Objave: 7
Teme: 1
Ocena:
-3
Ker se po objavah sodeč precej spoznate na TČ in imate veliko izkušenj, vas prosim za pomoč.
Gre za majhno (80 m2) hišo v LJ, dve etaži, dvoslojna okna, 12cm izolacije, okoli hiše skoraj nič prostora (takoj zraven ograje od sosedov ali vrt, edino na sprednji strani hiške mali atrij).
Staro peč na olje sem dala ven, radiatorje obdržala. Rabim nov sistem ogrevanja: mestni plin odpade, ker bi bilo treba po sosedovih vrtovih kopat, opciji sta IR paneli in TČ. Poleg ogrevanja prostorov potrebujem še gretje sanitarne vode (dve osebi).
Dobila sem ponudbe za TČ TOSHIBA ESTIA (R32) 8 kW, Kronoterm Versi, Samsung SPLIT 6 kW in Daikin Altherma 3HMT 8 kW.
Izzivi glede na to, kar sem se do zdaj o TČ naučila: zelo malo prostora okoli hiše in neposredna bližina sosedov, ni kleti/kurilnice (notranja enota bi morala biti v majhni kopalnici, kjer so priključki od prej).
Glede na dimenzije in oddajanje zvoka bi mi po vsem sodeč najbolj ustrezala Kronotermova Versi -O, ki pa ima (zame) previsoko ceno.
Ker je res malo prostora, ker me skrbi hrup (sosedje na dveh straneh, pri čemer je ena hiša večstanovanjska) in ker so najmanjše in najtišje TČ tudi najdražje, pa tudi zato, ker si ne predstavljam na tej lokaciji živeti do konca svojih dni, sem razmišljala tudi o IR panelih.
Pol zmerno hladnega dneva sem preživela v veliki hiši, kjer se zaradi lastne sončne elektrarne ogrevajo izključno na panele.
Njim (ne meni) občutek "pod paneli" ni zoprn, nisem zaznala niti oni ne poročajo o tem, da bi v glavo pretirano grelo in v noge zeblo, kar sem prebrala kot pomanjkljivost.
Zakaj ste proti panelom? Ker žrejo veliko elektrike?
TČ - split, monoblok? Katera znamka? Ir paneli?
Kaj bi v moji situaciji naredili vi?
Hvala!
Objave: 413
Teme: 9
Ocena:
16
Glede na mal prostor MONOBLOCK in absolutno TČ napram IR panelom,.. razlog je seveda poraba. Glede na velikost hiše boš imela 8kW verjetno preveč,... najti potrebno pravo moč,.. Sosed ima Mitsubichi TČ jaz imam Nibe,.. moje se skoraj ne sliši njegova pa ropota,...
Ocena:
-3
Hvala!
Vaša Nibe je monoblock? Kako pa imate potem urejeno segrevanje sanitarne vode?
Objave: 1514
Teme: 11
Ocena:
26
Sorodnik ima monoblok Kronoterm VERSI-O, 6kW, s katero ogreva podobno kvadraturo in podobno izolirano vrstno hišo ter sanitarno vodo.
TČ je res tiha, učinkovita in zunanja enota dobro izgleda. Je zelo zadovoljen.
Vse, kar potrebuješ v hiši, je zapakirano v omaro, veliko kot hladilnik. Vsebuje 200 l bojler za sanitarno vodo in obtočne črpalke.
40 l zalogovnik je opcijski in se mu izogni.
Pozanimaj se, če ti pripada subvencija.
Objave: 22
Teme: 0
Ocena:
0
5.1.2024 ob 23:41
(*Zadnja sprememba objave: 5.1.2024 ob 23:45 uporabnik jurcek2000.)
Preverjeno - izmed tvojih prejetih ponudb TČ je zagotovo najtišja Kronotermova Versi in verjamem, da tudi najdražja (prodajajo jih kot vroče žemljice). IR paneli morajo biti vklopljeni 24 ur/dan, seveda se jih da regulirati s termostatom, potrebujejo pa el. inštalacijo do vsakega panela (verjetno bi dala podometno, ki je po izvedbi "nevidna" ker je v stenah /stropovih prostorov v primerjavi z nadometno v PVC kanalčkih. Izvedba ogrevanja z IR paneli je zagotovo cenejša kot s TČ bojda za 50%. Priznano podjetje na področju prodaje /montaže IR panelov je EKOSEN d.o.o. nekje na Štajerskem 080-3010 (brezplačna številka), zagotovo pa ni edino. Skoči na internet in jih povabi na ogled, nasvet o praktični predvsem gradbeni izvedbi priključkov v tvoji hiši - panelov in ponudbo; pa ne pozabi vprašati, kako bi investicija vplivala na obračun OMREŽNINE po novem (da ne bo kasneje sledilo negativno presenečenje na mesečni položnici za elektriko). Če ti bo ponudba sprejemljiva, nato pokliči na ogled vsaj še enega ali dva ponudnika (cenovna in izvedbena informacija bo dobrodošla).
