Mi lahko nekdo razlozi zakaj se vedno proizvajalci ponujajo split sisteme TC, ce pa ima "monoblock sistem" dejansko "vse"..So cenejsi, zavzamejo manj prostora, lazja montaza..
Sploh ti Kitajci so vecinoma vsi "monoblock"
Če pogledaš klimo napravo: imaš zunanjo enoto, notrnjo enoto in cevno povezavo med njima. Da bi se za hlajenje prostorov po cevni povezavi pretakala voda verjetno ne bi šlo. Zato se pretaka plin, kateri je v montirani klima napravi. Če pogledaš moči- klime so moči 2,5 ali 3,5 kW, toplotne črpalke pa so moči tudi 10, 14...kW. Če torej povečam malce notranjo enoto in malce zunanjo enoto, dam v vse skupaj malce več plina, mogoče povečam presek cevi med zunaj-znotraj... pa imam TČ kateri v ceni nobena druga ne bo mogla parirati. Ostali pa se trudijo, da v enem ohišju optimizarjo sestavne dele in drugje optimizirajo delovanje... in ker ne dobivajo večino dohodka s klimami za hlajenje, TČ so pač le stranski produkt so logično dražji...
Če pa me ta TČ izdelana iz klime ogreva, zakaj dati več za drugo? Torej, pozabi na split in monoblock. Kupi kar je najcenejše, saj je ostalo metanje denarja skozi okno. Če mi ne verjameš- preberi forum
Pri split sistemu crkne (skoraj izključno) samo zunanja enota, ki je bila v mojem primeru 5kW TČ 2x cenejša od notranje. Pa skrbi z vodo zunaj ni.
Pri monobloku pa pač ni notranje enote, kar je lahko za koga plus zaradi prostora (je pa zato zunanja toliko večja). Pa monoblok ti lahko zmontira izključno vodovodar, pri splitu mora pa biti na zagonu še klimaš, ki poveže plin.
Ostalo je pa več ali manj isti šmorn. Ja, vzami kar je ceneje.
26.1.2024 ob 11:38 (*Zadnja sprememba objave: 26.1.2024 ob 11:39 uporabnik vincent.)
Malo denarja bo na koncu tudi malo muzike. Velja pri vsem in povsod. Tudi pri TČ:
Nekaj 'izkušenj' sem imel z LG monoblokom (se mi zdi da 10 kW model)..katastrofa od katastrofe. Tako z vidika regulacije, kakor porabe, in zanesljivosti.
starter... TČ niso nobena izjema in tudi tukaj velja, kolikor denarja toliko muzike.
Če gre za manjši energetsko varčen objekt si lahko privoščiš poceni napravo, v primeru večjega energetsko zahtevnega objekta bo pa treba seči globje v žep, da ne bo potem bolela glava.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Hvala za info...
Delamo energetsko sanacijo stanovanja...
Nekje 65m2 neto povrsine.3 slojna okna, na "eden" fasado pride se 15 cm izolacije...Talno gretje...
Kaksno moc TC izbrati?
Najprej sem razmisljal o Vailant elo block el peci.
Zdaj se pa cedalje bolj nagibam h kaksni bolj dostopni TC tipa monoblock.
Panasonic ima akcijo prejšnje serije TČ.
5kw Zunanjo in notranjo enoto dobiš za nekaj več kot 3k€ + ddv
Jasno ti pripada tudi subvencija.
Gre za kvalitetnega in visoko renomiranega proizvajalca toplotnih črpalk v nižjem cenovnem razredu, ali ti. klima segmentu.
Če te zanima več, me kontaktiraj čim prej, kajti tole bo razprodano kot vroče žemljice.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zdravo!
Lani sem kupila LG monoblok Therma V TČ za ogrevanje 60 m2 s centralno (pokvarila se je peč na olje). Od zadnjih nizkih temperatur naprej se ji je čisto zmešalo, ves čas se sama ugaša (vsako jutro je ugasnjena). Spoznam se nič - je morda tu kakšen mojster, ki bi jo znal spraviti v red?
28.1.2024 ob 12:07 (*Zadnja sprememba objave: 28.1.2024 ob 12:08 uporabnik trance0.)
Citat:Objavil Abrakadabra - 1 ura nazaj
Zdravo!
Lani sem kupila LG monoblok Therma V TČ za ogrevanje 60 m2 s centralno (pokvarila se je peč na olje). Od zadnjih nizkih temperatur naprej se ji je čisto zmešalo, ves čas se sama ugaša (vsako jutro je ugasnjena). Spoznam se nič - je morda tu kakšen mojster, ki bi jo znal spraviti v red?
Boš morala pa povedati kaj več. Če se ne spoznaš čisto nič, bo pravi naslov kar kakšen mojster, ki ti bo prišel reč nastavit. Predvidevam, da imaš narobe nastavljeno vremensko krivuljo in histerezo, morda tudi obtočno črpalko in še kaj. Imaš v sistemu zalogovnik?
28.1.2024 ob 12:42 (*Zadnja sprememba objave: 28.1.2024 ob 12:43 uporabnik trance0.)
Če se čisto nič ne spozna, ji bodo navodila bolj malo koristila. Toplotno črpalko težko optimalno nastaviš, če nimaš pojma, kako deluje in na kaj vpliva katera nastavitev v servisnem meniju. Najhitreje bo rešila težavo tako, da pokliče dobrega mojstra, ki ma izkušnje z nastavljanjem LG in nasploh toplotnih črpalk.
Kaj pa je za nastaviti? Naklon in vertikalni pomik premice ali krivulje?
To bi moral znati tudi bebec. In hkrati je to tudi vse, kar zna nastaviti 99 procentov monterjev. OK, še temperaturo sanitarne vode znajo. Potem je pa res konec.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!?? Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
29.1.2024 ob 11:51 (*Zadnja sprememba objave: 29.1.2024 ob 11:52 uporabnik trance0.)
Nastaviti je mogoče premico (vremensko krivuljo), delovanje obtočne črpalke, histerezo za vodo in/ali zrak, delovanje po izbranih vodnih senzorjih (dvižni ali povratni vod) in/ali po zračnem senzorju (v žičnem upravljalniku ali ločenem), delovanje v načinu AI, ki omogoča ročni paralelni premik premice, ali v načinu HEAT, v katerem se nastavi želeno temperaturo vode (dvižnega ali povratnega voda) ali zraka v bivalnem prostoru. Poleg tega je treba upoštevati tudi, ali je toplotna črpalka priključena direktno na ogrevalni krog ali je vmes morda še paralelno povezan zalogovnik.