zakaj:
- Panele lahko dam na katerokoli streho in pri prenosu elektrike praktično ni izgub (izgube toplote na cevi 20m od garaže do hiše niso zanemarljive)
- V oblačnem vremenu dobim vsaj nekaj, od kolektorjev verjetno ne bi
- Ko res sije sonce, je elektrike tako ali tako dovolj za gretje bojlerja
- Če daš na streho malo več panelov za gretje vode ti elektrarna lažje napaja električne porabnike kadar je slabo vreme
- Dovolj velik bojler v vsakem primeru deluje kot shramba, pa ni važno ali ga grejejo kolektorji ali paneli
- Elektriko lahko uporabim za karkoli, elektrika je dražja kot toplota (iz drv npr.)
- Vezava kablov je bistveno lažja in zahteva manj orodja/znanja kot delo s cevmi, vodo, obtočnimi črpalkami
- izračun potrebne količine panelov in njihovega izplena je bistveno lažji zaradi ogromne količine javno dostopnih podatkov elektrarn

So pa vendarle tudi kakšne nišne prednosti kolektorjev:
- Izkoristek toplote na enoto površine je pri kolektorjih boljši kot pri celicah (to je v gorskih kočah ki vedno rabijo toploto npr. pomembno).
- kolektorje za ogrevanje prostora/vode lahko narediš v improvizirani izvedbi v samogradnji in so res poceni
- na proizvedeno kWh so kolektorji še vedno cenejši
- proizvodnja je bistveno bolj enostavna, lahko jo delajo lokalna podjetja, nismo odvisni od uvoza "strateških surovin" (kdorkoli reče da je fotovoltaika domač vir elektrike v bistvu malo blefira)

Na Danskem recimo imajo sisteme daljinskega ogrevanja s kolektorji ki uspešno sezonsko hranijo toploto po zelo nizkih cenah.
Še jaz malo dodam mojih izkušenj in opažanj za SSE:
- Imam vakuumske heatpipe, ki odlično delajo tudi na manjšem osončenju in v mrzli zimi.
- Ogrejejo vsak sončen dan 300l SV in še dogrevajo 2000l zalogovnik.
- Sistem sem sam montiral in po 10 letih že lahko rečem, da se je povrnil glede stroškov, koliko sem plačeval za toploto v Velenju samo za toplo vodo, kaj še dodatek za imeti rit na toplem.
- Nisem rabil nobenega soglasja.
- Ni nevarnosti, da kaj zagori ali ob požaru, počakati da vse pogori in potem gasiti.
- Na strehi je cca 7.5m2 efektivne površine.

Brat ima doma oboje v večji količini in je SE postavil na svinjak, ki ni več v uporabi:
- Potrebne kar nekaj elektronike, da to sedaj deluje kot mora.
- Popravljen števec dela sedaj na manjši moči in meče ven, Prej je bil za 25A varovalke sedaj pa 13.X KW, kar je samo 20A varovalke.
- Kako gasiti stavbo ob požaru!!!!
- Kako odstraniti vse po končani uporabi....
- Nevarnost visoke napetosti - smrtno nevarno... Pa delaj vse sam.

Seveda ni več zanimanj za SSE, ker s novo rešitvijo SE lahko brez dodatnega dela razen več m2 na strehi nadomestiš tisto kar bi naredi s SSE. Očitno se bo dogodilo kot se je s parnimi stroji, ker si imel energijo vedno blizu - gozd. Sedaj smo komot in smo odvisni od drugih.
Citat:Še jaz malo dodam mojih izkušenj in opažanj za SSE:
- Imam vakuumske heatpipe, ki odlično delajo tudi na manjšem osončenju in v mrzli zimi.
- Ogrejejo vsak sončen dan 300l SV in še dogrevajo 2000l zalogovnik.
- Sistem sem sam montiral in po 10 letih že lahko rečem, da se je povrnil glede stroškov, koliko sem plačeval za toploto v Velenju samo za toplo vodo, kaj še dodatek za imeti rit na toplem.
- Nisem rabil nobenega soglasja.
- Ni nevarnosti, da kaj zagori ali ob požaru, počakati da vse pogori in potem gasiti.
- Na strehi je cca 7.5m2 efektivne površine.

Brat ima doma oboje v večji količini in je SE postavil na svinjak, ki ni več v uporabi:
- Potrebne kar nekaj elektronike, da to sedaj deluje kot mora.
- Popravljen števec dela sedaj na manjši moči in meče ven, Prej je bil za 25A varovalke sedaj pa 13.X KW, kar je samo 20A varovalke.
- Kako gasiti stavbo ob požaru!!!!
- Kako odstraniti vse po končani uporabi....
- Nevarnost visoke napetosti - smrtno nevarno... Pa delaj vse sam.

Seveda ni več zanimanj za SSE, ker s novo rešitvijo SE lahko brez dodatnega dela razen več m2 na strehi nadomestiš tisto kar bi naredi s SSE. Očitno se bo dogodilo kot se je s parnimi stroji, ker si imel energijo vedno blizu - gozd. Sedaj smo komot in smo odvisni od drugih.
Oprosti, ampak zapisal si toliko neumnosti, da glava peče.  Če omenim le varovalke- z 3x25 A glavnimi varovalkami lahko postaviš SE moči 80% zakupljene in to je  13,4 kW. Torej- max moč SE je za 20 A varovalke, iz omrežja lahko še vedno vlečeš za 25 A varovalke, če pa si malce spreten in izkoristiš pravi trenutek, pa lahko v hiši porabljaš 25 A iz omrežja in 20 A iz SE. Torej ima sedaj, ko mu SE proizvaja energija na razpolago večjo moč, kot jo je imel pred izgradnjo SE. Ven pa mu meče, ker ima očitno na inverterju nastavljeno previsoko omejitev in skuša v omrežje oddajati večjo moč. kot ima dovoljeno.
Požar, gašenje, počkati, da pogori, visoka napetost... glej ... At

So pa kolektorji še vedno boljša izbira v toplejših krajih, kjer ne prihaja do zimske zmrzali. Tam je lahko celo leto v sistemu navadna voda in lahko delajo tudi kot  pretočni grelniki vode. Če se potuje kaj v Azijo ali Afriko jih vidiš vse polno po strehah hiš. Ker imajo majhne bojlerje nad kolektorjem ne potrebujejo elektrike za delovanje in nobenih diferenčnih termostatov. Ker so priključeni direkt na vodovod tudi pregrevanje ne pomeni kakšno podobno težavo, kot pri nas, ko jih morajo poleti celo prekrivati...
Ogrevanje sanitarne vode z TČ je bilo tako poceni, da se je na kolektorje enostavno pozabilo. Tudi ni vezano na sezono, tako kot kolektorji.
1 2 3 4
Iskanje po temi