Preverjeno - izmed tvojih prejetih ponudb TČ je zagotovo najtišja Kronotermova Versi in verjamem, da tudi najdražja (prodajajo jih kot vroče žemljice). IR paneli morajo biti vklopljeni 24 ur/dan, seveda se jih da regulirati s termostatom, potrebujejo pa el. inštalacijo do vsakega panela (verjetno bi dala podometno, ki je po izvedbi "nevidna" ker je v stenah /stropovih prostorov v primerjavi z nadometno v PVC kanalčkih. Izvedba ogrevanja z IR paneli je zagotovo cenejša kot s TČ bojda za 50%. Priznano podjetje na področju prodaje /montaže IR panelov je EKOSEN d.o.o. nekje na Štajerskem 080-3010 (brezplačna številka), zagotovo pa ni edino. Skoči na internet in jih povabi na ogled, nasvet o praktični predvsem gradbeni izvedbi priključkov v tvoji hiši - panelov in ponudbo; pa ne pozabi vprašati, kako bi investicija vplivala na obračun OMREŽNINE po novem (da ne bo kasneje sledilo negativno presenečenje na mesečni položnici za elektriko). Če ti bo ponudba sprejemljiva, nato pokliči na ogled vsaj še enega ali dva ponudnika (cenovna in izvedbena informacija bo dobrodošla).
Objave: 696
Ocena:
-37
Daj @Jurcek2000- ne zavajaj. IR sevala, termostati, timerji in elektro instalacija bo že v začetku v rangu TČ nižjega cenovnega razreda. Pa še ogrevanje sanitarne vode je treba dodati. Ko pa dodamo potem stroške za elektriko, kateri bodo vsako uro delovanja od 3-5x višji so pa IR sevala nateg natega. Ob teh cenah elektrike se lahko pričakuje vsako leto stroškov za elektriko tam 800 € s TČ in vsaj 2500 € z IR paneli. Sistem pa se kupuje za 10+ let. Če pa dodamo še nove bloke za omrežnino bo pa ta razlika še večja. Torej- pozabi na IR panele.
Velika večina boljših TČ ponuja tudi bloke notranjih enot, kateri imajo zunanji videz kot prostostoječ hladilnik ali visok kuhinjski element ali... in imajo vgrajeno vse kar hiša potrebuje- ogrevanje prostorov in pripravo sanitarne vode. Čeprav je TČ s takšnim notranjim blokom dražja kot klasična kurilnica je treba v to enačbo dati tudi razpoložljiv prostor. V hiši s 90 m2 v treh etažah prostor ni problem, v hiši z 80 m2 skupne površine pa je vsak cm2 dragocen.
Kupi pa se to enkrat in imaš 20...30 let. Četudi enkrat vmes odpove zunanja enota se zamenja le tisto, notranji blok pa ostane.
Objave: 2380
Teme: 2
Ocena:
9
@jurcek2000
mi poveš ali se za IR panele dobi subvencija,kot se dobi za TČ????
Zgolj v vednost:IR paneli ali najcenejši električni radiatorji je isti qrec glede porabe elektrike.
Ocena:
0
REMI pomagaj KAROLINI 17:
Sorodnik ima monoblok Kronoterm VERSI-O, 6kW, s katero ogreva podobno kvadraturo in podobno izolirano vrstno hišo ter sanitarno vodo.
TČ je res tiha, učinkovita in zunanja enota dobro izgleda. Je zelo zadovoljen
Koliko je bila investicija sorodnika?? to je verjetno osnovno vodilo vsakogar, razen tistih ki imajo preveč pod palcem in ne vedo kam z denarjem. NAJNOVEJŠA Weisthauptova TČ monoblok 13 kW toplotne moči, ki je tudi zelo tiha, je po mojem vedenju okrog 17 k€ (informacija znanca s sejma v LJ. november 2023).Vse zavisi za kaj se človek odloči, zato pa sem tudi napisal KAROLINI svoje mnenje, naj se pozanima tudi glede porabe el. energije. Sicer pa bi uporabniki IR Panelov vedeli konkretno povedati o strošku elektrike (morda celo kaj piše na forumu, nisem brskal. Kar razumen karolino ima specifično situacijo:
Ker je res malo prostora, ker me skrbi hrup (sosedje na dveh straneh, pri čemer je ena hiša večstanovanjska) in ker so najmanjše in najtišje TČ tudi najdražje, pa tudi zato, ker si ne predstavljam na tej lokaciji živeti do konca svojih dni, sem razmišljala tudi o IR panelih. MENDA SMO FORUMAŠI ZATO DA POMAGAMO, zlasti tistim, ki zadev ne poznajo dobro. Mislim, da je vsako mnenje dobrodošlo za bodočega investitorja. Sicer pa je tudi glede izbire cenovno ugodnega energenta LOTERIJA. V preteklosti sem se odločal o tihi TČ zaradi sosedov in okenskih odprtin stanovanjske hiše nad zunanjo enoto TČ (odločil sem se za Kronotermov ADAPT 0416, ki me je koštal dobrih 11,5 k€; kitajska ali japonska TČ bi me takrat (3 leta nazaj) koštala od 7 do 9 k€. Znanec je preteklo jesen montiral BOSH monoblok13 kW z 200l bojlerjem TSV in hranilnikom vode 300l za ceno 13,5 k€, drugi znanec pa Samsungovo split 13 kW z bojlerjem TSV in hranilnikom vode 200l 10,5k€.
Vse zavisi kakšnega mojstra dobiš, koliko ti stvari pove po pravici in kako se z njim dogovoriš o poteku del (sicer pa skoraj vsi neverjetno zamujajo ker imajo PREVEČ DELA). Ta drugemu znancu so hodili na montažo 2 meseca po že DOBAVLJENI TČ , bojlerju in hranilniku vode. In kaj lahko storiš, če dobiš takega izvajalca, eno so reference drugo pa dejanja. Bom ponovil besedo LOTERIJA.
KAROLINA vso srečo pri izbiri.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Čudi me, da kdo sploh upa priporočati IR panele ob tej, kaj šele ob obljubljeni ceni elektrike. Drva, pelete, plin, kurilca bi država prepovedala, nikjer ne najdem prepovedi IR panelov. Jim denar diši? Kakšna hinavščina...
Ocena:
-3
6.1.2024 ob 12:35
(*Zadnja sprememba objave: 6.1.2024 ob 12:37 uporabnik Karolina17.)
Jurček, hvala za podporo!
Strošek za TČ utegne biti visok, sploh če imaš omejitve glede hrupa in dimenzij.
Pa nimam namena biti 10 let v tej nepremičnini.
Vse to me postavlja v čisto drug položaj v primerjavi s povprečnim imetnikom TČ ...
Samo v vednost: za Ir panele imam za zdaj eno ponudbo (ni najbolj znan slo ponudnik), in sicer 10 panelov različnih moči s termostati (plus montaža) za 3.400 EUR. Kaj bi pomenilo, če jih sama kupim (in to manjšo količino) in mi jih nekdo po friendly ceni montira še ne vem, bi bil pa zih strošek še vlečenje štroma po stropih. Pa bojler, ampak to ni lih strošek.
Ocena:
0
Našla sem še Daikin Althermo 3 za 6.500 EUR (split enoti in montaža),
oglas ponudnika na Bolhi. Monter oglašuje montažo zunanje enote ERGA08DV in montažo notranje enote EHVH08S18D9W z 180l bojlerjem.
KAROLINA: bodi previdna, najprej ti mora mojster - monter priti na ogled hiše, da ugotovi ta pravo POTREBNO moč TČ, vedno pa ga je treba vprašati kolikšna je TOPLOTNA MOČ ČRPALKE PRI zunanji temperaturi -7C ker vsi pripovedujejo podatke pri +7C kot jih navaja standard. Mislim, da ima ta ponujena TČ 7,5 kW nazivne moči, ki pa z negativno zunanjo temp. upada. Letos še ni bilo ta prave zime, če pa padejo zunanje temp. pod -7C potem mora TČ zagotavljati potrebno temp. ogrevalne vode (obstajajo podatki posameznih proizvajalcev TČ oz. tako imenovane KRIVULJE ZMOGLJIVOSTI OZ. OGREVALNE MOČI.) Pri nekaterih TČ se po potrebi vključijo električni grelci v notranji enoti, če le-ta ne more dosegati potrebne temp. ogrevalne vode glede na zunanjo temp. in želeno v prostoru. je pa v Ljubljani podjetje AIRABELA na Šmartinski cesti, ki je uvoznik za DAIKIN TČ, tam je zelo prijazen g. Martin (vsaj bil je) pred leti . Zdel se mi je pošten človek. Oni bi ti znali svetovati tudi ta pravega monterja, upam da z ugodnim popustom na dobavo in izvedbo. Moraš pa jim v osnovi povedati, da imaš hišo ogrevano z RADIATORJI.
Samo v vednost.